Около тортите винаги има някаква история. Редовно ги правим по повод, но често се случва някой продукт да ни провокира и много да ни се иска да го вложим в това сладко изкушение. Една торта е многокомпонентен сладкиш, което ни дава изключителна възможност за творчество. Добавяш различни вкусове, съчетаваш ги с основния продукт, стараеш се цветово също всичко добре да си пасне и накрая стигаш до украсата. Моята торта започна с това, че съседът ми донесе една пълна торба с манго. Поне 3 кг. Истинско богатство! Но такова количество няма изяждане, не може и всичко наведнъж да направиш на сладкиши. А плодовете бяха идеално узрели и нямаше да издържат дълго време. По-голямата част от тях направих на пюре, което замразих. В момента имам фантастична заготовка за крем, сладолед или сорбе. И тъй като е пролет и наближава най-хубавия ни празник 24 май, е време за нещо свежо. Какво по-леко и приятно от торта с много лайм, манго и кокос? Тропически вкусове, допълнително подчертани с мента. За колорит-спаначени блатови, които сами по себе си са прелестен сладкиш. Идеята взаимствах от Maren Lubbe. Заслужава си да надникнете при нея!И така, заповядайте една дълга рецепта за торта, придружена със снимки. Надявам се да ви хареса!
Продукти за торта 20 см:
Желе манго:
100 г фино пюрирано манго
2 с.л. захар
160 г манго на ситни кубчета
настъргана кора от 1 лайм
2 с.л. сок от лайм
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
шепа листа мента, ситно нарязани
Приготвяне:
* Сварете за 1-2 минути пюрираното манго и захарта. Добавете мангото на кубчета и кипнете още веднъж. Сипете кората и сока от лайм. Махнете съда от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте добре, докато се стопи напълно. След като мангото изстине до стайна температура сложете ментата (Снимка 1), разбъркайте и изсипете желето в силиконова форма 18 см. (Снимка 2) Замразете. (Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио).
Кокосов мус:
100 г кокосов крем (може да ползвате и кокосово мляко, но само гъстата част, която обикновено се е събрала на повърхността)
35 г захар
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
* Загрейте до кипване кокосовия крем и захарта. Махнете от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. След като сместа изстине до стайна температура добавете сметаната и разбъркайте.
* Извадете замръзналото желе от манго от формата. В същата форма налейте половината от кокосовия крем. (Снимка 1) Отгоре поставете желето манго. (Снимка 2) Залейте с останалия крем. (Снимка 3) Заравнете повърхността с шпатула и замразете отново. Всичко това може да подготвите дни предварително.
Спаначен блат:
50 г листа спанак, почистени от дръжките и жилките
сок от ½ лайм
настъргана кора от 1 лайм
50 г гъсто кисело мляко
100 г меко масло
120 г захар
ванилия
2 яйца
150 г брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер (равни)
Приготвяне:
* В блендер смелете фино спанака, сока, кората от лайм и киселото мляко. (Снимка 1) Може да ползвате и пасатор. Нужно е да получите гладко и фино спаначено пюре. В купа разбийте с миксер до побелял крем маслото и захарта. Добавете ванилията и едно по едно яйцата, като продължавате да разбивате. Сипете брашното, смесено с бакпулвера и добре разбъркайте. Накрая сложете спаначеното пюре. (Снимка 2) Разбийте за кратко с миксера и изсипете тестото във форма 20 см, покрита с хартия за печене. (Снимка 3) Изпечете блата за около 25 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Проверявайте готовността с клечка. След като блатът напълно изстине го увийте в стреч фолио и приберете в хладилника за няколко часа. Когато е студен консистенцията му става много стабилна и лесно ще го разрежете на две равни части.
Ментов сироп с лайм:
80 г захар
40 г сок от лайм
20 г вода
шепа листа мента
Приготвяне:
* Кипнете за 1 минута захарта, сока от лайм и водата. Махнете от огъня и добавете ментата. Оставете сиропа да се овкуси поне за 1-2 часа. Може да го направите и от предния ден.
Мус лайм:
120 г прясно мляко
25 г захар
настъргана кора от 1 лайм
8 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
ванилия
250 г стопен бял шоколад
75 г прецеден сок от лайм
320 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
* Загрейте до кипване млякото, захарта и кората от лайм. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Смесете горещото мляко със стопения шоколад и добре размесете. Сместа трябва да е напълно гладка. Ако има неразтворени частици шоколад, разбийте за кратко с пасатор. Овкусете муса с ванилия и сока от лайм. След като се охлади до стайна температура монтирайте крема със сметаната, като бъркате с лопатка.
Хрупкава основа:
100 г стопен бял шоколад
30 г натрошени вафлени ролки
30 г ситно счукани бадеми
настъргана кора от 1 лайм
15 г стопено масло
1-2 с.л. течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
* Сложете всички продукти в купа и разбъркайте.
Сглобяване:
* Сложете сиропа на плота (Снимка 1) и извадете спаначения блат от хладилника. Изрежете дъното и горната част, докато се покаже свеж зелен цвят. Разрежете блата хоризонтално на 2 части, а всяка оформете на кръг 18 см. (Снимка 2)
* С четка нанесете равномерно сиропа по двата блата. Върху единия кръг изсипете хрупкавата основа и я заравнете.
* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете половината от муса с лайм. (Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио). Поставете спаначения кръг, който е без хрупкавата основа със сиропираната част нагоре. Върху него сложете замразения трипластов слой с манго и кокос. Отстрани излейте останалия крем. (Ако е започнал да стяга го затоплете съвсем за кратко, колкото да се отпусне и леко втечни). Поставете втория блат с хрупкавата част нагоре. Притиснете внимателно с ръце, за да изравните основата с крема. Приберете тортата във фризера до пълно замразяване. След това я извадете от формата и я поставете в чиния с хрупкавата основа надолу. Украсете по желание, а аз ще ви споделя моята украса.
Преди време много харесах визията на тази торта. Трябва да имаш шаблон, спрей велур за торти и това е всичко. Тъй като нямам шаблон на маргаритки реших да си направя сама. Нужни ми бяха нарисуван лист с няколко цветчета, мека пластмасова папка за документи-джоб и макетно ножче. (Снимка 1) Сложих найлоновата папка върху нарисувания лист и ги залепих заедно с тиксо, за да са стабилни. След това изрязах с ножчето мотивите по рисунъка. (Снимка 2) С това искам да кажа, че няма нищо невъзможно, дори и да не разполагаш със специални форми. Трябва само желание и малко въображение.
След това направих точно така, както виждате на клипчето. Поставих внимателно шаблона върху замразената торта, но без да го залепвам плътно по нея. Напръсках с бял спрей за торти, махнах шаблона и залях тортата с прозрачна глазура.
Ето съставките за нея:
160 г пудра захар
160 г вода
8 г желатин, набъбнат в 4 с.л. вода
Приготвяне:
Кипнете за 1 минута захарта и водата на сироп. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. След като глазурата се охлади до 24°C залейте тортата.
Като допълнение към украсата сложих няколко листенца от марципан, тичинки, а отстрани лента от бял шоколад.
Пренесете внимателно тортата в равна чиния и я оставете бавно да се размрази в хладилника. Да ви е сладко и приятно творчество!