четвъртък, 18 април 2013 г.

Пана кота с мед и сини сливи






Продукти

100 мл прясно мляко
400 мл течна млечна сметана
150 г мед
ванилия
20 г желатин
300 г сини сливи - пресни или замразени

100 г млечен шоколад за кошничките


Глазура

80 мл течна сметана
80 г натурален шоколад
20 г масло










Приготвяне


* Стопете млечния шоколад на водна баня и намажете с него дъното и стените на малки силиконови или хартиени форми за бонбони или кексчета. Оставете ги да се стегнат за няколко часа.

* Нарежете сливите на парченца и ги задушете за кратко с 2 с.л. от меда. Може да ползвате и сладко от сини сливи или други плодове, които обичате.

* Смесете млякото, сметаната, останалия мед  и ванилията. Загрейте ги  без да завират. Прибавете сливите и разтворения на водна баня желатин. Разбъркайте леко за да не се получат мехурчета въздух. Така след желиране крема ще остане съвсем гладък. Оставете го да се охлади напълно и го разсипете в шоколадовите форми. Приберете ги в хладилника за няколко часа до пълно желиране. Чак след това отстранете силиконовите или хартиени форми от шоколадовите кошнички.

* Смесете продуктите за глазурата и ги загрейте. Разбъркайте на гладък крем. Разпределете го върху крема докато още е леко топъл. Гарнирайте  десерта по желание.









* Може да направите десерта и в други форми, а не в шоколадови. Да ви е сладко!








.

събота, 13 април 2013 г.

Лимоново медено пиле





Продукти

1 пиле за грил
сол
черен пипер
вода


Марината

2 с.л. мед
1 голям лимон
2 с.л. зехтин
1 с.л. нарязан розмарин
2 скилидки счукан чесън








Приготвяне

* За маринатата смесете заедно меда, сока и настърганата кора на половиния лимон, зехтина, розмарина и чесъна.

* Подправете пилето със сол и черен пипер. В кухината му сложете другата половина от лимона.

* Намажете навсякъде пилето с маринатата. Сложете го в тава и налейте малко вода.

* Изпечете пилето на 200* за около 45 - 50 минути като периодично доливате по малко вода и поливате месото със соса. За да не прегаря  го покрийте с парче алуминиево фолио.

* Преди да сервирате пилето извадете от кухината лимона и го изцедете върху месото. Да ви е сладко!









.

петък, 5 април 2013 г.

Класическа орехова торта






Продукти за блата

6 яйца
200 г захар
1 ч.ч. смлени орехи
75 г галета
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия

За сиропиране

50 мл бренди, коняк или уиски, смесено със 100 мл студена вода

Продукти за крема

140 г смлени орехи
100 мл прясно мляко
200 г меко масло
170 г пудра захар
ванилия

Продукти за глазурата

150 г бял шоколад
40 мл течна неподсладена сметана
20 г масло




Приготвяне

* За да направите блата първо разбийте много добре жълтците с 2/3 от захарта. Отделно разбийте белтъците на сняг, като в края прибавите останалата захар и доразбиете докато получите твърди връхчета. В купа смесете орехите, галетата, бакпулвера и ванилията. Към разбитите жълтъци сипете белтъците и сухата смес като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или бъркалка, а не с миксер. Сипете тестото в тортена форма 26 или 28 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 25 - 30 минути. Проверявайте готовността му с клечка за зъби.

* За крема сварете за няколко минути на умерен огън орехите и прясното мляко. Ще получите много гъста смес. Оставете ги да се охладят добре. Разбийте маслото заедно с пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Прибавете орехите и  разбийте отново.

* Разрежете блата в средата. Поставете едната половина в тортена чиния и напръскайте с половината от алкохола. Ако не обичате вкус на алкохол в сладкиши го пропуснете и сиропирайте с прясно мляко. Върху блата нанесете крема, покрийте с втория блат и отново сиропирайте.

* За глазурата смесете всички продукти и ги загрейте или на котлон, или в  MW фурна. Разбъркайте до гладкост и докато глазурата е още леко топла я излейте върху тортата. Гарнирайте с цели орехови ядки. Да ви е сладко!

Рецептата е от стара готварска книжка от 1937 година.








.

неделя, 31 март 2013 г.

Маргарита като Margherita






Една пълнена питка. Пролетно оформена като маргаритка. А вътре -  типичните съставки за Пица Margherita. Разбира се, количеството на пълнежа в случая е по-скоро символичен, съвсем не е достатъчен за да се насладите на една Пица Margherita. Затова сервирайте питката с допълнитело моцарела, доматчета и босилек. А ако предпочитате друг пълнеж не се колебайте да го замените с този, който аз ви предлагам. Всичко е въпрос на идея и въображение. Да ви е сладко!









Продукти за тестото на една питка


200 мл вода
15 г прясна мая
1/2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
около 350 г брашно
1/2 ч.л. сол


Продукти за пълнежа

7 чери доматчета
7 кубчета нарязана моцарела
7 листа пресен босилек
сол









Приготвяне

* Разтворете маята във водата и прибавете захарта и зехтина. Смесете солта с брашното. Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте още малко брашно докато месите. Сложете готовото тесто в купа, намазана със зехтин. Покрийте го с найлоново фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.

* Отрежете капачетата на доматите и ги издълбайте с малка лъжичка или ножче. Напълнете ги с парченцата сирене. Посолете, тъй като моцарелата е напълно безсолна.

* Разделете втасалото тесто на седем части. С пръсти оформете питки. В средата на всяка сложете листо босилек и напълнено с моцарела доматче. Завийте добре питките на топки.









* Поставете ги една до друга в малка тавичка намазана със зехтин или покрита с хартия за печене. Оставете получената питка да втаса за десетина минути. Загрейте фурната на 200*. Леко полейте питката със зехтин и я изпечете за около 25 - 30 минути. Сервирайте леко топла.






.

понеделник, 25 март 2013 г.

Руло без печене





Продукти за ореховото тесто

2 белтъка
250 г смлени орехи
2 с.л. галета
5 - 6 с.л. пудра захар
2 - 3 с.л. какао
1 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
ванилия








Продукти за пълнежа

125 г меко масло
2 с.л. пудра захар
2 жълтъка
1 с.л. кокосови стърготини
ванилия
сладко от вишни


Глазура

100 мл сладкарска течна подсладена сметана








Приготвяне


* Разбийте леко белтъците с вилица заедно със захарта, рома и ванилията. Не е нужно да ги разбивате дълго, а само докато започнат да се разпенват. Смесете орехите, какаото и галетата. Сипете ги при белтъците и разбъркайте с лъжица за да се разбъркат добре.

* Разстелете ореховата смес върху хартия за печене или найлоново фолио. Оформете тънък правоъгълник. Помагайте си с пръсти като ги мокрите с вода.

* За пълнежа разбийте на гъст крем жълтъците и захарта. Отделно разбийте маслото на пяна. Внимателно смесете жълтъците с маслото, подправете с ванилия и кокос  и разбъркайте добре. Ако ви притесняват суровите жълтъци може да ги разбиете със захарта първо на водна баня за да се темперират. След като се охладят ги смесете с маслото и продължете нататък.

* Разпределете масления крем върху ореховия блат като го размажете равномерно. Тук там сложете сладко от вишни или друго по ваш избор. Завийте всичко на руло заедно с хартията. Стегнете краищата и приберете в хладилника поне за 3 - 4 часа.

* Преди да сервирате рулото отстранете хартията и го гарнирайте с бита сметана. Вкусно е и със заквасена сметана, както ви харесва. Да ви е сладко!

* Рецептата е от стара книжка с рецепти от 1937 година. Рулото е малко, тъничко и много елегантно. Опитайте го.









.

четвъртък, 21 март 2013 г.

Зеленчуков тарт Татен





Продукти за тестото

220 г брашно
1/4 ч.л. сол
120 г студено краве масло
3-4 супени лъжици студена вода


Продукти за пълнежа

1 малък патладжан
10 - 12 чери доматчета
1 ч.л. нарязан пресен розмарин
2 с.л. зехтин
сол



Приготвяне

* Смесете брашното и солта. Нарежете студеното масло на парченца и го претрийте заедно с брашното докато получите маслени трохи. Добавете 3 - 4 с.л. студена вода и бързо омесете тесто. Завийте го в найлонов плик и го приберете в хладилника докато подготвите пълнежа.

* В тиган с незалепващо покритие сипете зехтина, подредете зеленчуците, посолете ги и поръсете с розмарин.








*  Запържете ги до златисто и ги оставете да се охладят.

*  Разточете тестото на кръг малко по-голям от размера на тигана. Похлупете с него студените зеленчуци и подгънете краищата. Надупчете маслената кора с вилица да да има откъде да излиза парата по време на печене.








* Загрейте фурната на 200* и изпечете ястието за около 25 - 30 минути. Извадете от фурната и след като леко поизстине го обърнете в голяма равна чиния. Сервирайте студен или леко топъл. Да ви е сладко!

* Ползвайте тиган с дебело дъно и задължително с дръжка, която издържа висока температура при печене. Ако нямате такъв направете пая в малка тавичка. Може да ползвате подправки и всякакви зеленчуци по ваш избор.







.