събота, 23 януари 2010 г.

Фокача с печен чесън,сушени домати и лук





Продукти за тестото

500 г брашно
150 г квасена сметана
100 мл хладка вода
1 яйце
20 г прясна мая
2 с.л.зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Продукти за гарниране

чеснова салца
1 глава кромид лук
розмарин, мащерка
зехтин




Приготвяне

* Натрошете маята я размийте с водата. Прибавете захарта и толкова брашно,че да получите гладка каша. Покрийте съда с кърпа и останете да кваса шупне.

* Сипете във втасалият квас яйцето,сметаната,зехтина и солта и разбъркайте. Започнете постепенно да прибавяте брашното и омесете гладко и еластично тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Оставете тестото покрито с кърпа да удвои обема си.

* Намажете със зехтин дъното на тава и грубо разстелете тестото в нея на правоъгълна кора,дебела около 2-3 см. С нож тук там направете разрези в тестото. Намажете го със зехтина от чесновата салца. Нарежете лука на полумесеци и го сложете върху тестото. По същият начин наредете и сушените домати от салцата, както и скилидки от чесъна. Поръсете с подправките и изпечете фокачата в предварително загрята на 180*фурна.




Това е любим хляб в къщи. Става изключително ароматен и пикантен. Да ви е сладко!

.

петък, 22 януари 2010 г.

Торта Шварцвалд








Блат

125 г брашно                                                                     
10 г какао
50 г захар
1 ванилия
щипка сол
100 г меко масло

Блат от бисквитено тесто

4 яйца
2 с.л.гореща вода
100 г захар
1 ванилия
75 г брашно
30 г пшеничено нишесте
10 г какао
1/4 ч.л.канела
1/2 ч.л.бакпулвер

Пълнеж

750 гр почистени вишни(пресни,замразени или от компот)
75 гр захар
100 мл вода
1 ванилия
1 ч.л.с връх пшеничено нишесте
20 мл кирш(черешово бренди) или друг подходящ алкохол
750 мл течна подсладена на вкус пълномаслена сметана
2 ванилии
50 мл кирш или друг алкохол
100 гр черен шоколад




Приготвяне

* Сипете в купа всички сухи съставки за блата и разбъркайте. Добавете маслото и разбийте за кратко всичко с миксер като използвате бъркалките за тежки теста.С ръце съберете получилите се маслени трохи на топка тесто и го оставете да се охлади и втвърди в хладилника за 30 мин.
Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на тортената форма,в която ще печете блата и върху него разточете масленото тесто на тънка кора. Прехвърлете го заедно с хартията във формата,надупчете с вилица и изпечете в предварително загрята на 170*фурна.

* За бисквитения блат разбийте много добре яйцата с горещата вода. Сипете захарта и продължете да биете докато получите пухкав гъст яйчен крем. Пресейте заедно всички останали съставки и ги добавете към яйчната смес.Сипете тестото в същата тортена форма,в която сте пекли маслената подложка
отново покрита с хартия. Изпечете в предварително загрята на 170*фурна. След като блатът изстине го разрежете хоризонтално на две части.

* Кипнете вишните с водата и захарта за 2-3 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и към сока сипете алкохола,ванилията и нишестето,разтворено в малко вода.Ако сокът е по-малко от 1 ч.ч.добавете още малко вода.След като течността се сгъсти сложете в нея вишните и кипнете отново всичко.Дръпнете
от огъня и оставете плодовете да се охладят добре.

* В равна тортена чиния поставете маслената кора.Пренесете я внимателно заедно с хартията,тъй като е много крехка и чуплива. Измъкнете внимателно хартията.Върху масленият блат наредете 1/2 от вишните заедно със сгъстения сок.Върху тях равномерно размажете 1/3 от разбитата със захар(на вкус) и
ванилия на сняг сметана. Върху нея сложете едната половина от бисквитения блат и го сиропирайте с половината от останалия алкохол,разреден с малко вода.Наредете вишните и върху тях отново разпределете половината от останалата сметана.Сложете другият блат,сиропирайте с алкохола и намажете готовата торта
със сметана отгоре и отстрани.

* Гарнирайте тортата с едро настърган шоколад.

Източник Dr. Oetker.






понеделник, 18 януари 2010 г.

Медено портокалов кекс



Продукти

2 яйца
1 непълна ч.ч.кафява захар  (140г )
1/2 ч.ч. бяла захар  (60г )
1/2 ч.ч.течен мед  (180г)
1/2 ч.ч.олио  (100мл)
1/2 ч.ч.портокалов сок  (100мл)
настъргана кора от 1 портокал


1 1/2 ч.ч.пресято брашно  (300г)
1 с.л. нес кафе
1/4 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.канела
1/4 ч.л. смлян кардамом
1 ванилия




Приготвяне

* Разбийте леко яйцата със захарта. В друг съд смесете меда,портокаловия сок и кора и олиото. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте добре.

* Смесете всички сухи съставки и ги добавете към яйчната смес.

* Намаслете и поръсете с брашно кексова форма. Сипете в нея тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170*фурна. Проверявайте с дървена клечица дали кекса е изпечен. Ако започне бързо да покафенява отгоре,  може да го покриете с алуминиево фолио.



.

сряда, 13 януари 2010 г.

Руладини в ароматен сирене сос



Продукти за 4 порции


600 г свинско контра филе
150-200 г свинска пушена шунка, нарязана на тънки листчета
1 опаковка сирене "Ементал"за тост сандвичи

200 г пресни гъби

50 г масло
50 г настърган пармезан
50 г настърган грюер или друго твърдо ароматно сирене
200 мл пълномаслена сметана (заквасена или течна)
100 мл бяло сухо вино
1 чл нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Нарежете месото на тънки филийки и ги изтънете като ги начукате с чукче за пържоли. Посолете и подправете с черен пипер. Върху всяко парче месо сложете по едно парче шунка и по едно листче от сиренето за тост. Завийте ги на рулца и ги подредете едно до друго в намазана с масло тавичка.

* Между руладите наредете гъбите нарязани на едри парчета.






* С тел за разбиване разбъркайте на хомогенна смес сметаната, виното, двата вида сирене и нишестето. Овкусете със сол и пипер.

* Излейте соса върху месото. Сосът трябва да покрие месото. Ако обичате по-сочни ястия увеличете съставките за заливката. Дали е достатъчно сочно според вашия вкус можете да прецените по време на печенето и да добавите още малко сметана или вино.






* Загрейте фурната на 200*. Нарежете маслото на малки парченца върху заливката. Изпечете ястието в горещата фурна за около 40 - 45 минути. Да ви е сладко!


неделя, 10 януари 2010 г.

Сладкиш с карамелизирани ядки и грозде



Продукти

за блата

120 г. меко масло
120 г. пудра захар
2 бр. яйца
200 г. брашно
1 пак.ванилия

за заливката

90 г.меко масло
130 г.захар
75 г.мед
60 мл.течна сметана
180 г.миск от ядки по избор

1 ч.ч.зърна черно грозде

Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете яйцата,а след това и брашното и ванилията. Сипете тестото в тавичка,намазана с масло и поръсена с брашно. Върху тестото наредете зърната грозде. Ако желаете предварително махнете семките. Изпечете подложката до бледо розово в предварително загрята на 170*фурна.

* За заливката сложете всички продукти без ядките в тефлонов съд. След като сместа кипне добавете и тях. Оставете 1-2 мин.всичко да поври като бъркате непрекъснато.

* Сипете карамелената смес върху изпечената подложка и печете още 5 мин.на същата температура. След като сладкиша изстине го нарежете на квадрати.


Това е един комбиниран сладкиш от две мои стари рецепти (заливката е от флорентините,а тестото е от сладкиша с кокос). Получи се изумително вкусен сладкиш.

вторник, 5 януари 2010 г.

Чеснова салца със сушени домати





Продукти

5-6 големи глави стар чесън
зехтин
1 с.л.средиземноморски подправки (розмарин, салвия, мащерка, риган, дафинов лист)
1 ч.л.микс пипер на зърна (черен, розов, зелен и бял)
100 г сушени домати

Приготвяне

* Отрежете леко горната част на чесновите глави така, че леко да се покажат скилидките. Сложете ги в тавичка, постлана с алуминиево фолио и ги поръсете с малко зехтин и подправки. Изпечете ги за около 40 минути във фурна, загрята на 170*.  Ще разберете кога чесъна е готов когато захарите в скилидките започнат да се карамелизират. След като чесъна е готов го завийте във фолиото, в което се е пекъл и го оставате да изстине. Извадете печените скилидки като стиснете цялата глава с ръце.




* Накиснете доматите в гореща вода за 10 минути или докато набъбнат и омекнат. Изцедете ги добре.

* Смесете карамелизираните скилидки чесън с доматите, подправките и пипера. Сипете ги в буркан и залейте със зехтин. Ако разполагате с пресни подправки не се колебайте да ги ползвате вместо сухите. Съхранявайте салцата на хладно място или в хладилника.

Тази невероятно вкусна италианска смес е много подходяща за овкусяване на салати, паста и меса. Пицата и фокачата стават далеч по-вкусни, ако преди печенето се намажат с тази ароматна салца. Опитайте! 


.