понеделник, 29 юни 2009 г.
Старонемски сладкиш с печени ябълки
Продукти
Тесто
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 яйце
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
250 г брашно
Заливка
1 ванилов пудинг без варене Dr.Oetker
150 мл прясно мляко
125 г захар
2 яйца
600 мл течна неподсладена сметана
1 ванилия
11 малки кисели ябълки
сушени плодове и сладко от вишни за пълнеж
2 с.л. коняк
филирани бадеми за поръсване
Приготвяне
* С бъркалка разбъркайте на крем маслото със захарта. Прибавете яйцето,ванилията и лимоновата кора.С брашното омесете меко тесто.Завийте го в полиетиленово фолио и го оставете за 30 мин.в хладилника.
* Разбийте пудинга с прясното мляко.Загрейте сметаната заедно със захарта и ванилията. Дръпнете от огъня и прибавете пудинга и разбитите яйца. Върнете обратно на котлона и кипнете сместа. Оставете я леко да се охлади.
* Нарежете сушените плодове и ги залейте с коняка.Оставете ги да престоят 20 мин. и след това ги смесете с вишневото сладко.
* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. 2/3 от тестото разточете на кора и я сложете върху хартията.Надупчете с вилица.От останалото тесто разточете тънки ленти и направете висок борд.
* Обелете ябълките и ги издълбайте. Подредете ги върху маслената кора и ги напълнете с плънката.
* Залейте ги с крема и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 45 мин.
* Малко преди края на печенето поръсете с бадемите.Пригответе сладкиша един ден преди да го сервирате.Поднесете го добре охладен.
Като извадите сладкиша от фурната той ще е още с течен пълнеж. Нека това не ви притеснява - като се охлади добре ще се стегне и ще се получи един лек и ефирен крем,много близък до вкус и консистенция до крем Брюле.
Изключително вкусен и лек десерт. Можете да импровизирате с пълнежа и подправките.
Оригиналната рецепта можете да видите тук.
петък, 26 юни 2009 г.
Кокосови скариди с пикантен сос
Продукти
250 г почистени скариди
1 кокосов орех
1 яйце
1/2 ч.ч.брашно
сол и бял пипер на вкус
За соса
2 с.л. сладко от кайсии
1 зелена люта чушка
малко парче пресен джинджифил
1 с.л. дижонска горчица
сок от 1 лимон
сол на вкус
Приготвяне
* Пробийте с нещо остро ( например с пирон) дупчиците, които са на върха на кокосовия орех. Изсипете течността в купа и го прецедете с цедка от власинките, които падат от кората. Хванете ореха в едната си ръка, а с другата ударете няколко пъти с чук отстрани. Кокосовият орех лесно ще се сцепи на две половини. Извадете ядката, обелете и я настържете.
* Разбийте яйцето, добавете брашното и кокосовото мляко. Разбъркайте на гъста каша. Ако е необходимо добавете малко вода. Овкусете със сол и пипер.
* Топнете скаридите в кашата и ги оваляйте в настъргания кокос. Изпържете ги в маслена баня до порозовяване.
* Сложете в блендер всички съставки за соса. Пюрирайте до гладкост. Поднесете скаридите горещи, сервирани в кокосовите черупки. Да ви е сладко!
.
понеделник, 22 юни 2009 г.
Пилешко филе с майонеза
Продукти за 4 порции
600 г пилешко филе
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. пресен розмарин
настъргана кора от 1/2 лимон
200 г майонеза
галета за паниране
40 г настърган пармезан
Приготвяне
* Нарежете месото на дълги филета. Натрийте го с лимоновата кора, нарязания на ситно розмарин, солта и пипера.
* Сипете майонезата в купичка и я разбъркайте с вилица за да стане кремообразна.
* В друг съд смесете галетата и пармезана, и разбъркайте.
* Топнете пилешките филета в майонезата, а след това ги оваляйте в панировката. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте предварително фурната на 220*. Изпечете месото за 10 - 15 минути, но в никакъв случай не го оставяйте да се пече по-дълго. Резултатът е вълшебен - ще получите крехко месо с хрупкава коричка. Майонезата го прави сочно, а същевременно вкуса е като на панирано пиле. Да ви е сладко!
Благодаря на Веси за чудесната рецепта.
.
четвъртък, 18 юни 2009 г.
Плодова пита
Продукти за подложката
1 яйце
2/3 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.кисело мляко
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
70 г стопено масло
Крем
250 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 - 6 с.л.захар
2 с.л.пшеничено нишесте
1 с.л. брашно с връх
1 ванилия
400 г заквасена сметана
500 г пресни сезонни плодове
сироп от 1 ч.ч.вода с 1/2 ч.ч.захар
сок от 1/2 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1 с.л.желанин
Приготвяне
* Разбийте яйцето със захарта, добавете киселото мляко и подправките. Сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Накрая прибавете и стопеното масло. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за пай и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.
* Смесете захарта, нишестето, брашното и ванилията. Сипете малко мляко и разбъркайте гладка каша. Добавете жълтъците, разбийте добре и разредете с останалото мляко. Сварете крем и го оставете добре да се охлади. Смесете студения крем със сметаната без да я разбивате предварително. Ако е необходимо подсладете с още малко пудра захар.
* Сварете за няколко минути захарния сироп за глазурата. Дръпнете от огъня и прибавете желатина, лимоновата есенция и лимоновия сок. Оставете за изстине и да започне леко да се желира.
* Изсипете крема върху тестената подложка и наредете върху него плодовете. Глазирайте с желатина и охладете добре сладкиша преди да го сервирате.
* Блатът става сух и леко твърд когато се държи в хладилника, защото е с масло. Ако обичате по-сочни сладкиши може да го сиропирате със захарен сироп, сок от компот или прясно мляко. Може да смените заквасената сметана с бита течна сметана. Така кремът ще стане по-гъст и въздушен.
понеделник, 15 юни 2009 г.
Сладолед
Продукти
500 мл пълномаслено прясно мляко
3 яйца
100 г захар
2 ванилии
500 мл пърномаслена течна сметана
1 кутийка кондензирано мляко
100 г захар
Приготвяне
* Разбийте яйцата сас захарта и ванилията. Затоплете млякото и прибавете половината към яйцата на тънка струйка. След това ги сипете към останалото мляко и варете няколко минути на бавен огън. Оставете яйчната смес да се охлади добре.
* Разбийте сметаната със захарта на сняг. Смесете я с яйчната маса като бъркате с миксер до получаването на гладък крем. Добавете и кондензираното мляко. Опитайте на вкус дали ви е достатъчно сладко, имайки прадвид, че кондензираното мляко е доста сладко. Сипете сладоледа в дълбок съд и замразете във фризера. Необходимо е през 2-3 часа да го разбивате отново с миксер за да се избегне образуването на кристали.
* Това е основния ванилов сладолед. Отам нататък е въпрос на вкус как бихте го обогатили .... плодове, кокос, шоколад и др. Аз направих боровинков и шоколадов сладолед. За боровинковая първо обработих за кратко плодовете топлинно с малко захар и лимонов сок. След като се охладиха ги прибавих към една част ванилов сладолед след като го бях разбивала 3 пъти с миксер и леко разбърках.
* За шоколадовия сладолед първо прибавих 200 г шоколад, 125 гмасло и 4 с.л. какао към горещото мляко. След като всичко се стопи добре оставих да изстине напълно и чак след това прибавих останалите продукти. Получи се изключително наситен шоколадов вкус. От там нататък се процедира се по същия начин като с ваниловия сладолед.
* Тази рецепта е комбинация от съветите на моя приятел Жоро Бордовски, а кондензираното мляко си го "откраднах" като идея от Вики. Много, много благодаря и на двамата. Сладоледът е изключителен и горещо го препоръчвам на всички. Синът ми каза, че по-вкусен сладолед не е ял, а той като всички деца обожава това студано изкушение. Да ви е сладко!
.
вторник, 9 юни 2009 г.
Солени хапки с рукола и рикота
Продукти за тестото
3 яйца
100 мл олио
100 прясно мляко
100 г настърган пармезан
100 г настърган кашкавал
50 г нарязана рукола
сол, черен пипер
180 г брашно
1 ч.л.бакпулвер
Продукти за крема
200 г рикота
2 с.л. заквасена сметана
сол на вкус
шепа прясна мента
Приготвяне
* Смесете пресятото брашно с двата вида сирене, руколата, бакпулвера и черния пипер.
* Разбийте яйцата и добавете млякото и мазнината. Смесете яйчната смес със сухата. Посолете на вкус.
* Постелете дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. Сипете тестото и изпечете блата в предварително загрята на 180*фурна. След като изстине го нарежете на хапки.
* С пасатор разбийте рикотата с ментата и солта. Прибавете сметаната и разбъркайте. Шприцовайте хапките с крема и сервирайте като предястие. Гарнирайте с кълнове по избор. Да ви е сладко!
.
Абонамент за:
Публикации (Atom)