събота, 29 декември 2012 г.

Пълнозърнест венец






Продукти

20 г прясна мая
280 г хладка вода
200 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
2 с.л. семена от люцерна или други по избор
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

50 г меко масло за намазване
2 с.л. прясно мляко за намазване








Приготвяне

* Разтворете маята във водата. В купа смесете двата вида брашно заедно със семената, солта и захарта. Добавете маята и олиото. Замесете меко тесто, сложете го в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Набрашнете плота и разточете втасалото тесто на правоъгълник с дебелина 1 см. Намажете го с мекото масло и завийте на руло. Нарежете рулото на 6 еднакви парчета.






* Направете разрези с остър нож без да прерязвате тестото до долу.






* С пръсти съберете двата края и "разлистете" нарязаните парчета.






* Покрийте тава с хартия за печене. В средата сложете купичка и наредете около нея парчетата тесто. Намажете с прясното мляко и оставете венеца да втаса отново за около 20 минути.






* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30 минути докато коричката стане твърда и златиста. Да ви е сладко!







.

събота, 22 декември 2012 г.

Макови подкови





Продукти за около 45 - 50 броя

1 шушулка прясна ванилия
250 г брашно
75 г фино смлени бадеми
75 г мак
150 г захар
220 г студено масло
1 жълтък
1 - 2 с.л. прясно мляко, ако е необходимо

пудра захар за поръсване








Приготвяне

* В купа смесете брашното със захарта, бадемите и мака. Изстържете вътрешността на шушулката ванилия и я прибавете към брашното. Може да ползвате и изкуствена ванилия, но точно тези сладки стават много по-вкусни с истинска.

* Нарежете маслото на кубчета и го сложете в брашното. Добавете и жълтъка и стрийте всичко с пръсти на маслени трохи. Омесете гладко тесто и ако е нужно добавете малко мляко. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. Оформете фитили от тестото с дължина около 10 - 12 см и ги извийте като подкови. Подредете ги в тавата и изпечете за около 10 - 12 минути.

* След като сладките изстинат ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!








.

Бонбони от печена тиква




Едно хрумване с вкусна печена тиква



Продукти за около 20 бонбона

200 г тиква
3 с.л. захар
2 с.л. стафиди
2 с.л. счукани ядки по избор
2 с.л. сурови тиквени семки
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия
1/4 ч.л. канела или микс подправки за меденки
50 г натрошен шоколад

За овалване

50 г натрошен шоколад
какао за поръсване






Приготвяне

* Почистете тиквата от кората и я поръсете с цялата захар. Изпечете я докато захарта се карамелизира и тиквата омекне. Няколко минути преди края на печенето сипете върху тиквата ядките, тиквените семки и стафидите, накиснати предварително във вода. Запечете до леко зачервяване на ядките. 

* След като изпечената тиква изстине я намачкайте с вилица или преса за картофи. Добавете ванилията, канелата, портокаловата кора и шоколада. Опитайте на вкус и ако не е достатъчно сладко може да прибавите още малко захар или мед. Разбъркайте и оформете топчета. Тиквената смес трябва да е достатъчно суха за да може лесно да оформите бонбоните. Има по-водни тикви, ако вашата се е оказала такъв сорт и сместа ви е рядка, сгъстете я като прибавите допълнително фино смлени ядки.

* Оваляйте тиквените топчета в натрошен шоколад, поръсете с малко какао и подредете бонбоните в хартиени кошнички. Да ви е сладко!








.

Трюфели с тиквени семки





Едно необичайно предложение за трюфели. Много вкусни и празнични. Да ви е сладко! 








Продукти за около 45 трюфела

100 г натурален шоколад
50 г бял шоколад
50 г течна подсладена сладкарска сметана 
40 г масло
50 г бадемов марципан
100 г сурови белени тиквени семки
1 с.л. амарето или друг бадемов ликьор
1 ванилия

За овалване

40 г сурови белени тиквени семки
20 г пудра захар
1/2 ч.л. зелен чай Мача или малко зелена хранителна боя








Приготвяне

* Стопете заедно  на слаб огън двата вида шоколад, маслото и сметаната. Може да направите това и на водна баня, както и в слаба микровълнова фурна. Разбъркайте на крем.

*  Настържете марципана на ситно ренде и смелете фино семките. Добавете ги към шоколадовата смес. Подправете с ликьор и ванилия. Разбъркайте и оставете крема да се охлади добре.

* След като шоколадовата смес е достатъчно твърда за да можете да оформяте бонбони с ръце, направете топчета. 

* Смелете семките за овалване на фини трохи заедно с пудрата захар. За подсилване на цвета добавете зеления чай или малко зелена хранителна боя. 

* Оваляйте трюфелите в смлените семки и подредете в книжни капсули за бонбони. 

* Гарнирайте с малко стопен бял шоколад  и цели тиквени семки. 








.

четвъртък, 20 декември 2012 г.

Плодови сладки





Продукти за около 30 броя

100 г микс от сушени плодове по избор
100 мл червено вино
1 яйце
25 г захар
1/4 ч. л. подправки за меденки ( канела, кардамон, карамфил, джинджифил, индийско орехче)
настъргана кора от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия
щипка сол
1 малък настърган морков
100 г едро счукани бадеми





 


Приготвяне

*  Накиснете плодовете във виното за 30 минути. Отцедете ги и запазете виното.

* В купа разбийте леко яйцето със захарта, добавете всички подправки, 2 с.л. от виното и корите на цитрусите. Сипете сушените плодове, моркова и бадемите. Разбъркайте.

* Покрийте тава с хартия за печене. С лъжичка сипете малки купчинки от плодовата смес. Аз направих това върху оризови подложки за бисквити, но ако нямате такива не се безпокойте да го направите направо върху хартията за печене. 








* Загрейте фурната на 160*  и изпечете сладките до зачервяване за около 15 минути. Преди поднасяне ги поръсете леко с пудра захар. Да ви е сладко!








* Може да направите сладките само с един вид сушен плод, например стафиди, както и да смените бадемите с други ядки. Сладките са изключително лесни, много бързи и вкусни. Изглеждат като Коледни украшения и със сигурност ще внесат колорит и разнообразие на трапезата ви. Весели празници!









.

понеделник, 17 декември 2012 г.

Бисквити със сушени кайсии и джинджифил




Продукти за около 60 бисквити

120 г натурален шоколад
100 г млечен шоколад
100 г сушени кайсии
350 г брашно
1 с.л. ситно нарязан пресен джинджифил или 1 ч.л. сух
1 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 прахчета ванилия
100 г меко масло
150 г захар
3 ч.л. течен мед
1 яйце






Глазура

100 г пудра захар
2 с.л. лимонов сок
кристална захар за поръсване






Приготвяне

* Разбийте с миксер маслото и захарта на крем. Добавете яйцето и течния мед  и разбъркайте.

* В купа смесете всички сухи съставки.

* Нарежете на ситно двата вида шоколад и кайсиите. Заедно с джинджифила ги сипете при сухите съставки и разбъркайте.

* Сипете сухата смес при маслената и с ръце направете трохи. Омесете тесто и ако е нужно прибавете 1 - 2 с.л. студена вода или прясно мляко.

* Разточете тестото на тънка кора с дебелина около 3 мм. Нарежете го на квадрати 5/5 см, а след това срежете всеки квадрат на две части по диагонал за да получите триъгълници.

* Подредете бисквитите в тава покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 10 минути.

* Извадете ги върху решетка и ги оставете да се охладят.

* За глазурата разбъркайте добре пудрата захар и лимоновия сок. Сипете сместа в хартиена фурийка и гарнирайте сладките по края и в средата. Докато гладурата е още лепкава поръсете с кристална захар за заскрежен ефект. Оставете сладките да изсъхнат добре и ги приберете в кутия. Да ви е сладко!








.