понеделник, 23 януари 2012 г.

Пълнени макови кексчета




Продукти за тестото

2 яйца
125 г пудра захар
120 мл прясно мляко
180 г мак
настъргана кора от  1 лимон
1 ванилия
220 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
125 г стопено масло

Пълнеж

250 г натурално крема сирене
1 ч.ч. течна сметана
1 ванилия
100 г захар
1 с.л. ситно накълцани портокалови кори

тъмно сладко по избор






Приготвяне

* Разбийте яйцата и захарта на крем. Добавете прясното мляко, мака, ванилията и лимоновата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта. Добавете го съм  яйчната смес и разбъркайте. Накрая сипете и течното масло.

* Разпределете тестото във формичка за кексчета, в леглата на която сте поставили хартиени чашки. Напълнете ги не-повече от  2/3 от вместимостта им.

* С миксер или бъркалка разбъркайте на хомогенен гъст крем всички продукти за пълнежа. Сипете го в пош с по-широк накрайник. Ако нямате такъв може да ползвате найлоново пликче на което да отрежете единия ъгъл преди пълненето на кексчетата.

*  В средата на маковото тесто забодете накрайника на поша и опрете почти до дъното на формата. Шприцнете от крема докато видите, че почти цялата книжна капсула се изпълва с тесто и крем.





*  Изпечете кексчетата в предварително загрята на 180* фурна  докато се надуят и апетитно порозовеят. Изпечените кексчета изглеждат така ...






* След като леко се охладят напълнете получилите се вдлъбнатини със сладко и гарнирайте с резен портокал. Да ви е сладко!







.


понеделник, 16 януари 2012 г.

Хлебчета с песто от сушени домати

.



Продукти

100 мл хладка вода
200 мл хладко прясно мляко
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
2 яйца
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
600 г брашно
брашно за доизмесване

Пълнеж

Песто от сушени домати








Приготвяне

* Смесете водата, млякото и захарта. Добавете маята и разбъркайте докато добре се разтвори. Сипете няколко лъжици от брашното за да получите каша, малко по-гъста от палачинково тесто. Покрийте кваса с кърпа или найлоново фолио и оставете на топло да удвои обема си.

* Прехвърлете шупналия квас в голяма купа. Добавете яйцата, солта и зехтина и разбъркайте добре. С брашното омесете гладко и еластично тесто. Ако е нужно ползвайте брашно за доизмесване. Никога не меря точното количество  брашно и затова не искам да ви подвеждам. Сами ще усетите с ръцете си кога тестото спира да лепне и става лесно за обработка. Оставете омесеното тесто в купата и отново покрийте с кърпа или фолио. Оставете да втаса повторно.

*  Разточете втасалото тесто на тънък правоъгълник като преди това поръсите работната площ с брашно. Дебелината не трябва да е повече от 1 см. Нарежете го на ленти с широчина приблизително 4 см. Разбира се, може да направите лентите по-широки или пък по-тесни. В средата на всяка лента сложете тънка ивица от доматеното песто. Загърнете двата края на лентита като ги събирате една в друга и прищипвате с пръсти за да се залепят добре.





* Завийте затворената лента на охлюв. Ако желаете, преди това може да я усучете.





* Поставете хлебчетата в тава, покрита с домакинска хартия. Намажете ги с малко разбито яйце, ако желаете да получат по-добър загар и ги поръсете със семена, едра сол или сушени билки.

* Изпечете в предварително загрята на 180*  фурна  за около 30 минути или докато порозовеят приятно.





* Може да направите и пълнени франзелки. А това е още по-лесно. Просто не усуквайте напълнената с песто лента на охлюв, а я оставете права в тавата. Единствено внимавайте прищипаната страна да е отдолу.






* Може да напълните по този начин хлебчета с най-различни пълнежи. Както солени, така и сладки. Надявам се да ви допаднат. Да ви е сладко!







.

сряда, 11 януари 2012 г.

Бишкотени пръчици




Продукти за 25 - 30 бр.

1 1/2 ч.ч. брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. суров шам фъстък
1/4 ч.ч. кедрови ядки
1/2 ч.ч. сушени червени боровинки
1 яйце
1 белтък
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
настъргана кора от 1/2 портокал





Приготвяне

* В купа смесете сухите съставки. Към тях прибавете леко разбити яйцето и белтъка. Разбъркайте с лъжица докато всичко се смеси добре.

* Сипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и разнесете като оформите правоъгълник. С мокри ръце загладете тестото и дооформете.

* Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. Извадете изпечената кора и оставете да се охлади леко. Още докато е леко топла я нарежете на ленти с желани от вас размери. Поставете ги отново в тавата и леко ги запечете докато порозовеят  от всички страни. Съхранявайте бишкотите в кутия.

* Много приятни твърди и хрупкави бисквити. Всъщност това са вид италиански канточини. Чудесни са с кафе или чаша мляко. Може да промените ядките и сушените плодове с такива, каквито най-много обичате. Рецептата е от тук. Да ви е сладко!



вторник, 10 януари 2012 г.

Картофки Денито



    Скъпи читатели, днес  искам да ви представя един чудесен български продукт  на фирма  >Денито.  Имах удоволствието да опитам някои от асортимените им, по-точно няколко вида картофки. Приготвих ги како гарнитура, безмесно ястие и ястие с месо. С други думи - картофки за всичко! Чудесни и много симпатични. Най-хубавите им качества са, че са много добре овкусени, както със сол и мазнина, така и различни подправки. Не се нуждаят  от абсолютно никакви добавки. Второто по важност за мен е, че картофките напълно запазват формата и целостта си след приготвянето им. Знаете, че напоследък по пазарите ни трудно се намират хубави картофи. Или миришат на пръст, или се разваряват и са годни само за пюре, или пък нямат никакъв вкус. Незнам какъв сорт са картофите на Денито, но са много вкусни, плътни и с приятен жълт цвят. Приготвянето им е изключително бързо и това е третото нещо, което ми харесва в тях. Казвам го на последно място, тъй като човек, който цени кулинарията предпочита вкусовите качества на продукта да са основното нещо, а не за колко време се приготвя. Но и това е много важно в забързаният ни живот. Да не го подценяваме! Тези картофки са напълно готови. Искат само за няколко минутки да се пъхнат във фурната за да се зачервят или пък задушат. Могат да се изпържат или да се затоплят и в микровълнова фурна. Наистина е удобно. Бързо и практично.

    За парти хапчици избрах >бейби картофки с целина. Увих около тях по едно тънко резенче шунка и закрепих с клечка за зъби. На върха на картофчето нанизах малко парченце вурст и кубче кашкавал. Запекох докато приятно се разля кашкавала. Получиха се големи симпатяги. Направо на човечета заприличаха.






А ето и цялата армия .....





Опитах и още един вид бейби картофки. >Пикантни и с приятен червен цвят. В този случай исках да видя каква е целостта на продукта след по-продължително готвене. Затова изпържих в тиган крехко свинско месо заедно с тях. Не добавих допълнително мазнина. Тази от картофките беше напълно достатъчна. Също така не съм добавяла никакви допълнителни подправки. Картофчетата са много добре овкусени. Готвих  докато месото се изпържи и всичко стана приятно зачервено. Картофките останаха напълно цели с хубава хрупкава коричка. Това е доказателство, че са чудесни и за основно ястие.








Като още един вариант ви предлагам да опитате и картофките, които са нарязани на >филийки и овкусени с копър и чесън. Реших да ги приготвя като безмесно ястие. На дъното на тавичка сложих ред  от тях. Тук там наредих малко синьо сирене и квасена сметана.




Покрих отново с пласт картофи. Отгоре настъргах кашкавал, отново малко сметана и запекох всичко до приятен и апетитен цвят.






 Картофките са много подходящи за гратен. Много са ароматни и също не се разпадат при печене.

 
И последно направих едни шишчета от бейби картофки само със сол. Помежду им сложих по парченце мариновани сушени домати и кубче кашкавал. Леко запекох на тиган грил докато се зачервиха и кашкавала омекна и се разля по тях. Много интересен вариант за безмесни шишчета.




Много приятно съм  изненадана от качеството на картофки Денито. Радвам  се от сърце, че на пазара има такъв добър български продукт. Сега съм решила да опитам  и другите им асортименти. Направете го и вие. Сигурна съм, че ще ви хареса. Да ви е сладко с картофки Денито!

неделя, 8 януари 2012 г.

Сладък салам




Продукти

250 г твърди бели бисквити
100 г накълцан суров шам фъстък
1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
50  г стафиди
100 г меко масло
120 мл течна сметана
200 г стопен черен шоколад
3 с.л. какао
2 с.л. ликьор по избор
1 ванилия

пудра захар за овалване






Приготвяне

* Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.

* Загрейте леко сметаната и сипете в нея шоколада и ванилията. 

* В голяма купа смесете бисквитите, шоколадовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте добре и оставете сместа 10 минути да отпочине.

 * Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.  Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло. Може да направите 2 или 3 малки салама. Оставете ги в хладилника поне за няколко часа за да се стегнат добре. За по-бързо може да ползвате и фризер.
* Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

* От това тесто може да напарвите бонбони, а аз оформих и  едни шишарки в тон със сезона. Малка част от тестото завих в бадемов марципан и го набодох с печени бадеми. Реших, че за разлика от салама  в този случай трябва да поднеса десерта мек и на стайна температура. Така е по-ронлив и кремообразен. Сервирах в чиния с борово клонче.






вторник, 3 януари 2012 г.

Новогодишна торта





Едно компилация от вкусове и разбира се от изпитани   рецепти. Нищо ново под слънцето, може би само оформлението си е само мое. Вкусна торта се получи! Ще се радвам, ако я пробвате и вие!







Продукти за блатовете

5 яйца
180 г захар
20  г какао
100 г брашно
2 ванилии
5 с.л. бренди
1 каф.ч. вода

Нуга крем

200 мл течна млечна сладкарска сметана
200 г лешникова нуга

Карамелен крем

1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
200 г меко масло






Приготвяне

* За да направите тестото за корите на тортата, първо разбийте с половината захар петте жълтъка докато станат на хубав плътен крем.

* С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете ги към жълтъците, като ги редувате с брашното, пресято с ванилията и какаото

* Изпечете тестото на 6 или 7 кори с диаметър 22/24 см върху хартия за печене. Нужно е фурната да е загрята предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 10 минути всяка. Оставете ги да се охладят  и отстранете хартията.

* За нуга крема кипнете сметаната и добавете към нея лешниковата нуга. Разбъркайте докато се стопи и стане на гладък течен сос.Оставете да изтине и приберете в хладилника поне за 2 часа. Разбийте с миксер за кратко за да получите гъст крем. На снимката може да видите опаковката с лешникова нуга. Ще я намерите в големите магазини за хранителни стоки.






* За карамеленият крем разбийте маслото на крем и към него добавете карамелизираното мляко. Ризбъркайте добре. Не подслаждайте допълнително. На снимката  виждате гъстотата на млякото, тъй като много често има въпроси и неточности какво точно карамелизирано мляко трябва да се ползва за кремове. Трябва да е гъсто и с наситен карамелен цвят. Може да го намерите в магазините за руски стоки.






* Сглобете тортата като редувате на пластове блат - нуга крем - карамелен крем - блат .... и така, докато свършат продуктите. На мен не ми стигнаха кремовете за последната кора и я намазах с класически маслен крем. Не забравяйте  при сглобяването да сиропирате леко корите с бренди, разредено с вода. 

* Украсете тортата по ваше желание. Аз  я покрих с бадемов марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Глазирах я с перлени боички, а борда  нарисувах с най-обикновени четки за рисуване, осатанали от сина ми от часовете му по изобразително изкуство. Разбира се, цветовете са от  безвредни хранителни бои. А мотивите ... чисто зимни, празнични, новогодишни. С други думи, правих се на художник, нищо, че не ми е работа. Важно е настроението и радостта на децата. Да ви е сладко!










.