Рецептата е от една малка книжка на др.Йоткер.
събота, 21 април 2012 г.
Солен щрудел
Рецептата е от една малка книжка на др.Йоткер.
вторник, 17 април 2012 г.
Клада
4 малки филийки сух козунак
1 яйце
8 с.л. захар
40 г масло
1 ванилия, настъргана кора от ½ лимон
6 с.л. течна сметана / готварска или сладкарска /
4 с.л. рикота
6 с.л. прясно мляко
* Намажете филийките козунак с половината масло и ги нарежете на пръчици. Подредете ги в малки форми с вместимост приблизително 250 мл като клада. Между тях сложете останалото масло на малки бучици.
понеделник, 9 април 2012 г.
Карамелени яйчица
Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!
Продукти за около 40 бонбона:
400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
глазура:
стопени по 100 г бял и натурален шоколад
Приготвяне:
* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.
* Ако желаете им направете ивици от шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към сместа. След като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!
петък, 6 април 2012 г.
Сладки морковчета
сряда, 4 април 2012 г.
Спаначен венец
Едно свежо предложение към вашето агнешко печено или просто вкусно предястие.
Продукти
1 кг пресен спанак
1/2 връзка пресен лук
1/2 връзка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
сол на вкус
3 яйца
60 г масло
100 г шунка
100 г настърган кашкавал
масло и брашно за формата
За бешамела
25 г масло
25 г брашно
200 мл горещо прясно мляко
сол и индийско орехче на вкус
За гарниране
400 г изцедено кисело мляко
сол на вкус
репички, магданоз
Приготвяне
* Почистете спанака, измийте го и го бланширайте. Изцедете го добре и нарежете на ситно. Задушете го в маслото заедно с нарязаните лук, чесън, копър и магданоз. Оставете го настрана да изстине.
* За бешамела запържете маслото заедно с брашното до светло златисто и налейте врялото мляко наведнъж. Бъркайте енергично до получаване на гъст и гладък сос. Овкусете с индийско орехче и сол.
* В голяма купа смесете задушения спанак с яйцата, нарязаната на кубчета шунка, кашкавала и бешамела. Разбъркайте добре и подправете със сол и черен пипер.
* Намажете кексова форма с масло и я поръсете с брашно. Сипете спаначената смес и печете 40-45 минути в загрята на 180* фурна. Бъдете внимателни при печенето. Сместа е лепкава и влажна и иска доста дълго печене. Възможно е дори да е повече от 45 минути. Проверявайте периодично с дървена клечица както правите като печете кекс. Нищо не трябва да остава по нея.
* След като спаначения венец се охлади напълно го обърнете в голяма равна чиния, намажете го с подсолено изцедено кисело мляко и гарнирайте с репички и магданоз. Да ви е сладко!
понеделник, 2 април 2012 г.
Козунак
Приготвяне