петък, 1 януари 2010 г.

Новогодишна маслена погача






Продукти

500 г брашно
20 г прясна мая или пакетче суха
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л.сол

100 г меко масло

разбито яйце за намазване

Приготвяне

* Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.

* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.




* Завийте правоъгълната кора на руло.

* Нарежете го на триъгълници или на шайби.




* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни.





* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.





* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висока,  увеличете количеството на продуктите. Да ви е сладко!


четвъртък, 31 декември 2009 г.

Сарми с кълцано месо






Продукти

1 глава кисело зеле
зелева чорба

1 кг.обезкостени свински гърди

1-2 с.л.олио
1 голям стрък праз
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.чубрица
черен пипер на вкус
1 малка шепа ориз

2-3 зърна бахар
2 дафинови листа

Приготвяне

* Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода докато поомекне. Прибавете двата вида пипер и чубрицата. Оставете настрана да изстине.

* Накълцайте месото на ситни парченца. Към него прибавете задушения праз и ориза. Омесете много добре сместа като прибавяте по малко зелева чорба. Плънката трябва да е много сочна. Не слагайте много ориз. Оставете да се почувства вкуса на месото , а ако обичате повече ориз просто си направете постни сарми.







* Накъсайте зелката на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и си направете листа за завиване на сармичките с желаната от вас големина. Аз ги правя много малки.

* На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафината и покрийте цялото дъно със зелеви листа. Завийте стегнати сармички като във всяко листо слагате по малко от пълнежа. Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и малко вода. Съотношението е 3:1 в полза на зелевата чорба. Покрийте последния ред сарми със зелеви листа и изпечете ястието за 2 часа. Първо гответе на 200*докато заврат сармите,а после намалете фурната на 150*.








* Периодично опитвайте вкуса на сока и му сипвайте по малко вода или чорба в зависимост от вашия вкус. Трябва да знаете,че какъвто е той,такъв ще е и вкуса на сармите.

* Ако обичате пикантно не се колебайте да прибавите и няколко сушени люти чушки.



.

петък, 25 декември 2009 г.

Торта " Естерхази "




Продукти за блата

8 белтъка
200 г смлени и запечени бадеми
180 гзахар
2 ванилии


Продукти за крема

8 жълтъка
150 г захар
50 г брашно
250 г топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии

250 г меко масло






Приготвяне


* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта като продължавате да разбивате докато кремът започне да образува твърди връхчета. Прибавете ванилията. Накрая внимателно смесете бадемите с крема като бъркате с лопатка.

* Отрежете кръгове от хартия за печене с какъвто диаметър вие искате. Разпределете тестото по хартиените кръгове и го размажете равномерно.От това количество тесто аз реших да направя две малки торти. Излязоха 12 блата с диаметър 20 см. Ако правите стандартна торта трябва да разпределите тестото на 7 или 8 части.

* Изпечете корите в предварително загрята на 160*фурна. За да сте сигурни, че след изпичането корите лесно ще се отделят от хартията може предварително да я намажете с малко течно масло.

* Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем и добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и добре разбъркайте. Сварете крема до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. Отново разбъркайте с миксер двата крема за да се смесят максимално добре.

* Сглобете тортата като редувате бадемова кора - крем, докато свършат корите. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне за 2 часа в хладилника. Гарнирайте по желание. Оригиналната глазура е от разбит белтък със захар, а отгоре ивици шоколад. Тъй като днес е Рождество христово аз реших моите тортички да са с тематична насоченост и затова съм избрала украса от фондан и захарни цветя и фигурки.

Весел празник на всички!


източник : Палачинка













вторник, 15 декември 2009 г.

Спаначено хлебче




Продукти

500 г брашно
3 жълтъка и 1 цяло яйце
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
100 г спанак
2 стръка пресен лук
малко настъргано индийско орехче
сол на вкус

Приготвяне

* Размийте маята в млякото,сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.

* Измийте спанака и го задушете в тенджерка за кратко без да добавяте вода. Така ще запазите свежия зелен цвят на спанака. Извадете го и добре го изцедете от водата. Сложете го във висок и тесен съд, добавете нарязания лук и го пасирайте на гладко пюре. Подправете го със сол и индийско орехче на вкус.

* Разбъркайте кваса с яйцето, жълтъците, зехтина и солта. С половината от пресятото брашно замесете лепкаво тесто. Отделете 1/3 от него, добавете спаначеното пюре и доомесете с част от останалото брашно. Покрийте зеленото тесто с найлоново фолио и го оставете да втаса. Бялото тесто доизмесете с останалото брашно и също го оставете да втасва покрито с найлоново фолио. Ако е необходимо увеличете количеството на брашното.

* Разточете двете теста на правоъгълни кори. Сложете зелената кора върху бялата. Тя трябва да е с около един пръст по-малко от бялата.




 * Завийте двете теста на руло, сложете го в тавичка и оставете за 20 минути да втаса отново. Ако искате можете да направите малки хлебчета вместо един хляб.






* Загрейте фурната на 180*. Цепнете с нож повърхността на хлебчето по диагонал . Ако желаете намажете с малко разбито яйце или прясно мляко. Изпечете хляба и го сервирайте топъл. Да ви е сладко!





.

петък, 11 декември 2009 г.

Коледни меденки













Е, дойде врече и за Коледните меденки.  В къщи идват доста деца и винаги се радват на веселите шарени курабийки. Ето какво направих този път ......






Тази година Коледните ми меденки са с айсинг глазура. Рецептата може да видите тук.










.

неделя, 6 декември 2009 г.

Коледни лешникови кексчета



.






Продукти

160 г меко масло
160 г пудра захар
6 яйца
160 г стопен черен шоколад
160 г смлени печени лешници
160 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон









Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и постепенно прибавете яйцата като продължавате да разбивате.

* Сипете в яйчно маслената смес шоколада и разбъркайте.

* В купа смесете брашното, ядките, ванилията и лимоновата кора. Като бъркате внимателно с лопатка, прибавете сухата смес към течната.

* Сипете тестото в малки коледни форми и изпечете в предварително загрята на 170*фурна за около 20 . Проверявайте степента на изпичане с клечка за зъби. Кексчетата са кафяви и по цвят трудно се разбира дали са изпечени. Не трябва да се препичат, тъй като стават сухи. Украсете по желание. Зарадвайте приятелите си с подаръче - кексче.


Благодаря на моята приятелка Юлка за поредната прекрасна рецепта от прословутите "бургаски тетрадки."










.