вторник, 8 януари 2013 г.

Песто от маслини и моркови





Продукти

2 леко сварени моркова
100 г черни маслини без костилки
1 скилидка чесън
20 г пармезан или друго твърдо ароматно сирене
3 - 4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
люта чушка по желание




Приготвяне 

* Няма много за обясняване. Просто сложете всички съставки в блендер и накълцайте на ситно. Сервирайте пестото със сирене, студено месо, към салати, паста или черен хляб. Да ви е сладко!








.

сряда, 2 януари 2013 г.

Червено кадифе







Продукти за блата

250 г брашно
15 г какао
щипка сол
1 ванилия
125 г меко масло
250 г захар
2 яйца
250 мл айрян
червена хранителна боя
1 ч.л. оцет 6%
1 равна ч.л. сода бикарбонат

Продукти за крема

300 г натурално сирене Филаделфия
250 г сирене Маскарпоне
120 г пудра захар
3 - 4 с.л. течна сладкарска сметана
1 ванилия









Приготвяне

* Пресейте брашното заедно с какаото и солта.

* В купа разбийте на пухкав крем маслото заедно със захарта и ванилията. Прибавете едно по едно яйцата. Разтворете в айряна чевена боя. Сложете толкова, че да получите наситен червен цвят. Налейте айряна в маслената смес и разбъркайте. Сипете на части брашното като бъркате с миксер. Накрая угасете содата в оцета и я сипете в тестото. Разбъркайте и веднага сипете готовото тесто в две отделни тавичи с диаметър приблизително 26 см., покрити с хартия за печене.

* Изпечете двата блата в предварително загрята на 180* фурна за около 25 минути. Проверявайте с клечка за зъби дали се е изпекло тестото, не препичайте много за да не потъмнее червения цвят.

* Може да изпечете тестото в по-малки форми и да разрежете блатовете хоризонтално на половина. Така ще получите по-висока торта с четири блата с по-малък диаметър. Добре е да изпечете блатовете предния ден за да са стегнати когато започнете да оформяте тортата. Сложете ги в найлонови пликове и съхранявайте на студено.

* За крема разбийте добре с миксер двата вида сирене заедно със захарта и ванилията. Накрая прибавете сметаната за да направите крема малко по-мек.

* Намажете единият блат с половината крем, покрийте с втория и притиснете леко с ръце. Измажете отстрани и отгоре тортата с останалия крем и украсете по ваше желание. Аз я покрих с тънък пласт разточен бадемов марципан, оцветих с бои и направих релеф с разбит белтък и захар. Да ви е сладко!








* Това е много популярна торта. Реших, че цветът и е достатъчно празничен и затова избрах да направя именно нея за Нова година. Ето тук може да разгледате най-различни варианти на тази торта. Рецептата, която може да прочетете тук, в блога е компилация от няколко варианта, които харесах в интернет.








.

събота, 29 декември 2012 г.

Пълнозърнест венец






Продукти

20 г прясна мая
280 г хладка вода
200 г бяло брашно
250 г пълнозърнесто брашно
2 с.л. семена от люцерна или други по избор
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио

50 г меко масло за намазване
2 с.л. прясно мляко за намазване








Приготвяне

* Разтворете маята във водата. В купа смесете двата вида брашно заедно със семената, солта и захарта. Добавете маята и олиото. Замесете меко тесто, сложете го в купа и я покрийте с найлоново фолио. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Набрашнете плота и разточете втасалото тесто на правоъгълник с дебелина 1 см. Намажете го с мекото масло и завийте на руло. Нарежете рулото на 6 еднакви парчета.






* Направете разрези с остър нож без да прерязвате тестото до долу.






* С пръсти съберете двата края и "разлистете" нарязаните парчета.






* Покрийте тава с хартия за печене. В средата сложете купичка и наредете около нея парчетата тесто. Намажете с прясното мляко и оставете венеца да втаса отново за около 20 минути.






* Загрейте фурната на 200* и изпечете хляба за около 30 минути докато коричката стане твърда и златиста. Да ви е сладко!







.

събота, 22 декември 2012 г.

Макови подкови





Продукти за около 45 - 50 броя

1 шушулка прясна ванилия
250 г брашно
75 г фино смлени бадеми
75 г мак
150 г захар
220 г студено масло
1 жълтък
1 - 2 с.л. прясно мляко, ако е необходимо

пудра захар за поръсване








Приготвяне

* В купа смесете брашното със захарта, бадемите и мака. Изстържете вътрешността на шушулката ванилия и я прибавете към брашното. Може да ползвате и изкуствена ванилия, но точно тези сладки стават много по-вкусни с истинска.

* Нарежете маслото на кубчета и го сложете в брашното. Добавете и жълтъка и стрийте всичко с пръсти на маслени трохи. Омесете гладко тесто и ако е нужно добавете малко мляко. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 170*. Оформете фитили от тестото с дължина около 10 - 12 см и ги извийте като подкови. Подредете ги в тавата и изпечете за около 10 - 12 минути.

* След като сладките изстинат ги поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!








.

Бонбони от печена тиква




Едно хрумване с вкусна печена тиква



Продукти за около 20 бонбона

200 г тиква
3 с.л. захар
2 с.л. стафиди
2 с.л. счукани ядки по избор
2 с.л. сурови тиквени семки
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия
1/4 ч.л. канела или микс подправки за меденки
50 г натрошен шоколад

За овалване

50 г натрошен шоколад
какао за поръсване






Приготвяне

* Почистете тиквата от кората и я поръсете с цялата захар. Изпечете я докато захарта се карамелизира и тиквата омекне. Няколко минути преди края на печенето сипете върху тиквата ядките, тиквените семки и стафидите, накиснати предварително във вода. Запечете до леко зачервяване на ядките. 

* След като изпечената тиква изстине я намачкайте с вилица или преса за картофи. Добавете ванилията, канелата, портокаловата кора и шоколада. Опитайте на вкус и ако не е достатъчно сладко може да прибавите още малко захар или мед. Разбъркайте и оформете топчета. Тиквената смес трябва да е достатъчно суха за да може лесно да оформите бонбоните. Има по-водни тикви, ако вашата се е оказала такъв сорт и сместа ви е рядка, сгъстете я като прибавите допълнително фино смлени ядки.

* Оваляйте тиквените топчета в натрошен шоколад, поръсете с малко какао и подредете бонбоните в хартиени кошнички. Да ви е сладко!








.

Трюфели с тиквени семки





Едно необичайно предложение за трюфели. Много вкусни и празнични. Да ви е сладко! 








Продукти за около 45 трюфела

100 г натурален шоколад
50 г бял шоколад
50 г течна подсладена сладкарска сметана 
40 г масло
50 г бадемов марципан
100 г сурови белени тиквени семки
1 с.л. амарето или друг бадемов ликьор
1 ванилия

За овалване

40 г сурови белени тиквени семки
20 г пудра захар
1/2 ч.л. зелен чай Мача или малко зелена хранителна боя








Приготвяне

* Стопете заедно  на слаб огън двата вида шоколад, маслото и сметаната. Може да направите това и на водна баня, както и в слаба микровълнова фурна. Разбъркайте на крем.

*  Настържете марципана на ситно ренде и смелете фино семките. Добавете ги към шоколадовата смес. Подправете с ликьор и ванилия. Разбъркайте и оставете крема да се охлади добре.

* След като шоколадовата смес е достатъчно твърда за да можете да оформяте бонбони с ръце, направете топчета. 

* Смелете семките за овалване на фини трохи заедно с пудрата захар. За подсилване на цвета добавете зеления чай или малко зелена хранителна боя. 

* Оваляйте трюфелите в смлените семки и подредете в книжни капсули за бонбони. 

* Гарнирайте с малко стопен бял шоколад  и цели тиквени семки. 








.