събота, 5 май 2012 г.
Салата с маринована сьомга и хрупкави яйчица
Продукти за 4 салати
600 г зелена салата по избор
1 връзка репички
12 пъдпъдъчи яйчица
1 разбито яйце за паниране
2 с.л. брашно
2 филийки пресен бял хляб
1 ч.л. листенца мащерка - прясна или суха
За маринованата сьомга
250 г филе от сьомга без кожа
50 г едра морска сол
30 г кафява захар
копър
черен пипер
Дресинг
сок и настъргана кора от 1 лимон
8 с.л. зехтин
8 с.л. вода
1 непълна с.л. мед
1 скилидка пресован чесън
сол на вкус
Приготвяне на маринованата риба
* За да мариновате рибата смесете в купичка солта със захарта и разбъркайте. Ако солта е на много едри кристали предварително леко я натрошете на по-дребни парченца.
* Върху парче найлоново фолио поръсете половината от солта и захарта. Сложете рибата и отново поръсете със сол и захар. Подправете с черен пипер и ситно нарязан копър.
* Завийте рибата на стегнат пакет и я оставете да се маринова в хладилника за 48 часа.
* Отвийте рибата и добре я изплакнете със студена вода за да отстраните всички остатъци от сол. Подсушете я с кухненска салфетка и я съхранявайте в хладилник. Ако желаете може отново да я поръсите със свеж копър.
* Само искам да добавя, че когато солта е много суха лекичко я напръсквам с вода за да се овлажни. Иначе няма да се поеме добре от рибата.
Благодаря на Надето за рецептата. Ще ви кажа, че тя за по-добър цвят натрива филето с парче червено цвекло. Това е по ваш избор.
След като имате маринована сьомга вече може да пристъпите към самата салата.
Приготвяне на салатата
* Сварете яйчицата в кипяща вода за 3 минути, охладете ги под студена течаща вода и ги обелете.
* Натрошете хляба на фини трохи и го овкусете с мащерка. Панирайте яйчицата първо в брашно, после в разбито яйце и накрая в галета. Оставете ги на дъска за 5 минути за да изпръхне влагата от трохите. Изпържете ги в загрято олио до зачервяване и ги отцедете върху кухненска салфетка.
* Сложете всички съставки за дресинга в бурканче, затворете го и разклатете добре докато всичко се смеси.
* Разпределете салатата в чинии, гарнирайте с репички, тънки резени сьомга и хрупкави яйчица. Залейте с дресинга и поднесете веднага. Наздраве и да ви е сладко!
неделя, 29 април 2012 г.
Билкови хлебчета
Продукти за 12-14 хлебчета
500 г брашно
20 г прясна мая
300 мл хладка вода
2 с.л. зехтин, ½ ч.л. сол, 1 ч.л. захар
брашно за доизмесване
100 г течно масло
1 с.л. нарязани пресни билки по избор – див лук, розмарин, салвия, мащерка, риган.
Приготвяне
* Разбъркайте брашното със солта и захарта. Разтворете маята във водата и заедно със зехтина я сипете в брашното. Омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно прибавете още малко брашно. Сложете тестото в купа, покрийте я с полиетиленово фолио и го оставете да втаса докато удвои обема си.
* Смесете маслото с билките. Нарежете с ножица тестото на малки хапки. Всяка топнете или намажете в малко от масло. В леглата на формичка за печене на мъфини сложете по няколко хапчици тесто, докато ги напълните до горе.
* Оставете хлебчетата отново да втасат. Изпечете ги в загрята на 180* фурна за около 20 – 25 минути. Да ви е сладко!
сряда, 25 април 2012 г.
Пролетна торта
Продукти
Блат
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.ч. брашно
щипка сол
1 равна ч.л. бакпулвер
Основен крем
12 с.л. захар
9 с.л. брашно с връх
4 жълтъка
2 ванилии
1 литър прясно мляко
За ягодовия крем - добавка
1 ч.ч. пюре от пресни ягоди
200 мл течна сладкарска сметана за разбиване
15 г желатин, разтворен на водна баня в малко вода (1 и половина пакетче)
За лимоновия крем - добавка
сок от 1 лимон
настъргана кора от 1 лимон
125 г меко масло
3 с.л. пудра захар
Глазура
100 мл течна сметана - готварска или сладкарска
200 г бял шоколад
1 с.л. масло
Приготвяне
* За да приготвите блата първо разбийте яйцата на пухкав крем заедно със захарта и ванилията докато побелеят, станат на гъст крем и утроят обема си. Прибавете настърганата лимонова кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта и с внимателно бъркане го прибавете към яйцата.
* Загрейте фурната на 180*. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене и сипете вътре тестото. Изпечете блата за около 30 минути. След като се охлади добре го разрежете с нож за хляб на три хоризонтални части.
* За да приготвите основния крем смесете в тенджера брашното, захарта и ванилията. Прибавете яйцата и налейте малко прясно мляко, колкото да разбъркате всичко на гладка каша. След това разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.
* Разделете крема на две части в отделни съдове и ги оставете да изстинат напълно.
* Към едната част крем сипете ягодовото пюре и желатина. Разбъркате добре. Разбийте сметаната на сняг и я добавете към млечно ягодовата смес. Разбъркайте отново и оставете крема поне за 2-3 часа в хладилника преди да го използвате. За това количество крем желатина не е достатъчен да желира крема, а само да го уплътни. Умишлено съм избегнала желиращия ефект. В сезон, в който няма пресни ягоди може да ползвате замразени плодове или от компот.
* Към останалия крем прибавете лимоновия сок и настърганата кора. Разбъркайте. Разбийте добре маслото с пудрата захар и го добавете към крема като бъркате енергично с телена бъркалка или миксер. И този крем оставете в хладилника за 2-3 часа.
* За глазурата кипнете сметаната, отстранете я от котлона и сипете в нея маслото и шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте до гладкост и оставете да се охлади.
* Сглобете тортата като върху един от получените тънки блатове намажете част от единия крем, а върху него от другия.Отново блат, двата вида крем и така, докато подредите всички компоненти на тортата. Накрая залейте с глазурата. Украсете по ваш вкус. Да ви е сладко!
* Не препоръчвам сиропиране на блатовете. Тортата е украсена с различни цветни бонбонки. Отстрани е облечена в бял шоколад с шарка на пролетни цветчета. Калинките също са от бял шоколад. Тортата е много приятна. Чудесно се съчетава лекия вкус и аромат на ягодите със свежестта на лимона.
събота, 21 април 2012 г.
Солен щрудел
Рецептата е от една малка книжка на др.Йоткер.
вторник, 17 април 2012 г.
Клада
4 малки филийки сух козунак
1 яйце
8 с.л. захар
40 г масло
1 ванилия, настъргана кора от ½ лимон
6 с.л. течна сметана / готварска или сладкарска /
4 с.л. рикота
6 с.л. прясно мляко
* Намажете филийките козунак с половината масло и ги нарежете на пръчици. Подредете ги в малки форми с вместимост приблизително 250 мл като клада. Между тях сложете останалото масло на малки бучици.
понеделник, 9 април 2012 г.
Карамелени яйчица
Помните ли бонбоните "Лакта"? Харесвах ги, макар, че повече обичах "Карамел Му". Днес ви предлагам нещо подобно като вкус. Млечно-карамелено, крехко и сладко. Е, дообогатила съм бонбоните с шоколад, но това е по-скоро, за да им придам малко блясък. Оформила съм ги като яйчица за предстоящите Великденски празници. Да ви е сладко!
Продукти за около 40 бонбона:
400 мл течна сметана
200 г захар
ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
4 с.л. пудра захар
олио за намазване на формата
глазура:
стопени по 100 г бял и натурален шоколад
Приготвяне:
* Сварете сметаната, захарта и ванилията на слаб огън, докато получите светъл карамел. Малко по-подробни обяснения: варих сместа около 15 минути. Котлонът ми е 9-степен, аз варих на 5-а степен. Най-добре е да се ползна тиган с незалепващо покритие. Площта му е голяма и сместа не залепва. Първоначално мехурчетата на повърхността на сметаната са малки, но постепенно при карамелизирането стават по-големи. Сместа се сгъстява, добива карамелен цвят и се отделя лесно от стените и дъното на тигана. Това показва, че е готова. След това прибавете кафето и пудрата захар. Варете още няколко минути.
* Намажете малка тавичка с олио и изсипете карамелената смес вътре. Загладете с лъжица. Докато карамела е още топъл оформете бонбони като малки великденски яйчица. Топнете ги в двата вида шоколад и ги оставете върху хартия за печене да се стегнат.
* Ако желаете им направете ивици от шоколад. Бонбоните наподобяват старата "Лакта" повече преди добавянето на пудрата захар към сместа. След като я сложите те стават ронлииви и много крехки. Преценете сами как ще ви харесат повече. Ако искате по-дъвчащ бонбон не прибавяйте пудра захар в края на варенето. Инстантното кафе може да разтворите предварително, ако не искате да има гранулки от него или изобщо да не го слагате, ако не обичате вкуса му. Весели празници!