вторник, 14 февруари 2012 г.

Свинско каре в бутер тесто




Продукти

1 бр. свинско каре без кост
2 с.л. олио

1 пакет бутер тесто
1 яйце за намазване


Гъбен пласт

500 г пресни гъби по избор
2 с.л. масло
няколко стръкчета прясна мащерка или 1/4 ч.л. суха
1 ч.л. настъргана лимонова кора
1 стрък  зелен лук
3 стръка магданоз
2 с.л. квасена сметана
2 с.л. галета
сол и черен пипер на вкус


Спаначен пласт

500 г пресен спанак или 1 пакет замразен
2 стръка зелен лук
2 стръка пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
2 -3 щипки индийско орехче
сол на вкус







Приготвяне

* Подгответе първо двата зеленчукови пласта. За да направите гъбения пълнеж първо почистите гъбите и ги задушете в маслото до омекване. Подправете ги с мащерката, лимоновата кора и добавете сметаната. С пасатор пасирайте гъбите на гладко пюре. Нарежете на ситно магданоза и лука и ги прибавете към пюрето. Накрая сложете галетата и овкусете със сол и пипер. Ако сместа ви се стори рядка сложете още малко галета и обратно - ако е гъста разредете със сметана. Трябва да получите консистенцията на мек пастет.

* За спаначения пласт първо почистете и измийте спанака, а след това го задушете за кратко и отцедете от излишната вода. Нарежете го на ситно. Ако ползвате замразен спанак го оставете да се размрази в цедка за да отстраните водата от замразяването. Нарежете на ситно останалите продукти за пълнежа и ги смесете със спанака. Овкусете със сол, пипер и индийско орехче. Не добавяйте мазнина.

* Подсушете месото и ако по него има жили ги отстранете с остър нож.  Посолете и натрийте с черен пипер.







* Загрейте олиото и запържете месото от всички страни. Извадете го в чиния и го оставете да се охлади.

* Намажете карето от всички страни обилно с гъбения пласт.






* На кухненския плот постелете голямо парче найлоново фолио. Разнесете върху него спаначиния пласт като се стараете  да е равномерно дебел навсякъде. Оформете правоъгълник от спанака. Големината му преценете сами спрямо големината на парчето месо. Зеленият пласт трябва да е достатъчно голям за да може да загърне месото отвсякъде.

* Внимателно сложете намазаното с гъбено пюре месо върху спанака.






* С помощтта на фолиото завийте спанака около месото на стегнато руло. Може да направите това дори един ден предварително и да съхраните рулото в хладилника, а да го изпечете преди сервиране. Ако направите така имайте предвид, че от  спанака се отделя течност и трябва задължително да сложите рулото в подходящ съд за да не ви изцапа хладилника.






* Разточете леко бутер тестото. Сложете намазаното месо в единия му край и внимателно отстранете найлоновото фолио. Намажете краищата на тестото с разбито яйце и увийте всичко на стегнато руло. От тестото може да оформите фигурки, които да сложите върху горната кора за да изглежда по-красиво. Намажете всичко с яйце.






* Изпечете ястието в предварително загрята на 180* фурна за около 30 минути. Ако искате месото да остане леко розово и сочно печете по-малко време. Сервирайте със сос по избор и задушени зеленчуци. Наздраве с хубаво червено вино и да ви е сладко! Честит Трифон Зарезан! 







.

петък, 10 февруари 2012 г.

Бисквитки с моркови и кокос





Днес  е Света Валентина мъченица и моята мила майка има имен ден. Честито да е името ти, маме! Много те обичам  и горещо те прегръщам! А вие, мили читатели, почерпете се за нейно здраве с  тези хубави сладки! 





Продукти за 50-60 сладки 

350 г сварени моркови
100 г стопено масло
30 мл олио
200 г захар
1 яйце
ванилия
щипка сол
1 ч.л. микс от подправки - кардамон, карамфил, канела, индийско орехче
80 г кокосови стърготини
400 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер


Глазура

сок от една малка мандарина
2-3 с.л. пудра захар






Приготвяне

* Намачкайте морковите фино с вилица или преса за картофи. Ако искате да получите много нежно пюре ползвайте пасатор, лично аз предпочитам да се усещат все пак мънички парченца моркови.

*  В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото и олиото и прибавете морковеното пюре. Подправете сместа с микса подправки, ванилията и солта.

* Сипете кокоса и разбъркайте. Накрая добавете и брашното, предварително пресято заедно с бакпулвера. За приготвянето на цялата рецепта не е нужно да ползвате миксер. Домакинска бъркалка или лъжица е напълно достатъчно. Разбира се, може да смените подправките с други, които харесвате най-много.

* Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжица и направете малки купчинки, като оставяте достатъчно място помежду им.






* Изпечете сладките в предварително загрята на 170* фурна за 10 - 15 минути или докато станат приятно златисти.






* За глазурата разбъркайте сока от мардарина с пудрата захар. Преценете сами гъстотата така, както на вас ви харесва. Винаги може да добавите още малко захар или пък да разредите с няколко капки сок. Глазурата трябва да се разлива добре, но все пак да се задържа на повърхността на сладките. 

* Покапете с глазура върху бисквитите докато са още топли. Така тя ще изсъхне много по-бързо. Ако желаете може да гарнирате сладките със стърготини от пресен морков и да поръсите с малко пудра захар. Да ви е сладко!








.

неделя, 5 февруари 2012 г.

Кашкавалки II

.



Продължавам с кашкавалките. Но този път може би като соленки или чудесно мезе за вино. Искаше ми се да дообогатя вкуса им и затова реших да ти изпека върху подложки от мариновани сушени домати. Доматите си ги мариновам сама. Купувам  си сухи български домати и ги накисвам в топла вода. Като омекнат ги отцеждам, слагам малко чесън, сол, различни подправки и заливам със зехтин. Определено стават по-хубави от тези, които продават по магазините, а да не говорим, че са доста по-евтини. Опитайте. Така винаги ще имате мариновани домати под ръка. А за кашкавалките .... ето ги и тях!







Продукти за 20 - 25 броя

200 г ситно настърган кашкавал
1 яйце
40 г брашно
средиземноморски подправки по желание
20 -25 половинки мариновани сушени домати







 Приготвяне

* Настържете кашкавала на ситно ренде. Прибавете яйцето, подправки и брашното. Разбъркайте добре и това е всичко. Сместа за кашкавалките е напълно готова. 

* В тава, покрита с хартия за печене наредете доматите.От кашкавалената смес с ръце оформете овални форми, които лесно да могат да се поставят в доматите. Сместа е гъста, не лепне и е удобна за работа.







* Изпечете соленките в загрята на 180* фурна за 15-20 минути или докато станат  апетитно златисти. 

* Ако не обичате сушени домати спокойно може да ги пропуснете. Просто изпечете тестото без подложки.







* По-лесно мезе от това? Май няма. Ако желаете ги направете с различни видове сирене, толкова по-добре! Единственото е сиренето да е от типа на кашкавала, тоест, добре да се разтапя. Да ви е сладко!










.

сряда, 1 февруари 2012 г.

Кашкавалки





Нямам представа всъщност как трябва да се нарече това изделие .... не е кексче, не е поничка, бухтичка, хлебче. Чудесно е за закуска, за разядка, за гости. Просто е фантастично вкусно и невероятно лесно. Нарекох ги Кашкавалки. Опитайте ги!



Продукти за 8 броя

2 яйца
250 мл прясно мляко или 1 ч.ч.
2 с.л. стопено масло
220 г брашно или 1 ч.ч.
1/2 ч.л. сол
100 г едро настърган кашкавал или 1/ 2 ч.ч.
2 с.л. нарязан пресен лук
1 с.л. нарязани пресни подправки по избор или 1 ч.л. сухи- мащерка, босилек, розмарин, салвия ... 






Приготвяне

* В купа разбийте с миксер или с бъркалка яйцата, маслото и млякото. Добавете солта и брашното и разбъркайте до гладкост. Накрая сипете кашкавала, подправките и лука. Оставете сместа за 30 мин. в хладилника.

* Загрейте фурната на 180*. Пригответе тавичка за мъфини и я сложете в горещата фурна за да се затопли добре. Не я мажете с никаква мазнина. Налейте студената смес в горещата тавичка. Напълнете формичките до горе. Изпечете кашкавалките до приятен златист цвят и докато бухнат  апетитно. 

* Ако имате ароматно сирене - тип Грюер или Чедър не се колебайте да сложите от него. Ще стане фантастично. Да ви е сладко!







.

понеделник, 23 януари 2012 г.

Пълнени макови кексчета




Продукти за тестото

2 яйца
125 г пудра захар
120 мл прясно мляко
180 г мак
настъргана кора от  1 лимон
1 ванилия
220 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г стопено масло

Пълнеж

250 г натурално крема сирене
1 ч.ч. течна сметана
1 ванилия
100 г захар
1 с.л. ситно накълцани портокалови кори

тъмно сладко по избор






Приготвяне

* Разбийте яйцата и захарта на крем. Добавете прясното мляко, мака, ванилията и лимоновата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта. Добавете го съм  яйчната смес и разбъркайте. Накрая сипете и течното масло.

* Разпределете тестото във формичка за кексчета, в леглата на която сте поставили хартиени чашки. Напълнете ги не-повече от  2/3 от вместимостта им.

* С миксер или бъркалка разбъркайте на хомогенен гъст крем всички продукти за пълнежа. Сипете го в пош с по-широк накрайник. Ако нямате такъв може да ползвате найлоново пликче на което да отрежете единия ъгъл преди пълненето на кексчетата.

*  В средата на маковото тесто забодете накрайника на поша и опрете почти до дъното на формата. Шприцнете от крема докато видите, че почти цялата книжна капсула се изпълва с тесто и крем.





*  Изпечете кексчетата в предварително загрята на 180* фурна  докато се надуят и апетитно порозовеят. Изпечените кексчета изглеждат така ...






* След като леко се охладят напълнете получилите се вдлъбнатини със сладко и гарнирайте с резен портокал. Да ви е сладко!







.


понеделник, 16 януари 2012 г.

Хлебчета с песто от сушени домати

.



Продукти

100 мл хладка вода
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
600 г брашно
брашно за доизмесване

Пълнеж

Песто от сушени домати








Приготвяне

* Смесете водата, млякото и захарта. Добавете маята и разбъркайте докато добре се разтвори. Сипете няколко лъжици от брашното за да получите каша, малко по-гъста от палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа или найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.

* Прехвърлете шупналия квас в голяма купа. Добавете яйцата, солта и зехтина и разбъркайте добре. С брашното омесете гладко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте брашно за доизмесване. Никога не меря точното количество  брашно и затова не искам да ви подвеждам. Сами ще усетите с ръцете си кога тестото спира да лепне и става лесно за обработка. Оставете омесеното тесто в купата и отново покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса повторно.

*  Разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник като преди това поръсите работната площ с брашно. Дебелината не трябва да е повече от 1 см. Нарежете го на ленти с широчина приблизително 4 см. Разбира се, може да направите лентите по-широки или пък по-тесни. В средата на всяка лента сложете тънка ивица от доматеното песто. Загърнете двата края на лентита като ги събирате една в друга и прищипвате с пръсти за да се залепят добре.





* Завийте затворената лента на охлюв. Ако желаете, преди това може да я усучете.





* Поставете хлебчетата в тава, покрита с домакинска хартия. Намажете ги с малко разбито яйце, ако желаете да получат по-добър загар и ги поръсете със семена, едра сол или сушени билки.

* Изпечете в предварително загрята на 180*  фурна  за около 30 минути или докато порозовеят приятно.





* Може да направите и пълнени франзелки. А това е още по-лесно. Просто не усуквайте напълнената с песто лента на охлюв, а я оставете права в тавата. Единствено внимавайте прищипаната страна да е отдолу.






* Може да напълните по този начин хлебчета с най-различни пълнежи. Както солени, така и сладки. Надявам се да ви допаднат. Да ви е сладко!







.