сряда, 26 март 2014 г.

Ябълков сладкиш





Един любим мой сладкиш, който знам от Габи. Много лек и ароматен, приготвя се с малко продукти, става бързо и още по-бързо изчезва от трапезата. Незнам точно каква е по народност рецептата, предполагам, че е френска. Тики също беше правила скоро подобен сладкиш. Променила съм съставките и пропорциите според моя вкус. Всъщност няма значение, важното е да ни е вкусно! 






Продукти

3 ябълки
2 круши
2 яйца
50 г захар
100 мл прясно мляко
70 г брашно
20 г стопено масло
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

Заливка

100 г захар
1 разбито яйце
60 г стопено масло
40 г филирани бадеми






Приготвяне  

* Почистете плодовете и ги нарежете на тънки филийки. Сложете ги в голяма купа.

* Разбийте яйцата, захарта и млякото до получаване на балончета. Добавете брашното, смесено с бакпулвера, ванилията и лимоновата кора. Накрая сипете маслото  и разбъркайте. 

* Сипете сместа при плодовете и объркайте всичко за да може добре да полепне тестото по тях.

* Намажете с масло тортена форма 26 см. Поръсете я с брашно. Може да ползвате и хартия за печене. Сипете тестото и загладете. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 180* фурна за около 35 - 40 минути. 

* За заливката разбъркайте заедно яйцето, захарта и маслото. Намажете сладкиша и поръсете с бадемите. Върнете във фурната за още десетина минути или докато бадемите се зачервят. Сервирайте сладкиша добре охладен. Да ви е сладко!




.

събота, 22 март 2014 г.

Нещо като баница





Продукти

200 г фини кори за баница
50 г стопено масло
50 г нарязана на кубчета шунка
100 г нарязан на кубчета кашкавал BILLA
1 стрък нарязан на ситно праз
2 яйца
5 с.л. кисело мляка BILLA
сол на вкус






Приготвяне

* Намажете корите с масло и ги слепете две по две. Нагънете ги като хармоника. Поставете ги в намаслена тавичка.

* Между тях сложете шунка, кашкавал и праз. 







* Разбъркайте яйцата, киселото мляко и солта. Залейте баницата, а накрая полейте и с останалото масло.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 30 - 35 минути на долната решетка на фурната. Сервирайте баницата топла. Да ви е сладко!






.

четвъртък, 20 март 2014 г.

Мини лимонов пай





Продукти за около 20 тарталети

Тесто

125 г меко масло
70 г пудра захар
1 яйце
ванилия
220 - 250 г брашно

Пълнеж

150 г захар
3 с.л. натурално пшеничено или царевично нишесте
щипка сол
сок от 1 голям лимон
кора от 1 лимон
2 жълтъка
20 г масло
150 мл гореща вода
ванилия

Глазура

2 белтъка
100 г пудра захар
ванилия






Приготвяне

* За тестото разбъркайте маслото и захарта на крем. Добавете ванилията и яйцето, разбъркайте отново и с брашното омесете меко тесто. Сложете го в найлонов плик и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Разточете тестото върху набрашнен плот. Дебелината трябва да е около 2 - 3 мм. С голяма формичка цвете изрежете бисквити. Поставете ги в леглата на тавичка за мъфини и надупчете дъната им. Изпечете ги за 6 - 7 минути до леко порозовяване в загрята на 180* фурна.

* През това време направете крема. Смесете заедно в тенджерка захарта, нишестето и солта. Разредете с лимоновия сок и кипнете на котлона за кратко, като бъркате непрекъснато. Отстранете съда от огъня и добавете жълтъците, лимоновата кора и маслото. Разбъркайте енергично и разредете с горещата вода. Върнете крема отново на котлона и гответе 2 - 3 минути докато се сгъсти.

* Извадете формите за мъфини от фурната и ги напълнете с топлия крем. Доизпечете за още 5 - 6 минути и оставете сладките да се охладят.

* За глазурата разбийте на сняг белтъците заедно с пудрата захар и ванилията. Шприцовайте от крема върху всеки мини пай. Ако ви харесва повече може да запечете сладките за кратко под загряг грил до порозовяване на белтъка. Може да ползвате и горелка за крем брюле. Да ви е сладко!






* На мен ми остана малко от крема. Напълних празните лимоновите половинки с него, сложих ги във формите за мъфини и изпекох за десетина минути. Гарнирах с белтъчен крем.





.