петък, 14 декември 2012 г.

Бисквитена торта




За рождения ден на моята майка направих тази домашна бисквитена торта. Мила маме, обичам те! Честит празник!



Продукти за тестото

трапецовидна кексова форма с размери 30 / 27 дължина и височина 7 см.

250 г брашно
50 г горчиво какао
50 г пудра захар
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
150 г меко масло
1 яйце
1 - 2 с.л. прясно мляко

Продукти за крема


300 г натурален шоколад 70%
125 г течна сладкарска сметана без захар
1 с.л. ликьор по избор или бренди
125 г меко масло
2 с.л. пудра захар
1 ванилия

За намазване

100 г затоплен конфитюр по избор

За поръсване

какао
пудра захар






Приготвяне

* За да направите тестото смесете в купа всички сухи съставки. Добавете мекото масло, яйцето и прясното мляко. Разбъркайте всичко с бъркалка или миксер докато се получат трохи. След това съберете трохите на топка и за кратко омесете тесто. Не месете дълго време за да не започне да се отделя мазнината от брашното. Достатъчно е наистина само да съберете трохите на топка. Сложете тестото в найлонов плик и го оставете на студено в хладилник за 30 минути.

* Разделете охладеното тесто на 5 части. Разточете ги една по една върху хартия за печете на тънки кори с дебелина около 4 - 5 мм. Хартията ще ви улесни в разточването, а и с нея ще може лесно да пренесете тънките кори в тава за печене без да се начупят. При разточването поръсвайте с малко брашно, ако е необходимо.

* Разточете две кори с размери около 8,5 / 28 см. Една кора с размер 7,5 / 27 см и още две кори с размери 6,5 / 26 см. С други думи трябва да изрежете корите по-малки от формата за да могат свободно да влязат в нея. Нужни са ви три различни размера, тъй като формата е трапецовидна. Разбира се, може да направите тортата и в нормална правоъгълна форма или такава с по-малки или по-големи размери. Зависи с какво разполагате в къщи и как ще ви хареса най-много.

* След като разточите и изрежете корите ги пренесете в тава, покрита с хартия за печене с помощтта на хартията, върху която сте ги разточили. Обърнете ги върху тавата и отстранете хартията. Така отново ще можете да разточите върху нея следващото парче тесто. Хартията ви е нужна за самия трансфер.

* От тестото, което остава при изравняването на корите изрежете бисквитки с форма на звездички. Изпечете всички бисквитени части в загрята на 170* фурна за около 8 - 10 минути. Наблюдавайте тестото след като минат 8 минути. Тънко е, кафяво на цвят и трудно личи дали е изпечено. Може бързо да прегори без да забележите. След като тестото се изпече го оставете да се охлади добре. Не бързайте да вадите корите от тавата докато са топли, защото ще се начупят.

* За крема кипнете сметаната и я отстранете от котлона. Може да направите това и в MW фурна. Сипете в нея начупения шоколад и разбъркайте докато всичко се стопи и стане гладък крем. Добавете алкохола и ванилията и разбъркайте. Оставете крема да се охлади на стайна температура. Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го смесете с шоколадовия ганаш. Разбийте добре с миксер.

* Намажете дъното и стените на кексовата форма с малко олио и я покрийте добре с найлоново фолио. Разнесете 1/5 от крема равномерно по фолиото като намажете и дъното, и стените. Поставете едната от най-малките кори. Намажете я с половината от леко затопления конфитюр. Поставете втората кора със същия размер и намажете с крем, след това кората със среден размер и отново намажете. По същият начин намажете и останалите две кори като намажете с останалия конфитюр предпоследната. Накрай покрийте всичко с крем  и оставете формата в хладилника за да се стегне всичко добре.

* Обърнете тортата в продълговата чиния и отстранете фолиото. Поръсете навсякъде с какао. Звездичките поръсете с пудра захар и гарнирайте с тях тортата. Това е уникално вкусна бисквитена торта. Непременно я опитайте. Да ви е сладко!








.

понеделник, 10 декември 2012 г.

Пухкави трюфели





Един вариант на тези обичани домашни бонбони. 







Продукти за около 20 бонбона

120 мл течна сладкарска сметана за разбиване
40 г захар, ако не е подсладена сметаната
250 г млечен или натурален шоколад
20 лешника
по желание - 1 с.л. коняк, ром или друг подходящ алкохол

100 г шоколад за глазура







Приготвяне

* Стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Оставете го да се охлади до стайна температура, но да остане течен. 

* Разбийте сметаната със захарта на сняг. Добавете алкохола и течния шоколад като продължите да разбивате докато получите пухкав и плътен крем.

* Сложете крема в шприц с широк накрайник и направете бонбони върху хартия за печене. В средата на всеки трюфел сложете по един лешник. Оставете бонбоните на стайна температура да стегнат за около 2 часа. Може да ги сложите и в хладилника, но ще станат твърди. Все пак съм ги нарекла "пухкави" трюфели и за да се запази меката консистенция на крема е добре да са на стайна температура. 






* След като трюфелите станат достатъчно твърди да се взимат с пръсти ги оваляйте в какао, или върху всеки бонбон сипете малко стопен шоколад. Оставете ги отново за няколко часа за  да се втвърди шоколада. Може да им придадете малко блясък с хранителни перлени бои. 

* Импровизирайте с шоколада, може да ползвате и бял, но в такъв случай увеличете количеството му на 300г. Бонбоните стават чудесни с пияни вишни, портокалови корички, крокант или други ядки. Да ви е сладко!









.




четвъртък, 29 ноември 2012 г.

Зеленчуци в сос




Продукти

500 г картофи
500 г тиква
1 тиквичка
1 с.л. зехтин
сол на вкус

1 глава лук
75 г нарязан на ситно пушен бекон
30 г масло
40 г брашно
250 мл горещ зеленчуков бульон
350 мл горещо прясно мляко
100 г заквасена сметана
3 с.л. люта горчица
100 г настърган кашкавал или друго твърдо сирене
1 скилидка счукан чесън
1/2 с.л. семена от синап
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

*  Нарежете зеленчуците на тънки филийки или кръгчета. Посолете ги и разбъркайте със зехтина. Подредете ги в съд за печене керемидообразно.






* Нарежете лука на ситно и го запържете заедно с бекона до златисто в маслото. Сипете брашното и разбъркайте. Налейте бульона и млякото. Разбъркайте добре и варете соса няколко минути. Към края на готвенето добавете горчицата, сметаната и синапа. Махнете соса от огъня, подправете със сол, пипер и чесън. Добавете кашкавала и разбъркайте докато се стопи напълно. Залейте зеленчуците и изпечете ястието в загрята на 200* фурна за около 35 - 40 минути. Сервирайте леко топло.

* Количествата на зеленчуците са относителни. Преценете ги спрямо съда, в който ще приготвите ястието. Може да ги смените с други, които обичате - моркови, гъби, чушки и др. Ако нямате пресен зеленчуков бульон ползвайте кубче сух. И последно - колкото е по-ароматно сиренето, толкова по-вкусно ще стане. Чедър или Грюер са един великолепен избор. Да ви е сладко!
 






.

вторник, 20 ноември 2012 г.

Шоколадови бисквити с тиквен крем





Продукти за тестото за около 32 двойни бисквити

120 г меко масло
150 г пудра захар
ванилия
щипка сол
1 яйце
40 мл течна сметана
100 г разтопен черен шоколад
200 г брашно или малко повече
40 г какао
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. бакпулвер







Продукти за пълнежа

250 г натурално крема сирене
100 г захар или на вкус
1 ч.ч. пюре от печена или варена тиква
1 равна ч.л. микс подправки за меденки ( канела, кардамон, индийско орехче, сух джинджифил, звезден анасон, карамфил, ванилия )







Приготвяне

 * За да направите тестото първо разбийте на крем маслото със захарта, солта и ванилията. Прибавете яйцето, сметаната  и стопения шоколад. Разбъркайте.

* В купа пресейте заедно брашното, какаото и двата вида набухвател.Смесете сухите и течните съставки и разбъркайте на тесто.  В тава, покрита с хартия за печене с чаена лъжичка направете малки купчинки. Може да оформите топчета от тестото и с мокри ръце, а може да сложите тестото в пош с широк отвор и да шприцовате бисквитите с него.








* Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 170* за около 10 - 12 минути. Бих ви посъветвала след като изпечете първата тава със сладки да прецените сами дали ви харесват като форма и големина. Ако ви се сторят много плоски и разляти прибавете към останалото тесто малко брашно, и обратно, може да го разредите с прясно мляко, ако искате по-тънички бисквитки. Аз правя тестото "на око" и затова го обяснявам по този начин. Преценете сами как ви харесва най-много.







*  За да направите пълнежа разбийте добре крема сиренето със захарта и подправките. Добавете тиквеното пюре и разбъркайте на крем.

* Слепете бисквитите две по две като по средата намажете малко от тиквения крем. В началото бисквитите са хрупкави, но след ден се овлажняват от крема и стават меки и въздушни. И в двата варианта са много  вкусни.

* Бих препоръчала и още нещо. Ако не разполагате с готова смес аромати за меденки си ги направете сами. В хаванче счукайте фино по 1 -2 с.л. от всяка подправка, смесете ги и ги приберете в бурканче. Така ще имате за дълго време готова ароматна смес за меденки, тиква, ябълки, круши и други десерти. Да ви е сладко!








.

вторник, 13 ноември 2012 г.

Смокини в орехов крем




Продукти за 4 порции

4 големи зрели смокини
40 г меко масло
1 яйце
1 ч.л. нишесте
50 г смлени орехи или бадеми
20 г настърган пармезан или друго твърдо ароматно сирене
сол на вкус
4 ч.л. течен мед
допълнително мед за сервиране







Приготвяне

* Няма много за обяснение. Лесно и бързо. В купичка разбъркайте маслото с яйцето. Добавете нишестето и сиренето, а накрая и орехите. Посолете на вкус и разбъркайте всичко добре.

* Разпределете сместа в четири малки и плоски форми.

* Цепнете смокините на кръст без да ги прерязвате напълно и поставете по един плод във всяка форма. В отвора сипете по 1 ч.л. мед.






*  Загрейте фурната на 180* и изпечете предястието за около 10 - 12 минути или до зачервяване на ореховия крем.

* Сервирайте смокините леко топли и допълнително поляти с малко мед. Да ви е сладко!








.

сряда, 7 ноември 2012 г.

Пиле по гръцки




Продукти за 4 порции

800 г пилешко филе
сол и черен пипер на вкус
брашно за паниране
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сух тарос ( естрагон )
4 скилидки накълцан чесън
сок от 1 - 2  лимона
20 зелени маслини без костилки






Приготвяне

* Нарежете месото на шницели и го овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте парчетата в брашно.

* Загрейте двата вида мазнина и добавете чесъна и тароса. Запържете до розово пилешкото месо, добавете лимоновия сок и гответе под капак 3 - 4 минути. Накрая сипете маслините и разбъркайте внимателно. Опитайте, и ако е нужно добавете още малко сол. Количеството на лимоновия сок преценете сами според вкуса си.

* Сервирайте ястието топло със студено бяло вино. Да ви е сладко!






* Един вкусен аламинут, който зная от моята приятелка Ева. Правя го често с малки изменения от нейната рецепта. Еви, благодаря ти и от името на читателите си!








..