Продукти за блата
8 белтъка
200 г смлени и запечени бадеми
180 гзахар
2 ванилии
Продукти за крема
8 жълтъка
150 г захар
50 г брашно
250 г топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии
250 г меко масло
Приготвяне
* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта като продължавате да разбивате докато кремът започне да образува твърди връхчета. Прибавете ванилията. Накрая внимателно смесете бадемите с крема като бъркате с лопатка.
* Отрежете кръгове от хартия за печене с какъвто диаметър вие искате. Разпределете тестото по хартиените кръгове и го размажете равномерно.От това количество тесто аз реших да направя две малки торти. Излязоха 12 блата с диаметър 20 см. Ако правите стандартна торта трябва да разпределите тестото на 7 или 8 части.
* Изпечете корите в предварително загрята на 160*фурна. За да сте сигурни, че след изпичането корите лесно ще се отделят от хартията може предварително да я намажете с малко течно масло.
* Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем и добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и добре разбъркайте. Сварете крема до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. Отново разбъркайте с миксер двата крема за да се смесят максимално добре.
* Сглобете тортата като редувате бадемова кора - крем, докато свършат корите. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне за 2 часа в хладилника. Гарнирайте по желание. Оригиналната глазура е от разбит белтък със захар, а отгоре ивици шоколад. Тъй като днес е Рождество христово аз реших моите тортички да са с тематична насоченост и затова съм избрала украса от фондан и захарни цветя и фигурки.
Весел празник на всички!
източник : Палачинка