вторник, 14 октомври 2008 г.

Зелена салата с пармезанови крутони







Продукти за 4 порции

1 голяма салата
4 яйца
50 г масло
50 г пармезан
200 г бял хляб - тост
черен пипер

За дресинга

3 счукани скилидки чесън
1 лимон
1 ч.л.паста аншоа или 2-3 филета аншоа
2 с.л.горчица
2 ч.л.сос "Уорчестър"
150 мл зехтин или олио
сол на вкус

Приготвяне

Сварете яйцата 4-5 мин.и ги оставете да се охладят.

В тиган стопете маслото на средна температура и добавете ситно настъргания пармезан.Нарежете хляба на кубчета и го сложете в маслото.Подправете с черен пипер и разбъркайте добре за да може маслото и сиренето добре да полепнат по хапките. Изпържете ги до златисто като разбърквате непрекъснато.

Сложете всички съставки за дресинга в блендер и сипете само 2-3 с.л.от зехтина. Разбийте. Щом се получи гладка паста,добавете останалия зехтин и доразбийте,докато всичко се смеси на хомогенна заливка.

Накъсайте салатата и я залейте с дресинга.Разбъркайте и я разпределете на порции.Наредете отгоре яйцата,нарязани на четвъртинки и посипете с крутоните.

Източник : кулинарно списание

Желирана млечна салата






Продукти

400 г изцедено кисело мляко
200 г квасена сметана
2 големи краставици
11/2 пакетче желатин (15 г)
чесън
копър
сол
печени бадеми






Приготвяне

Краставиците се накълцват на ситно. В купа се смесва киселото мляко и сметаната . Подправя се на вкус със сол, чесън и нарязан на ситно копър. Разбърква се добре. Желатина се разтваря на водна баня в малко вода и се разбърква с киселото мляко и сметаната.Накрая се прибавят краставиците и салатата се обърква добре.Изсипва се в кексова форма, намокрена със студена вода за да може по-лесно да се обърне салатата когато се желира. Оставя се в хладилник за няколко часа.

При поднасяне гарнирайте с печени бадеми.

Ако се затрудните с обръщането на салатата, първо потопете кексовата форма за кратко в гореща вода.Салатата става много пухкава, а сметаната и придава по-нежен вкус. Не слагам бадемите вътре, защото омекват, а когато са наръсени върху салатата остават хрупкави и с приятен аромат. Салатата би могла да се нарече "Желирана Снежанка", но е по-различна заради сметаната в нея, а и не посмях да се възползвам от името на тази така популярна салата.



Зелена баница на охлювчета







Продукти

500 г спанак
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен магданоз
1 връзка пресен копър
1 връзка джоджен

200 г краве сирене
2 яйца
125 г топено масло
1-2 с.л. кисело мляко
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода за хляб
сол на вкус
1 пакет кори за баница

1 яйце, заквасена сметана и малко топено масло за заливане







Приготвяне

* Нарежете спанака и всички останали зелении и ги задушете в част от маслото.

* Когато сместа поизстине, добавете и останалите продукти. Разбъркайте.

* Намажете всяка кора с масло, прегънете я на две и отново намажете. Сложете от плънката навсякъде и завийте на руло.




* Разрежете на четири парчета.




* Наредете парчетата плътно едно до друго, обърнати като офлювчета в намаслена тава, поръсена с галета.







* Преди печене, залейте баницата с едно разбито яйце, смесено с малко топено масло и заквасена сметана. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!

















.


понеделник, 13 октомври 2008 г.

Шоколадови бисквити с ядки



Продукти

120 г меко масло
120 г кафява захар
1 яйце
150 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
20 г какао
100 г черен шоколад
100 г лешници
3 с.л. прясно мляко

Приготвяне

* Разбийте маслото със захарта. Добавете яйцето. Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и ванилията над маслената смес и разбъркайте. Натрошете на парченца ядките и шоколада и ги сипете в тестото. Накрая налейте и прясното мляко. Разбъркайте.

* В тава, покрита с хартия за печене сипете малки купчинки с помощта на две чаени лъжички. Оставете по-голямо място между бисквитите, защото при печене се разливат.

* Изпечете сладките в предварително загрята на 170* фурна за около 10-12 минути.

Рецептата е от "Да печем с любов"

събота, 11 октомври 2008 г.

Шафранови морски шишчета





Продукти за 4 порции

200 г филе от риба
16 пресни скариди
200 г почистени миди
2 филии сух бял  хляб
3 - 4 стръка магданоз
1 скилидка чесън
2 - 3 с.л. зехтин


Марината

2 щипки шафран
мащерка
розмарин
лимонова кора
3 с.л. бяло вино
1 с.л.зехтин
сол на вкус
бял пипер






Приготвяне

* Нарежете рибата на хапки. Смесете я в купа заедно със скаридите и мидите. Подправете със сол и пипер. Накиснете шафрана в бялото вино за 20 минути и го излейте при морския микс.  Полейте с малко зехтин и овкусете с розмарин, мащерка и лимонова кора. Приберете купата в хладилника и оставете всичко да се маринова за 30 минути.

* Нарежета хляба на крутони. Пасирайте мегданоза, чесъна и зехтина на сос и го объркайте с хляба.

* Нанижете морските дарове и хляба на шишчета като ги редувате. Изпечете на силно загрята скара, барбекю или тиган - грил за по 2 - 3 минути от  всяка страна. Сервирайте шишчетата горещи с лимонов  сок и свежа салата. Да ви е сладко!







.

четвъртък, 9 октомври 2008 г.

Чорба от зелени домати






Продукти

4 зелени домата
1/2 глава лук
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. масло
2 с.л. олио
3 с.л.фиде
кубче зеленчуков бульон
стрък целина
сол и черен пипер на вкус
1 люта зелена чушка

Приготвяне

* Нарежете на ситно лукът и го задушете в маслото и олиото. Прибавете брашното и направете светла запръжка. Сложете червеният пипер и разбъркайте.

* Нарежете на кубчета доматите и ги добавете към лука . Долейте вода , (количеството е по ваше усмотрение) , сложете бульона и гответе чорбата на тих огън 15-20 мин.

* Към края на готвенето сложете фидето и нарязаната целина. Оставете да покъкри няколко минути и подправете със сол и черен пипер. Ако обичате пикантно , прибавете и лютата чушка.