събота, 8 юли 2023 г.

Детски рожден ден-част първа

  



Рожденият ден на едно дете е най-хубавият празник в годината. Децата тръпнат в очакването на този миг и се чувстват наистина специални. Ние родителите сме тези, които можем да направим всеки детски рожден ден незабравим. Защото този празник е и наш, също толкова обичан и чакан, като е за детето.
Най-важното е как ще се чувстват малчуганите, затова винаги планувайте този ден заедно с тях. Направете списък на гостите, обсъдете какво да има за хапване, организирайте забавни игри, украсете къщата или двора с балони и шарени ленти и гирлянди. Празничната украса е ключът към един запомнящ се празник. За всички деца купете хартиени шапки и свирки. Ще е истински забавно, ако вземете пастели за гримиране и изрисувате лицата им. Непременно подгответе фотоапарат или камера, за да останат спомените вечни. За напитки направете различни безалкохолни плодови коктейли с шарени сламки. Храната може да е направена с обикновени продукти, но необикновена на вид. На децата ще им е забавно и докато хапват ще фантазират с нея нови игри.

Създайте за децата си една приказка. Имайте им доверие. Оставете ги да ви помагат в украсата и приготвянето на храната. От това ще се почувстват порастнали и значими. Нека всеки следващ рожден ден е още по-хубав и пъстър от предишния. Тези мигове са кратки и децата бързо ще порастнат. Затова изживейте с тях пълноценно всяка секунда, забавлявайте се и сами се пренесете в щастливото детство.
В четири последователни публикации ще ви предложа девет идеи за детски празник. Надявам се да ви харесат и да се възползвате от тях.

 Още рецепти за детски празник:

Тема 2

Тема 3

Тема 4


Сандвичи

Тези пъстри сандвичи са по-скоро идея, отколкото рецепта. Може да ги направите с всичко, което децата ви обичат да хапват. Все пак, ето един вариант.
Нужен ви е пълнозърнест или бял хляб-тост, тъй като е мек и лесно се обработва. Изрежете корите на филийките и ги разточете с точилка, за да ги изтъните. Половината филийки изрежете с формички за сладки по ваш избор.
Настържете сирене и го разбъркайте на крем с малко кисело мляко. Добавете шарена сол или червен пипер. Намажете филийките, които са цели и захлупете с изрязаните. Прищипете с пръсти краищата на горната и долната филия, за да се слепят.
Запълнете изрязаните филийки с различни колбаси, кашкавал и зеленчуци, като отново ги изрежете с формичките за сладки.
Оставете децата сами да приготвят сандвичите си и да ги украсят с тяхната фантазия. Вие само им помогнете с изрязването и намазването със сирене.




Пица на охлювчета

Продукти за около 40 броя:

тесто:

130 г прясно мляко
50 г стопено масло
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
7 г суха мая
300 г брашно

Пълнеж:

2-3 с.л. доматено пюре или лютеница
1 малка ситно нарязана червена чушка
1 стрък ситно нарязан зелен лук
120 г ситно нарязана шунка
100 г ситно нарязан кашкавал
1 ч.л. сух риган

Приготвяне:

* Разбъркайте млякото, маслото, захарта, солта и маята. На части прибавете брашното и омесете меко тесто. Оставете го да се отпусне за 15 минути.

* Разделете тестото на две части. Всяка разточете на правоъгълник с приблизителни размери 30x12 см. Намажете ги с доматеното пюре, а отгоре поръсете с останалите продукти за пълнежа.

* Завийте лентите на руло. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 2 см. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете 30 минути на стайна температура. Загрейге фурната на 190°C с вентилатор. Изпечете мини-пиците за около 15-20 минути. Сервирайте ги набодени на дървени шишчета.




Платноходки

Продукти за 12 броя:

2 твърдо сварени яйца
2 с.л. майонеза
2 с.л. ситно нарязана червена чушка
30 г синто нарязана шунка
1-2 с.л. ситно нарязан магзаноз
сол

Друго:

12 корнишона
12 дървени шишчета
6 слайса сирене за тост, нарязани на две

Приготвяне:

* За пълнежа на платноходките накълцайте ситно яйцата и ги смесете с останалите продукти.

* Подрежете краставичките от двата края. С нож отрежете хоризонтално по дължина част от горната страна и ги издълбайте с малка лъжичка. Подсушете с кухненска салфетка и напълнете с пълнежа.

* Нанижете сиренето на дървените шишчета и ги забодете в краставичките, за да имитират платна.

*** Вместо от шишчета може да направите "мачтите" от солети. В този случай ги забодете в краставичките в последния момент преди сервиране. В противен случай солетите ще омекнат и платната ще паднат.

неделя, 2 юли 2023 г.

Чийзкейк бисквити с ягодов сос

 


Хрупкави отвън, сочни отвътре и с дъх на ягоди. Вкусни бисквити, към които винаги протягаш ръка. За плодовия сос освен ягоди може да ползвате малини, къпини или боровинки. Подходящи са и замразени плодове.

Продукти за около 25 бисквити:

Ягодов сос:

150 г фино пюрирани ягоди-пресни или замразени
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. захар
1 ч.л. царевично нишесте

Тесто:

125 г стопено и охладено масло
70 г светла кафява захар
50 г бяла кристална захар
ванилия
1 яйце – L
250 г брашно
½ ч.л. сода бикарбонат
½ ч.л. канела
50 г обикновени бисквити, ситно счукани

Пълнеж:

100 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
1-2 с.л. захар
ванилия
настъргана кора от ½ лимон
1 жълтък
1 равна ч.л. царевично нишесте

Друго:

2-3 натрошени обикновени бисквити




Приготвяне:

* Започнете с ягодовия сос. Може да го приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате в хладилник. Кипнете заедно всички продукти и варете 1-2 минути на тих огън, докато сосът се уплътни. Ако искате да е по-рядък сипете 1 с.л. вода.

* За тестото в купа разбийте с ръчна бъркалка до еднородност маслото, двата вида захар и ванилията. Добавете яйцето и разбъркайте. Сипете брашното, примесено със содата и канелата. Размесете добре. Накрая сложете бисквитите и леко объркайте. Добре е да останат малки хрупкави парченца от тях, затова не ги счуквайте прекалено фино. Те изсушават тестото и придават фина и крехка текстура на бисквитите.

* За пълнежа разбъркайте на гладък крем всички продукти.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 175°C с вентилатор.

* От тестото оформете топчета като голям орех. Подредете ги в тавата. В средата на всяко топче направете вдлъбнатина и сипете от пълнежа. Отстрани поръсете с натрошените бисквити.



* Изпечете ги за около 15 минути.

* Докато изпечените сладки са още топли ги покапете с ягодовия сос или сипете от него по 1 ч.л. в средата на всяка бисквита. Съхранявайте ги в кутия на стайна температура до 3-4 дена или до седмица в хладилник. Да ви е сладко!

събота, 1 юли 2023 г.

Маслен ягодов крем (Strawberry Curd)

 



Този вкусен и ароматен крем e широко разпространен в Обединеното кралство и САЩ като плодово масло за намазване на кифлички, мъфини, пълнеж за бисквити, тестени сладкиши и хляб. Тъй като е много ароматен продукт, често се използва за пълнеж за торти, както и като добавка към кремове. Може да се направи от различни плодове, съхранява се затворен в буркан в хладилник или се замразява във фризер. Приготвя се лесно, само трябва да се внимава при варенето. Тук може да видите още една подобна рецепта, но с лимони.

Продукти:

350 г ягодово пюре
80 г захар
сок от ½ лимон
1 цяло яйце+3 жълтъка
75 г масло


Приготвяне:

* В малка тенджера кипнете ягодовото пюре и захарта. Варете на умерен огън 5-6 минути, докато пюрето леко започне да се сгъстява.

* В купа разбийте на пяна яйцето и жълтъците. Към тях на тънка струйка прибавете постепенно горещото ягодово пюре, като разбърквате. Върнете сместа в тенджерата и прибавете лимоновия сок и маслото. На слаб огън под непрекъснато бъркане сварете за около 10-15 минути крем, който не трябва да завира. Сместа ще се сгъсти и ще намали обема си. Ако сте ползвали по-светли жълтъци кремът ще е с по-свеж цвят. За повече наситеност може да добавите червена хранителна боя. Ако желаете да получите съвършено гладка и кадифена текстура може допълнително да пасирате крема. Лично аз не го правя. След като изстине го сипете в буркан и го съхранявайте в хладилник или фризер. Приятни занимания!

понеделник, 19 юни 2023 г.

Салата от тиквички с крем от сирене

 



Една вкусна лятна салата от тиквички, чиято идея за подреждане взаимствах от Martina Tenz. Нямам никаква представа какви са съставките на нейната салата, затова я приготвих по моя вкус с продукти, които се намират във всеки дом. Всичко това означава, че вие може да направите салатата с напълно различнно овкусяване, както и изцяло да промените крема. Днешната публикация е само идея. Импровизирайте!

Продукти за 4 салати:

4 малки тиквички (около 150-200г всяка)

Дресинг:

2 с.л. светъл мед
6 с.л. зехтин
по 2-3 щипки смлян бял и розов пипер
4 с.л. бял балсамов оцет
2 с.л. ябълков или бял винен оцет
1 с.л. ситно накълцана мащерка
сол

Крем от сирене:

150 г бяло саламурено сирене (препоръчвам овче или козе)
100 г кисело мляко
сол
1 ч.л. ситно накълцана мащерка

Приготвяне:

* С ренде мандолина или остър нож нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Не ги белете, кората ще запази целостта им, което води до по-добра форма.

* В по-плитък съд разбъркайте всички съставки за дресинга. Опитайте го и според вашия вкус добавете оцет, мед или сол. Поставете тиквичките вътре, внимателно ги размесете, за да полепне дресинга по всички ленти и ги оставете да се мариноват за 5 минути.

* Докато тиквичките се овкусят пригответе крема. Настържете на ситно сиренето и го смесете с млякото и мащерката. Посолете. За по-гладка емулсия може да пасирате сместа. Изсипете готовия крем в пош.

* С ринг за сервиране или печене подредете салати в 4 персонални чинии. Ако нямате ринг може да си направите сами, като изрежете пръстен от бутилка от минерална вода. В ринга съвсем небрежно подредете лентичките тиквички, като ги извивате буквално както ви хрумне.




* В образувалите се празни пространства между лентичките шприцовайте по малко от крема със сирене. Завършете салатата с прясна мащерка и поднесете. Да ви е сладко!

петък, 16 юни 2023 г.

Винено-лавандулово желе

 



Лавандулово време е. Имаме възможност да приготвим различни уханни десерти, напитки, да декорираме с лавандула дома си, както и да я изсушим. На вашето внимание предлагам невероятно желе от пенливо вино и лавандула. Изключително фино и нежно, с чудесен аромат и цвят. Освен, че може да го хапвате с палачинки или пържени филийки, желето е незаменимо като пълнеж за различни торти и дребни сладки.
Подобно желе приготвих и с цвят на бял бъз, чиято рецепта ще прочетете в края на публикацията. Толкова добре се получи, че не мога да реша кое ми харесва повече-с лавандула или бъз...

Продукти за лавандулово желе:

750 мл пенливо вино (напр. Prosecco)
3 шепи цветове лавандула
500 г желираща захар 2:1
сок от ½ лимон


Приготвяне:

* Накиснете за една нощ лавандуловите цветове във виното. На следващия ден прецедете течността и я излейте в тенджера. Смесете я с желиращата захар и лимоновия сок. На слаб огън сварете желе за 5 минути, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

*** За по-наситен цвят може да добавите малко сладкарска боя или 1-2 цвята изсушен хибискус (каркаде).

 


Продукти за желе от бъз:

750 мл вино розе
40 цвята бял бъз
2 лимона, нарязани на едро
ванилия
500 г желираща захар 2:1

Приготвяне:

* Накиснете цветовете във виното. Добавете лимоните и ги намачкайте с ръце, за да отпуснат сока и аромата си. Захлупете съда и оставете на стайна температура за 48 часа. Разбърквайте 2-3 пъти на ден.

* Отстранете цветовете бъз и лимоните, като добре ги изстискате с ръце. Прецедете виното и го налейте в тенджера. Добавете желиращата захар и ванилията. Сварете желе за 5 митути на слаб огън, като разбърквате. Още горещо го разсипете в чисти буркани. Затворете с капачки и обърнете бурканите надолу, докато изстинат.

четвъртък, 8 юни 2023 г.

Авокадо чийзкейк с пушена сьомга

 



Свежо лятно предястие, което може да приготвите седмици предварително. Вместо сьомга може да използвате друга пушена риба, както и морски дарове. 

Продукти за 4-8 порции в зависимост от големината им:

Основа:

пълнозърнест или черен хляб

Крем:

100 г авокадо
100 г рикота
200 г заквасена сметана
1 скилидка чесън
1 с.л. нарязан копър
сол 
¼ ч.л. смлян бял пипер
7 г желатин
25 мл вода

Друго:

150 г пушена сьомга
лимонов сок
копър за гарниране

Приготвяне:

* За крема смелете в блендер до гладка текстура авокадото, рикотата, сметаната, чесъна и копъра. Подправете със сол и бял пипер.

* Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете го към крема и отново разбийте всичко. 

* Разсипете крема в малки силиконови форми. Върху него сложете по една тънка филийка хляб, предварително изрязана с размерите на формите. Замразете. Така приготвен, чийзкейкът може да се съхрани дълго време във фризер.

* Извадете чийзкейка от формите. Сложете ги в персонални чинии с хляба надолу. Отгоре подредете сьомгата, полейте с малко лимонов сок и гарнирайте с копър. Да ви е сладко!