неделя, 12 декември 2010 г.

Елхички




  Искам да ви предложа една забавна игра, която можете да изживеете заедно с детето си. Как едно най-обикновено кексче може да се превърне в красива и оригинална Коледна елхичка. Позволете на децата си да разгърнат въображението си. Нямате си представа какви чудеса ще сътворят ... , а вие ще бъдете щастливи и горди с тях.

  Като бях дете най-много обичах да правя подобни неща с майка ми. Тя е невероятно сръчна .. шие, плете, бродира,  рисува страхотно и прави страхотно много други неща .... Определено много и прилягат приложните изкуства. Знам, че съм наследила моите сръчности от нея. С часове се заигравахме с нея да правим кутийки, човечета, бижута, най-различни украси, мартеници, венци ... какво ли не. Наистина обожавах тези моменти. Обичам ги и сега и винаги като се захвана с нещо подобно се сещам за нея. Моята мила и обичана майчица, най-добрата майка, най-красивата майка, най-невероятната майка на света. Днес тя има рожден ден и знам, че виждайки тези елхички ще се зарадва много повече, отколкото ако бях направила някаква торта. Защото също като мен ще си спомни за онези топлички прекрасни моменти на невероятен уют и близост. Също като мен ще пророни някоя сълза и ще се усмихне.

  Честит Рожден ден, мила мамо. Благодаря ти, че ме направи такава, каквато съм. Благодаря ти, че ме научи да откривам красотата в малките и обикновени неща. Благодаря, че те имам и Бог да те пази. Обичам те!



Продукти за кексовото тесто за около 10 - 15 кексчета


120 г меко масло
150 г пудра захар
3 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия


1 каф.ч.счукани орехи
1 каф.ч.микс от сушени плодове
настъргана кора от 1/2 портокал

За украса

стопен бял шоколад
суров  шам фъстък
цветна  захар, дребни бонбони
пудра захар

Приготвяне

* Разбийте на хубав крем маслото със захарта, а след това прибавете едно по едно яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслената смес. Разбъркайте с лъжица, а на края сложете ядките и сушените плодове.

* Всичко, което ви е нужно е хартия за печене, кламери или тел бод,малки форми, в които да печете  и брашно.

* Направете от хартия за печене фунийки. Размерите им зависят само от това, колко големи желаете да са елхичките. Прищипете ги с тел бод или с кламер за да не се развиват.








*  Много се чудих в какво да ги сложа за да стоят съвършено изправени с отвора нагоре. Опитах да уплътня празното пространство в чашките с малко смачкано алуминиево фолио ,опитах с бобени зърна ... и накрая просто ги напълних с брашно и забодох книжните фунийки в него. Закрепиха се много стабилно и при печенето нямаше никакви проблеми. Затова, ако решите да направите като мен просто напълнете малки чашки или други форми с брашно и забодете фунийките в него с върха надолу. Напомням, че чашките трябва да са устойчиви на печене. Напълнете фунийките с кексово тесто 2/3 и ги изпечете в предварително загрята на 170* фурна за около 15 - 20 минути.








* Махнете хартията от кексчетата. С нож изравнете неравностите от печенето в широката част. Намажете кексчетата с бял шоколад  и ги оваляйте в суров шам фъстък.










* Подредете елхичките в чиния, поръсена с пудра захар. Заскрежете върховете им като капнете малко шоколад, направете украса от цветна захар и поръсете с пудра захар за снежен ефект.

* Вместо шам фъстък може да ползвате оцветен в зелено кокос.Украсата е изцяло плод на вашето въображение ... гирлянди от белтък, перлички от захар, дребни захарни фигурки и др. Накарайте Коледното дръвче да оживее и изживейте този неповторим миг с децата си.









   Искам да ви предложа  още една моя идея за елхички. Нищо чудно децата ви да ги харесат
повече, тъй като са  .... сладоледени. Че кое дете не си умира за сладолед? Не спирайте децата си да хапват това сладко ледено изкушение през зимата. Няма да ги заболи гърлото, сладоледа е здраве. Моята майка никога не ме е лишавала от сладолед през зимата. Ядях толкова, колкото ми се ядеше и си бях съвсем здрава. И така ...




СЛАДОЛЕДЕНИ ЕЛХИЧКИ






                                                                                                                                                                    
Продукти

100г сладкарска сметана за разбиване
1 белтък
захар на вкус
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

1 каф.ч захар за карамела
1 каф.ч.бадеми

вафлени фунийки за сладолед
100мл.подсладена сметана за разбиване


Приготвяне

* В два съда по отделно разбийте на сняг сметаната и белтъка като им прибавяте по малко захар. Смесете ги като бъркате внимателно с лъжица. Добавете портокаловата кора и ванилията.

* Направете карамел от захарта и сипете вътре бадемите. Сипете готовата смес върху хартия за печене и изчакайте да се втвърди. Начупете карамела на малки парчета и го натрошете на ситно в хаванче или в електрически блендер. Добавете готовия гриляж към сметаната и леко разбъркайте.








*  Изравнете фунийките откъм отвора им така, че като ги обърнете да могат да стоят стабилно. Отчупените части от вафлите сложете в сладоледа. Напълнете фунийките със сладолед и ги поставете във фризера да замръзнат. Не е нужно да са изправени - кремчето е достатъчно гъсто и не изтича.








* След като сладоледа е добре замразен извадете фунийките и ги поставете с широката им част надолу върху дъска или равна чиния.

* Разбийте сметаната на сняг и я сипете в пош. Ползвайте накрайник, какъвто ви харесва. Направете по цялата фунийка звездички или просто изтеглете с леко дръпване настрани  сметаната за да се получат клончета.









* Декорирайте с перлички или с каквото ви хрумне в момента. Така е най-хубаво .... импровизацията ...

* Приберете дъската с украсените елхички във фризера. Този път те задължително трябва да са изправени, поне докато замръзнат. Сервирайте ги в малки чинийки, а хапването им ... о, тук вече забавлението е пълно. Децата първо ще се чудят откъде да ги хванат, после смело ще отхапят върха и накрая ще се оплескат порядъчно със сметана чак до ушите. Смях, веселие и детско щастие ... какво по-хубаво от това! Да ви е сладко. Много ще се радвам, ако моите елхички днес са ви харесали!




четвъртък, 9 декември 2010 г.

Пикантни портокалови бисквити





Продукти за тестото

125г меко масло
70г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
200-220 г брашно

Желе

300мл прясно изцеден портокалов сок
захар на вкус
сок  от 1/2 лимон
кора от 1 портокал
1 ванилия
1 суха чили чушка
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
2 шушулки кардамон
2 гвоздейчета карамфил
1 пакетче желатин

За декориране

стопен на водна баня бял шоколад
кокосови стърготини


Приготвяне

* Разбъркайте маслото заедно със захарта и ванилията. Добавете жълтъците и с брашното бързо омесете меко тесто като го прибавяте постепенно. Оставете го в хладилника докато приготвите желето.

* Сварете портокаловия сок с всички останали подправки и го редуцирайте до 200мл. Прецедете го и веднага сипете желатина докато течността е още гореща. Разбъркайте и оставете настрана да се охлажда.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и да се начупва. С формичка изрежете звездички. Подредете бисквитките в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята на 170* фурна до порозовяване.

* Сипете стопения шоколад в хартиена фунийка и отрежете връхчето и като направите малка дупчица. Очертайте бисквитките и веднага ги поръсете с кокос докато шоколада е още мек.

* Запълнете сладките с още течното, но охладено желе и ги оставете да се втвърдят добре. Да ви е сладко!

Ако преди да го сипете в сладките желето се е стегнало, просто леко го затоплете на котлона. За удобство може да го сипете в сладкарска торбичка с тънък накрайник или във фунийка от хартия за печене. Така ще го разнесете равномерно и лесно в средата на бисквитките. Желатинът трябва да е в повече, отколкото обикновено се слага в течност  за да може да се образува плътно желе, което добре да се стегне на стайна температура. Според указанията на пакетчето желатин просто изчислете да е двойно количество.

   Бисквитите са изключително крехки, с богат вкус на аромати и лека парливост. Не се притеснявайте да ползвате люта чушка. Почти загатнатата пикантност ще  изостри сетивата ви и ще ви накара да  поискате още една сладка ... и още една ...

Източник : Lust auf Genuss





понеделник, 6 декември 2010 г.

Хлебчета с масло и кашкавал



Продукти

500г брашно
1 яйце
250мл прясно мляко
2 с.л.зехтин или олио
1 ч.л. захар
1 ч.л.сол
20г прясна  мая

брашно за доизмесване
яйце за намазване

За намазване

50г меко масло
50г ситно настърган  кашкавал
1/2ч.л.сминдух

Приготвяне

* Разтворете маята в млякото и прибавете яйцето, зехтина, солта и захарта. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко и еластично тесто като го прибавяте постепенно. Ако е нужно, доомесете тестото с малко допълнително брашно.

* Оставете тестото да почине 15 мин. и го разделете на две части. Разточете ги на тънки правоъгълници и ги намажете с кашкавала, маслото и сминдуха, като преди това добре ги размесите.





* Завийте намазаните правоъгълници на рула и ги нарежете на трапецовидни парчета.






* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с малко разбито яйце. Оставете ги да втасат 15 мин. Притиснете ги в средата с пръчица, топната в малко брашно за да се разтворят пластовете по-добре. Ако желаете посипете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

 



* Хлебчетата са много ароматни и вкусни. Лесни са, защото не искат предварително правене на квас и дълго време за  втасване. Идеално допълнение към вашата празнична вечеря. Да ви е сладко!



петък, 3 декември 2010 г.

Трюфели с греяно вино

Подарете на любимите си хора кутийка с Коледни трюфели. Изискано лакомство, приготвено от вашите ръце би било по-ценно дори и от най-луксозната бонбониера. Трюфелите, които ви предлагам са със силно наситен млечен вкус и неповторимо съчетание от аромати. Привкусът на червено вино ги прави пикантни и наистина необичайни. Опитайте!






Продукти за 20-30 бр.

250 мл силно червено вино
настъргана кора от 1 портокал
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
3 шушулки кардамон
2-3 гвоздейчета карамфил
ванилия

400 г бял шоколад
30 г меко масло
1 с.л. ром или ромова есенция

20-30 печени обелени безсолни лешници
червена захар за овалване






Приготвяне

*  Налейте виното в малка тенджерка и го смесете с всички подправки. Варете до редуциране на 80-85мл. Прецедете.

* Залейте шоколада с горещата винена редукция и прибавете маслото и рома. Разбъркайте до получаване на гладка смес. Оставете крема за няколко часа в хладилника за да се стегне добре.

*  От стегнатата шоколадова маса направете топчета като в средата на всяко сложите по един лешник.Оваляйте бонбоните в червена захар и съхранявайте в хладилник.






Да ви е сладко!






Източник : Lust auf Genuss

  След като сместа се охлади, ако не  ви се стори достатъчно гъста за бонбони, значи, че виното е дошло малко в повече. Не се притеснявайте, просто я затоплете отново и добавете още малко шоколад. Той ще я сгъсти почти веднага.

сряда, 1 декември 2010 г.

Канелени пръчки

Моето първо Коледно предложение към вас за тази година идва с дъх на канела. Рецептата е от сп.Genuss. Да ви е сладко!





Продукти за 12 -14 бр.

100г меко масло
1 ч.л.канела
1 ванилия
50г пудра захар

3 белтъка
50г кристална захар
100г брашно



Приготвяне

* Разбъркайте на крем маслото заедно с канелата, ванилията и пудрата захар.

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно добавете кристалната захар като продължите да разбивате да получаването на твърди връхчета.

* Добавете разбитите белтъци към маслото като ги редувате с брашното. Бъркайте леко и внимателно с бъркалка.

* Нарежете лист хартия за печене на правоъгълници с големина приблизително 12/6 см.  Върху всеки сипете по 1-2с.л. от тестото. С нож или шпатула разнесете на тънък равномерен слой.




* Подредете намазаните правоъгълници в тава или силиконово килимче и изпечете за 3-4 мин.до порозовяване в предварително загрята на 180* фурна.

* Бързо махнете хартията от изпеченото тесто и завийте на пуричка докато още е горещо. Ако тестото поизстине дори леко веднага се начупва. Не се притеснявайте. Просто трябва отново да го затоплите.

* Ще ви кажа как ги правя аз. Наведнъж изпичам по 4 правоъгълника. Изваждам ги от фурната и отстранявам хартията. Слагам изпечените кори отново в тавата и я връщам обратно във фурната, но на отворена врата. Взимам правоъгълниците един по един и върху дъска веднага ги завивам на пуричка докато наистина са съвсем горещи. Внимавайте! Горещо е! Може да ползвате ръкавици или някаква тънка кърпа. Работете бързо.

* Може да нарежете хартията на правоъгълници с по-малки размери. Така канелените пръчици ще станат по- малки и повече на брой.

* Съхранявайте бисквитите на открито или в картонена кутия за да не се овлажняват и да останат хрупкави.


вторник, 30 ноември 2010 г.

Хрян с ябълка и бяло вино

   Едно незаменимо допълнение към вашата студена вечеря, риба или супа. Рецептата я знам от мой колега, който е страхотен кулинар. Всъщност, Папи е арменец, а моето скромно мнение е, че арменците са отлични готвачи и ценители на вкусната и качествена храна. Папи,благодаря ти от сърце.





Продукти

2 корена хрян
1 кисела ябълка
1/2ч.ч.бяло вино
1-2с.л.ябълков оцет
1 ч.л.мед
сол на вкус


Приготвяне

* Почистете корените хрян и ги настържете на ситно.Внимавайте - знаете,че хряна е ужасно лют и просто ще си изплачете очите докато стържете.Стържете на открито пространство ... двор,балкон,пред прозорец.Но най-добре е да направите като мен - стържа хрян винаги под включен абсорбатор и няма никакви проблеми.

* Кипнете виното заедно с меда и солта.Опитайте на вкус и сами преценете дали да добавите още малко мед,оцет или сол.Оставете маринатата малко да се охлади и залейте с нея хряна.

* След като маринованият хрян изстине напълно добавете настърганата ябълка и разбъркайте.

* Съхранявайте в буркан на студено място. Приготвен по този начин,хряна става много мек и пикантен.