четвъртък, 18 юни 2009 г.

Плодова пита



Продукти за подложката

1 яйце
2/3 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.кисело мляко
настъргана кора от 1/2 лимон
1 ванилия
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
70 г стопено масло

Крем

250 мл прясно мляко
2 жълтъка
5 - 6 с.л.захар
2 с.л.пшеничено нишесте
1 с.л. брашно с връх
1 ванилия
400 г заквасена сметана
500 г пресни сезонни плодове

сироп от 1 ч.ч.вода с 1/2 ч.ч.захар
сок от 1/2 лимон
1/2 капсула лимонова есенция
1 с.л.желанин




Приготвяне

* Разбийте яйцето със захарта, добавете киселото мляко и подправките. Сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Накрая прибавете и стопеното масло. Изсипете тестото в намаслена и поръсена с брашно форма за пай и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Смесете захарта, нишестето, брашното и ванилията. Сипете малко мляко и разбъркайте гладка каша. Добавете жълтъците, разбийте добре и разредете с останалото мляко. Сварете крем и го оставете добре да се охлади. Смесете студения крем със сметаната без да я разбивате предварително. Ако е необходимо подсладете с още малко пудра захар.

* Сварете за няколко минути захарния сироп за глазурата. Дръпнете от огъня и прибавете желатина, лимоновата есенция и лимоновия сок. Оставете за изстине и да започне леко да се желира.

* Изсипете крема върху тестената подложка и наредете върху него плодовете. Глазирайте с желатина и охладете добре сладкиша преди да го сервирате.



* Блатът става сух и леко твърд когато се държи в хладилника, защото е с масло. Ако обичате по-сочни сладкиши може да го сиропирате със захарен сироп, сок от компот или прясно мляко. Може да смените заквасената сметана с бита течна сметана. Така кремът ще стане по-гъст и въздушен.

понеделник, 15 юни 2009 г.

Сладолед





Продукти

500 мл пълномаслено прясно мляко
3 яйца
100 г захар
2 ванилии

500 мл пърномаслена течна сметана
1 кутийка кондензирано мляко
100 г захар

Приготвяне

* Разбийте яйцата сас захарта и ванилията. Затоплете млякото и прибавете половината към яйцата на тънка струйка. След това ги сипете към останалото мляко и варете няколко минути на бавен огън. Оставете яйчната смес да се охлади добре.

* Разбийте сметаната със захарта на сняг. Смесете я с яйчната маса като бъркате с миксер до получаването на гладък крем. Добавете и кондензираното мляко. Опитайте на вкус дали ви е достатъчно сладко, имайки прадвид, че кондензираното мляко е доста сладко. Сипете сладоледа в дълбок съд и замразете във фризера. Необходимо е през 2-3 часа да го разбивате отново с миксер за да се избегне образуването на кристали.





* Това е основния ванилов сладолед. Отам нататък е въпрос на вкус как бихте го обогатили .... плодове, кокос, шоколад и др. Аз направих боровинков и шоколадов сладолед. За боровинковая първо обработих за кратко плодовете топлинно с малко захар и лимонов сок. След като се охладиха ги прибавих към една част ванилов сладолед след като го бях разбивала 3 пъти с миксер и леко разбърках.

*  За шоколадовия сладолед първо прибавих 200 г шоколад, 125 гмасло и 4 с.л. какао към горещото мляко. След като всичко се стопи добре оставих да изстине напълно и чак  след това прибавих останалите продукти. Получи се изключително наситен шоколадов вкус. От там  нататък се процедира се по същия начин като с ваниловия сладолед.

* Тази рецепта е комбинация от съветите на моя приятел Жоро Бордовски, а кондензираното мляко си го "откраднах" като идея от Вики. Много, много благодаря и на двамата. Сладоледът е изключителен и горещо го препоръчвам на всички. Синът ми каза, че по-вкусен сладолед не е ял, а той като всички деца обожава това студано изкушение. Да ви е сладко!



.

вторник, 9 юни 2009 г.

Солени хапки с рукола и рикота






Продукти за тестото

3 яйца
100 мл олио
100 прясно мляко
100 г настърган пармезан
100 г настърган кашкавал
50 г нарязана рукола
сол, черен пипер
180 г брашно
1 ч.л.бакпулвер


Продукти за крема

200 г рикота
2 с.л. заквасена сметана
сол на вкус
шепа прясна мента








Приготвяне

* Смесете пресятото брашно с двата вида сирене, руколата, бакпулвера и черния пипер.

* Разбийте яйцата и добавете млякото и мазнината. Смесете яйчната смес със сухата. Посолете на вкус.

* Постелете дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. Сипете тестото и изпечете блата в предварително загрята на 180*фурна. След като изстине го нарежете на хапки.

* С пасатор разбийте рикотата с ментата и солта. Прибавете сметаната и разбъркайте. Шприцовайте хапките с крема и сервирайте като предястие. Гарнирайте с кълнове по избор. Да ви е сладко!







.

четвъртък, 4 юни 2009 г.

Хрупкави бисквитки



Продукти

150 г меко масло
100 г захар
2 с.л. мед
1 яйце
1 ч.ч.оризон
1 ч.л.настърган пресен джинджифил
1 ванилия
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

мак и филирани бадеми за овалване







Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта и меда. Прибавете яйцето, а след това оризона, джинджифила и ванилията. Накрая сипете и брашното, пресято и примесено с бакпулвера. Разбъркайте добре.

* Постелете тава с хартия за печене. От сместа направете с ръце топчета с големината на орех.Оваляйте половината в мака, а останалите във филирани бадеми. Наредете топчетата на достатъчно разстояние едно от друго, тъй като при печене се разливат. Изпечете бисквитките в предварително загрята на 170* фурна до порозовяване.

От оризона бисквитките стават много леки и хрупкави.Ако не харесвате аромата на джинджифил го заменете с ваша предпочитана подправка. Много добре би се получило с кокос. Ако искате бисквитките да са по-меки увеличете количеството на брашното. Съответно - намалете го, ако ги обичате по-хрупкави. Да ви е сладко!





.

неделя, 31 май 2009 г.

Кекс със зелен чай и бял шоколад





Продукти

3 яйца
170 г захар
75 г стопен бял шоколад
100 г брашно
80 г фино смлени бадеми
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
ванилия
щипка сол
150 г стопено масло
3 ч.л. зелен чай на прах - Matcha

Приготвяне

* Разбийте яйцата със захарта. Прибавете стопения шоколад. Пресейте брашното с набухвателите, ванилията и солта. Смесете го с бадемовото брашно и го прибавете към яйчната смес. Накрая добавете и маслото.

* Отделете няколко лъжици от кексовото тесто и го разбъркайте със зеления чай.

* Намаслете кексовата форма и я посипете с малко брашно. Сипете основното тесто, а върху него разнесете и малката част, овкусена със зелен чай. Леко разбъркайте с дървено шишче, за да потъне оцветеното тесто. Изпечете кекса в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 35-40 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Да ви е сладко!

Изключителен ароматен и вкусен кекс. Зелен чай можете да намерите в магазините за източни храни, както и да поръчате през Интернет. 




неделя, 17 май 2009 г.

Картофени гнезда



Продукти за 12 гнезда

2 големи картофа
1 яйце
мащерка, магданоз
сол и черен пипер на вкус

Пълнеж

250 г спанак
стрък пресен лук
стрък пресен чесън
1 с.л.масло
100 г синьо сирене
1 яйце
2 с.л.квасена сметана
сол и черен пипер на вкус
12 пъдпъдъчи яйца






Приготвяне

* Настържете картофите на едро ренде. Залейте ги със солена вода и ги оставете 10 минути за да излезе нишестето .След това ги измийте добре със студена вода и ги отцедете в цедка. Накрая ги подсушете с кърпа.

* Смесете картофите с останалите продукти.






* Сложете от сместа в леглата на тавичка за печене на мъфини, предварително намазани с масло и разстелете по дъното и стените. Не се старайте да бъде равномерно, по-ефектно е гнездата да са "рошави".

* Изпечете гнездата в загрята на 200*фурна до порозовяване.





* Нарежете спанака, лука и чесъна. Задушете ги в маслото. След като изстине прибавете яйцето и сметаната. Овкусете със сол и пипер. Накрая прибавете натрошеното сирене. Напълнете изпечените гнезда и направете лека вдлъбнатина в средата. Чукнете по едно яйчице и запечете докато се втвърди белтъка.





 * Сервирайте със зелена салата. Да ви е сладко!