вторник, 27 февруари 2024 г.

Бананова кафе торта

 



Основата на тази торта е чудесната комбинация между банани, карамел и кафе. Добре е бананите да са добре узрели, за да дадат сладост и аромат. Тортата е 20 см, но е висока. Достатъчна е за 8-12 порции, в зависимост от големината на парчетата. Ако искате торта с по-голям диаметър ще стане по-ниска, което също не е никак лошо.

Продукти за торта 20 см:

Блат:

50 г бананово пюре
3 жълтъка, разбити с 30 г захар
ванилия
60 г фино смлени бадеми
40 г брашно
2 белтъка, разбити на сняг с 20 г захар
20 г стопено масло
2 ч.л. инстантно кафе

Карамелизирани банани:

2 банана на кръгчета
100 г кафява захар
1 ч.л. инстантно кафе
3 с.л. течна пълномаслена сметана
15 г масло

Бананов крем:

50 г бананово пюре
30 г прясно мляко
70 г натрошен бял шоколад
1 ч.л. инстантно кафе
ванилия
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Кафе мус:

160 г прясно мляко
3 ч.л. инстантно кафе
4 жълтъка
160 г натрошен бял шоколад
8 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
400 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Глазура:

Млечна огледална глазура

Украса:

Сладък мъх




Приготвяне:

Блат: Към разбитите жълтъци прибавете ванилията, бадемите и банановото пюре. Разбъркайте. Постепенно поръсете брашното, като го редувате с разбитите белтъци. Размесете внимателно с лопатка. Накрая сложете маслото и кафето. Не разтваряйте кафето предварително. Хубаво е при хапване да се усещат малките гранули. Разбъркайте отново и изсипете тестото в кръгла форма 20 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 20-25 минути. След като изстине отрежете кръг 18 см. Поставете го в силиконова форма. Ако нямате силиконова може да ползвате всяка друга със същия диаметър, покрита отвсякъде със стреч фолио.

Карамелизирани банани: На умерен огън в съд с незалепващо покритие карамелизирайте захарта. Поръсете с кафето и добавете маслото и сметаната. След като получите хомогенна смес прибавете банановите кръгчета и гответе около 1 минута. След като изстинат до стайна температура ги наредете върху блата и заравнете с шпатула. Приберете формата в хладилника, за да се стегне, докато приготвите банановия крем.

Бананов крем: Загрейте до кипване банановото пюре, млякото, ванилията и кафето. Отстранете съда от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Излейте сместа върху шоколада и разбийте с пасатор до хомогенност. След като банановия крем изстине до стайна температура го смесете със сметаната и го излейте върху карамелизираните банани. Замразете трислойния пласт. Може да направите всичко това дни предварително и да го съхранявате във фризер, докато дойде време да довършите тортата.

Кафе мус: Разбъркайте заедно млякото, кафето, жълтъците и ванилията. Загрейте сместа до 85°C. Тя не трябва да завира, а само леко да се уплътни и да се пастьоризират жълтъците. Ако нямате термометър отнемете съда от огъня преди крема да заври. Добавете желатина и разбъркайте, докато се стопи напълно. Излейте крема върху шоколада и разбийте с пасатор до пълна хомогенност. След като сместа се охлади до стайна температура я смесете с разбитата сметана.




Сглобяване: Излейте целия кафе мус в силиконова форма 20 см. Ако нямате силиконова може да ползвате всяка друга със същия диаметър, покрита отвсякъде със стреч фолио. Върху муса поставете замразения трислоен пласт с блата нагоре. Притиснете го внимателно с длани, за да потъне в муса, но само докато се изравни с него. Замразете тортата. Преди украсяване я извадете от фризера, освободете от формата и я поставете в чиния с блата надолу.

Глазура и декориране: Украсата на всяка торта е въпрос на лично придпочитание. Направете това, което на вас ви харесва. Аз съм я заляла с млечна огледална глазура, в която сложих малко инстантно кафе за цвят и вкус. Украсих със сладък мъх и няколко лентички шоколад. По-горе посочените линкове ще ви отведат до рецептите. Да ви е сладко!



петък, 23 февруари 2024 г.

Ябълков кекс

 



Продукти:

3 яйца М
150 г кристална захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
150 г кисело мляко 3,6%
70 мл слънчогледово олио
сок от ½ лимон
230 г брашно
1-2 щипки сол
1 ч.л. бакпулвер с връх
по желание 1-2 с.л. сладко от портокалови или лимонови корички
4 средно големи ябълки, нарязани на резенчета
1 с.л. кристална захар за поръсване

Приготвяне:

* Тъй като приготвянето на кекса изисква кратко време, първо загрейте фурната на 175°C с вентилатор и покрийте дъното и стените на правоъгълна кексова форма с хартия за печене. Аз ползвам форма с размери 24x10x7 см.

* В купа разбъркайте яйцата, захарта и ванилията. Нужно е само да се разпенят и леко да се уплътнят. Необходима ви е само телена бъркалка. Прибавете лимоновата кора и киселото мляко. Разбъркайте и налейте олиото и лимоновия сок. Размесете отново. Накрая сипете брашното, смесено със солта и бакпулвера. Разбъркайте до хомогенност.

* Изсипете тестото във формата. Отгоре разпределете сладкото. Аз използвах от лимонови корички за по-интензивен вкус. Върху него наредете ябълковите резенчета, като ги застъпвате керемидообразно. Не ги забождайте дълбоко в тестото. Трябва да останат на повърхността. Ще потънат, ако са дълбоко в тестото, а целта е след изпичане на кекса да останат отгоре.



* Поръсете ябълките с малко захар и изпечете кекса за около 50 минути. Проверявайте готовността с клечка, тъй като всяка фурна пече различно и не може да се посочи категорично време на изпичане. Кексовото тесто е влажно и тежко и изисква по-дълго печене. Поднесете сладкиша напълно изстинал. Да ви е сладко!




събота, 17 февруари 2024 г.

Закуска с овесени хрупки

 



Който обича да хапва за закуска корнфлейкс или мюсли, със сигурност ще остане очарован от вкуса на тези крехки и хрупкави овесени бисквитки. Заляти със студено прясно мляко са истинска наслада за малки и големи! Рецептата ни предоставя Патрик Розентал, а аз с малки изменения я поднасям на вас.

Продукти за 4-6 порции:

25 г бяла кристална захар
65 г кафява захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
110 г стопено кокосово масло
140 г бяло или пълнозърнесто брашно
½ ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
80 г фини овесени ядки
20 г ситно натрошени бадеми
50 г ситен шоколадов чипс или шоколадови пръчици



Приготвяне:

* В купа смесете двата вида захар, яйцето, ванилията и портокаловата кора. Разбъркайте с бъркалка, докато сместа леко се сгъсти и разпени. Налейте кокосовото масло и отново разбъркайте на крем.
В друга купа смесете и разбъркайте сухите съставки-брашното, бакпулвера, солта, овесените ядки, бадемите и шоколада. Смесете ги с крема и за кратко разбъркайте на тесто. С ръка го оформете на топка.


* Постелете тава с хартия за печене. От тестото направете малки топчета, около 3 г всяко. Подредете ги в тава.




* Изпечете в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор за около 12-15 минути. След като изстинат ги съхранявайте в кутия до една седмица на стайна температура или до седмици в хладилник, затворени в буркан, за да не се овлажняват. Сервирайте ги заляти с прясно мляко. Да ви е сладко!


*** Добавяйте към тестото вашите любими вкусове. Например канела, кардамон, какао, лимонова кора, розова вода, ситно нарязани сушени плодове, сусам, кокос, други видове ядки и т.н. Не заменяйте кокосовата мазнина с друга. Точно тя прави бисквитките крехки, хрупкави и същевременно неутрални като мазнинен вкус.




понеделник, 12 февруари 2024 г.

Свинско с праз в кисело зеле

 



Любима зимна гозба на всички българи е свинско с кисело зеле. Аз обичам да добавям и малко праз за повече вкус и аромат. Ще се радвам да опитате!

Продукти за 6-8 порции:

около 1,500 г шарено свинско
2 стръка нарязан праз
2 с.л. олио
2 с.л. свинска мас
1 ч.л. чурбица
1-2 ч.л. сладък червен пипер
по желание 1-2 ч.л. лют пипер
сол, черен пипер
листа от 1 средно голяма кисела зелка

Приготвяне:

* Нарежете месото на едри парчета (8-10 части). Поръсете с черен пипер и леко посолете.

* Задушете праза в двата вида мазнина, докато леко омекне. Добавете чубрицата, червения и черния пипер.

* Отделете листата от зелката и изрежете дебелите жилки.

* В средата на лист зеле сложете едно парче месо, а върху него от задушения праз. (Снимка 1) Завийте стегнато на голяма сарма, а самата нея увийте в още един зелев лист. По този начин направете цялото месо. Подредете сармите плътно една до друга в глинен гювеч. (Снимка 2)



* Залейте с малко зелева чорба и вода. Сами трябва да прецените количествата им, тъй като всяко зеле е различно кисело и солено. Ако месото не е достатъчно мазно непременно полейте ястието с малко олио, а най-добре със стопена свинска мас.

* Изпечете гозбата за около 3 часа под капак. Първия час гответе на 200°C, а остатъка от времето на 180°C. Сервирайте с червено вино! Да ви е сладко!

събота, 10 февруари 2024 г.

Орехови бонбони с кондензирано мляко

 



Най-вкусните! Приятно дъвчащи, с наситен млечен вкус и ухаещи на печени орехи. Нужни са ви само тни неща-подсладено кондензирано мляко, орехи и 5 минути време.

Продукти за около 25-27 бонбона:

100 г накълцани на ситно орехи
400 г подсладено кондензирано мляко

По желание:

100 г стопен шоколад по избор



Приготвяне:

* Запечете до златисто орехите в сух тиган с незалепващо покритие. Добавете кондензираното мляко. (Снимка 1)
Под непрекъснато бъркане сварете орехите и млякото на умерен огън, докато се получи гъста маса, която се отделя от стените на съда. (Снимка 2) Нужни са 2-3 минути. Прехвърлете сместа в купа и я оставете да се охлади.




* Направете топчета с големина на малък орех. В зависимост от това колко гъсто сте сварили млякото, сместа може да е леко лепкава или по-твърда. Ако лепне, намажете дланите си с малко масло или капка олио, за да оформите лесно бонбоните. Аз ги предпочитам по-дъвчащи и затова варя млякото до по-гъсто.

* По желание топнете топчетата в стопен шоколад и ги оставете върху хартия за печене, докато глазурата се втвърди. (Снимка 3) Също може да ги оваляте в какао, кокосови стърготини, шоколадови пръчици и др. Да ви е сладко!




сряда, 7 февруари 2024 г.

Портокалови бисквити с бял шоколад

 


Най-вкусните маслени бисквити! Влюбих се в това тесто с бял шоколад и занапред ще го ползвам във всякакви рецепти. Пай, тарт, тарталети, различни сладки, тънка основа за торти и т.н. Подходящо е за много неща, но най-хубавото е, че е много крехко и с млечен вкус.
Портокаловите бисквити, които ви предлагам може да направите с други любими ваши цитруси. Тъй като сладките са с пресен плод, най-вкусни са в рамките на два дни. След това тестото омеква от влажността на плода. Тестото е подходящо за замразяване.

Продукти за около 36-40 бисквити:

100 г стопен бял шоколад
200 г много меко масло
100 г пудра захар
1 яйце М
ванилия
настъргана кора от 1 портокал (алтернативно 2 мандарини или 2 клементини)
оранжева сладкарска боя по желание
440 г бяло брашно, смесено с 1-2 щипки сол

Друго:

портокали, мандарини или клементини по избор
червено желе по желание



Приготвяне:

* В купа смесете шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Добавете захарта, яйцето, ванилията, портокаловата кора, боята и солта. Отново разбъркайте добре до хомогенност. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна.

* Сипете брашното и замесете меко тесто. В началото разбъркайте с лопатка, а накрая съвсем за кратко омесете с ръце, колкото всичко да се събере на гладка топка. Разделете тестото на 2-3 части. Всяка увийте в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

* Докато тестото се охлажда подгответе портокалите. Може предварително да остържите с ренде кората им, за да не нагарча след печене, а може и да я оставите за по-пикантен вкус. Лично аз изстъргах част от нея. Нарежете плодовете на тънки кръгчета и непременно ги попийте с кухненска салфетка.

* Разточете тестото с дебелина 4-5 мм. Хубаво е бисквитите да са малко по-дебели от обикновено. Спрямо големината на кръгчетата портокал изрежете кръгове от тестото с приблизително същия диаметър. Ползвайте форма за сладки или чаша. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях поставете портокаловите кръгчета.




* Изпечете сладките за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. Готови са след като краищата на тестото леко порозовее. Казвам това, тъй като ако оцветите тестото в оранжево се вижда по-трудно, дали тестото е изпечено или не. С други думи-наблюдавайте ги.

* След като сладките изстинат по желание намажете част от тях с тънък слой червено желе. Така ще заприличат на кървавите портокали, които също са много вкусен и красив сорт. Да ви е сладко!