понеделник, 18 януари 2010 г.
Медено портокалов кекс
Продукти
2 яйца
1 непълна ч.ч.кафява захар (140г )
1/2 ч.ч. бяла захар (60г )
1/2 ч.ч.течен мед (180г)
1/2 ч.ч.олио (100мл)
1/2 ч.ч.портокалов сок (100мл)
настъргана кора от 1 портокал
1 1/2 ч.ч.пресято брашно (300г)
1 с.л. нес кафе
1/4 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.канела
1/4 ч.л. смлян кардамом
1 ванилия
Приготвяне
* Разбийте леко яйцата със захарта. В друг съд смесете меда,портокаловия сок и кора и олиото. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте добре.
* Смесете всички сухи съставки и ги добавете към яйчната смес.
* Намаслете и поръсете с брашно кексова форма. Сипете в нея тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170*фурна. Проверявайте с дървена клечица дали кекса е изпечен. Ако започне бързо да покафенява отгоре, може да го покриете с алуминиево фолио.
.
сряда, 13 януари 2010 г.
Руладини в ароматен сирене сос
Продукти за 4 порции
600 г свинско контра филе
150-200 г свинска пушена шунка, нарязана на тънки листчета
1 опаковка сирене "Ементал"за тост сандвичи
200 г пресни гъби
50 г масло
50 г настърган пармезан
50 г настърган грюер или друго твърдо ароматно сирене
200 мл пълномаслена сметана (заквасена или течна)
100 мл бяло сухо вино
1 чл нишесте
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Нарежете месото на тънки филийки и ги изтънете като ги начукате с чукче за пържоли. Посолете и подправете с черен пипер. Върху всяко парче месо сложете по едно парче шунка и по едно листче от сиренето за тост. Завийте ги на рулца и ги подредете едно до друго в намазана с масло тавичка.
* Между руладите наредете гъбите нарязани на едри парчета.
* С тел за разбиване разбъркайте на хомогенна смес сметаната, виното, двата вида сирене и нишестето. Овкусете със сол и пипер.
* Излейте соса върху месото. Сосът трябва да покрие месото. Ако обичате по-сочни ястия увеличете съставките за заливката. Дали е достатъчно сочно според вашия вкус можете да прецените по време на печенето и да добавите още малко сметана или вино.
* Загрейте фурната на 200*. Нарежете маслото на малки парченца върху заливката. Изпечете ястието в горещата фурна за около 40 - 45 минути. Да ви е сладко!
неделя, 10 януари 2010 г.
Сладкиш с карамелизирани ядки и грозде
Продукти
за блата
120 г. меко масло
120 г. пудра захар
2 бр. яйца
200 г. брашно
1 пак.ванилия
за заливката
90 г.меко масло
130 г.захар
75 г.мед
60 мл.течна сметана
180 г.миск от ядки по избор
1 ч.ч.зърна черно грозде
Приготвяне
* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете яйцата,а след това и брашното и ванилията. Сипете тестото в тавичка,намазана с масло и поръсена с брашно. Върху тестото наредете зърната грозде. Ако желаете предварително махнете семките. Изпечете подложката до бледо розово в предварително загрята на 170*фурна.
* За заливката сложете всички продукти без ядките в тефлонов съд. След като сместа кипне добавете и тях. Оставете 1-2 мин.всичко да поври като бъркате непрекъснато.
* Сипете карамелената смес върху изпечената подложка и печете още 5 мин.на същата температура. След като сладкиша изстине го нарежете на квадрати.
Това е един комбиниран сладкиш от две мои стари рецепти (заливката е от флорентините,а тестото е от сладкиша с кокос). Получи се изумително вкусен сладкиш.
вторник, 5 януари 2010 г.
Чеснова салца със сушени домати
5-6 големи глави стар чесън
зехтин
1 с.л.средиземноморски подправки (розмарин, салвия, мащерка, риган, дафинов лист)
1 ч.л.микс пипер на зърна (черен, розов, зелен и бял)
100 г сушени домати
Приготвяне
* Отрежете леко горната част на чесновите глави така, че леко да се покажат скилидките. Сложете ги в тавичка, постлана с алуминиево фолио и ги поръсете с малко зехтин и подправки. Изпечете ги за около 40 минути във фурна, загрята на 170*. Ще разберете кога чесъна е готов когато захарите в скилидките започнат да се карамелизират. След като чесъна е готов го завийте във фолиото, в което се е пекъл и го оставате да изстине. Извадете печените скилидки като стиснете цялата глава с ръце.
* Накиснете доматите в гореща вода за 10 минути или докато набъбнат и омекнат. Изцедете ги добре.
* Смесете карамелизираните скилидки чесън с доматите, подправките и пипера. Сипете ги в буркан и залейте със зехтин. Ако разполагате с пресни подправки не се колебайте да ги ползвате вместо сухите. Съхранявайте салцата на хладно място или в хладилника.
Тази невероятно вкусна италианска смес е много подходяща за овкусяване на салати, паста и меса. Пицата и фокачата стават далеч по-вкусни, ако преди печенето се намажат с тази ароматна салца. Опитайте!
.
петък, 1 януари 2010 г.
Новогодишна маслена погача
Продукти
500 г брашно
20 г прясна мая или пакетче суха
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л.сол
100 г меко масло
разбито яйце за намазване
Приготвяне
* Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.
* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.
* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.
* Завийте правоъгълната кора на руло.
* Нарежете го на триъгълници или на шайби.
* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни.
* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.
* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висока, увеличете количеството на продуктите. Да ви е сладко!
четвъртък, 31 декември 2009 г.
Сарми с кълцано месо
Продукти
1 глава кисело зеле
зелева чорба
1 кг.обезкостени свински гърди
1-2 с.л.олио
1 голям стрък праз
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.чубрица
черен пипер на вкус
1 малка шепа ориз
2-3 зърна бахар
2 дафинови листа
Приготвяне
* Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода докато поомекне. Прибавете двата вида пипер и чубрицата. Оставете настрана да изстине.
* Накълцайте месото на ситни парченца. Към него прибавете задушения праз и ориза. Омесете много добре сместа като прибавяте по малко зелева чорба. Плънката трябва да е много сочна. Не слагайте много ориз. Оставете да се почувства вкуса на месото , а ако обичате повече ориз просто си направете постни сарми.
* Накъсайте зелката на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и си направете листа за завиване на сармичките с желаната от вас големина. Аз ги правя много малки.
* На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафината и покрийте цялото дъно със зелеви листа. Завийте стегнати сармички като във всяко листо слагате по малко от пълнежа. Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и малко вода. Съотношението е 3:1 в полза на зелевата чорба. Покрийте последния ред сарми със зелеви листа и изпечете ястието за 2 часа. Първо гответе на 200*докато заврат сармите,а после намалете фурната на 150*.
* Периодично опитвайте вкуса на сока и му сипвайте по малко вода или чорба в зависимост от вашия вкус. Трябва да знаете,че какъвто е той,такъв ще е и вкуса на сармите.
* Ако обичате пикантно не се колебайте да прибавите и няколко сушени люти чушки.
.
Абонамент за:
Публикации (Atom)