сряда, 20 февруари 2013 г.

Ореховки





Основата на класическите ореховки е само от смлени орехи и разбити белтъци. Предлагам ви един по-различен вариант, в който има жълтъци и малко брашно. Мисля, че ще ви харесат колкото добре познатите ореховки, ако не и повече. Чудесни са и с бадеми. Като всяка изпитана рецепта и тази е от една много стара книжка от 1937 година. Опитайте ги!



Продукти

150 г смлени орехи или бадеми
100 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
2 яйца
30 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
филирани бадеми за поръсване








Приготвяне

* Смесете орехите, захарта, брашното, бакпулвера, ванилията, солта и лимоновата кора. Разбъркайте сухата смес със жълтъците.

* Отделно разбийте белтъците на сняг. Внимателно ги смесете с ореховото тесто.

* Постелете тава с хартия за печене и с малка лъжичка сипете тестото на купчинки. Поръсете ги с филирани бадеми. Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за 8 - 10 минути или докато се зачервят апетитно. Да ви е сладко!








.

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Свинско с лучен сос





Не съм фен на готовите сухи супи, сосове и бульони, но харесвам един лучен сос на фирма Knorr. Приятелката ми Зоя често ми го носеше от Германия. Допадаше ми заради сладкия му вкус, аромата и парченцата лук. Разбира се, нямам представа от технологията на правенето му, но едно е сигурно - лукът в него е сушен. В това лично за себе си съм убедена. Защото само сушеният лук има този характерен аромат и вкус. Както и сладостта, получена от захарите, които се концентритат при сушенето му. Отдавна не съм го вкусвала и затова реших да опитам да направя домашен лучен сос. Резултатът беше изключително вкусен, ястието много лесно за приготвяне и недостатъчно като количество .... толкова бързо изчезна от трапезата. Ще се радвам да опитате и вие. Да ви е сладко!



Продукти за 4 порции

400 г свинско бон филе
сол и черен пипер на вукс
брашно за овалване
1 с.л. масло
1 с.л. зехтин


Продукти за соса

1 ч.ч. сушен лук
150 мл бяло вино
сол на вус
вода за разреждане
1 ч.л. масло
1 ч.л. нишесте - ако е нужно
балсамов оцет или редукция








Приготвяне

* Нарежете месото на медальони и го овкусете със сол и черен пипер. Оваляйте ги в брашно. Това ще спомогне за по-доброто запечатване на месото, както и за уплътняване на соса.

* Загрейте маслото и зехтина и запържете за кратко месото. Месото е много крехко, не го пържете прекомерно дълго. По 30 - 40 секунди от страна са напълно достатъчни. Извадете изпърженото месо в чиния.

* В същата мазнина сипете лука и веднага разбъркайте. Той прегаря много бързо, трябва само да се зачерви, а това става буквално за секунди. Угасете всичко с виното и оставете да поври малко за да се изпари остротата на алкохола. Долейте толкова вода, колкото сметнете за нужно. Сами определете плътността на соса така, както ще ви хареса най-много. Ако искате по-голямо количество сос добавете 1 ч.л. нишесте, размито в малко студена вода и доразредете с още вино или вода. Намалете огъня, посолете и оставете соса да покъкри няколко минути. Към края на готвенето сложете месото в соса. Гответе още 2 -3 минути. Накрая добавете маслото.

* Сервирайте медальоните топли, поляти с лучен сос и мъничко балсамов оцет или редукция. Да ви е сладко!








.

понеделник, 11 февруари 2013 г.

Гризини от качамак





Продукти

2 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. царевичен грис за качамак
2 с.л. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. сухи подправки по избор








Приготвяне

* Кипнете водата заедно със зехтина, солта и подправките. Постепенно сипвайте по малко от качамака като бъркате непрекъснато на среден огън. Варете 2 - 3 минути, не са нужни повече. Трябва да получите гъста смес.

* Сипете горещия качамак в голям пош с гладък накрайник. Ако ползвате  найлонов пош за еднократна употреба отрежете върха му и шприцовайте направо през него, не е необходимо да слагате накрайник.

* Постелете тава с хартия за печене и шприцовайте дълги и тънки гризини. Направете ги с дебелина и дължина каквато вие прецените. Сложете си кухненски ръкавици, защото сместа е гореща и ще ви изгори. Нужно е да оформите гризините докато качамака е горещ. Много бързо изстива и след това не може да се шприцова добре. Но не се притеснявайте, ако ползвате ръкавици няма да ви пари. За ваше удобство може да разделите сместа на две части. Ако е количеството в поша е по-малко се работи по-лесно и бързо.








* Изсушете гризините в слаба фурна, загрята на 80*. Сушете около 40 минути. Проверявайте периодично твърдостта им. В края на сушенето увеличете фурната на 150* и запечете за няколко минути. Може да оставите гризините по-меки, а може да ги направите и много твърди. Това зависи от вкуса ви. Вкусът на гризините е много приятен, подправките ги правят пикантни. Стават твърди, леко жилави, не са крехки като от брашно. Надявам се да ви харесат като едно по-различно предложение за парти. Сервирайте с различни сосове или дипове, а защо не и само така? Да ви е сладко!







.

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Бананов пай






Банановият пай е обичан и предпочитан зимен десерт. Казвам зимен, тъй като сладкиша е доста калоричен и е със сезонен плод. Обикновено се прави с готово карамелизирано кондензирано мляко. Аз ви предлагам още един вариант, ако нямате такова. Може да си направите вкусната карамелена смес сами. Опитайте и да ви е сладко!




Продукти за основата


150 г чаени бисквити ванилия
75 г полутечно масло
5 с.л. шоколадови пръчици


Продукти за шоколадовия пласт

100 г натурален шоколад
100 мл течна неподсладена сметана
20 г масло


Продукти за карамела

200 г захар
100 г масло
300 мл течна неподсладена сметана

2 банана за пълнежа


Продукти за глазурата

150 мл течна неподсладена сметана
2 с.л. захар
1 ванилия
1 банан
30 г стопен шоколад








Приготвяне

* Смелете бисквитите в блендер. Разбъркайте ги добре с маслото и шоколадовите пръчици. Направете основа и борд от бисквитените трохи като ползвате тортена форма, покрита с хартия за печене. Добре притиснете основата с пръсти за да споите максимално добре бисквитите. Непременно охладете около 30 минути преди да преминете по-нататък в изпълнението на рецептата.

* За шоколадовия пласт сложете всички продукти в малка тенджерка и загрейте на слаб огън. Разбъркайте добре докато получите гладък крем. Може да направите това и в MW фурна. Излейте шоколада върху бисквитената основа докато е още леко топъл. Отново приберете в хладилника за да се стегне и шоколада. През това време направете карамела.

* За карамела карамелизирайте първо захарта до златисто. Добавете маслото и карамелизирайте на среден огън докато получите хомогенна смес като непрекъснато бъркате.  В началото сместа може да ви се стори като пресечена, тъй като започва да се отделя водата от маслото, но след известно време се получава гладък карамел.

* Загрейте добре сметаната за карамеления пласт. Това е задължително, защото ако я сипете студена в горещия карамел ще се получи топлинен шок, има голяма опасност от кипене и от изгаряне. Затова я сгорещете добре и чак след това я излейте при карамела. Въпреки, че е гореща бъдете внимателни, знаете как болезнено изгаря карамела. При прибавянето на сметаната сместа отново може да стане като пресечена, особено, ако ползвате растителна сметана. Бъркайте на среден огън докато се изпари водата в сметаната и получите гладък крем. Оставете карамела да се охлади, но не напълно. Още леко течен го излейте върху шоколадовия пласт. На този етап не е нужно да охлаждате отново сладкиша. Върху карамеловия крем нарежете на едро двата банана.

* Прехвърлете сладкиша в тортена чиния, отстранете ринга и внимателно издърпайте хартията. Може да оставите дъното на формата, може и да я махнете. Преценете сами. Ако ползвате само ринг като ограничител, може да направите целия сладкиш направо в тортената чиния.

* За глазурата разбийте на сняг сметаната със захарта и ванилията и гарнирайте небрежно сладкиша. Топнете резенчета банан в стопения шоколад и ги забодете в сметаната. С останалия шоколад напръскайте тънки ивици.

* Съхранявайте сладкиша в хладинлика, но преди поднасяне го извадете на стайна температура поне 30 минути за да се отпусне карамела. В противен случай ще е много трудно да го отрежете. Режете с горещ подсушен нож.

* Може да направите пая в тортена форма със стандартен размер. Така ще получите по-тънък  и фин сладкиш. Аз ползвах само разтегателен ринг и направих сладкиша с големина около 22 - 24 см. Така пластовете станаха малко по-високи. Преценете сами как предпочитате. И последно - специално за този сладкиш горещо препоръчвам млечна сметана. Надявам се, че ще ви допадне и този вариант на прословутия бананов пай. А тук може да видите колко е лесно с готово мляко. Както и основата с шоколадовите пръчици, която ми хареса. Е, няма шоколадов слой, но със сигурност ще е чудно. Заслужава си да обърнете внимание. Още веднъж, да ви е сладко!

<




.

вторник, 29 януари 2013 г.

Крекери



Продукти

50 мл вода
50 мл зехтин
1/2 ч.л. сол
150 - 170 г брашно

За намазване

1 с.л. зехтин
1 с.л. вода
1 счукана скилидка чесън

За поръсване

сусам
мак
червен лук




Приготвяне

* В купа смесете водата, зехтина и солта. Добавете 150 г брашно и разбъркайте. Получава се много меко тесто, което не лепне заради зехтина в него. Ако все пак ви се стори прекалено меко добавете още 20 г брашно.

* Измесете тестото много добре. Трябва да стане гладко и еластично. Покрийте го с найлоново фолио и задължително го оставете на стайна температура да отлежи 20 минути.

* Разделете тестото на две части. Вземете лист хартия за печене и го сложете на работния плот. Върху него с пръсти разстелете едната част от тестото на много тънък правоъгълник. Точилка не ви е нужна, тестото е много меко и лесно се разстила само с ръце.

* В малка купичка смесете съставките за намазване на крекерите. Намажете тестото като ползвате домакинска четка.

* Поръсете тестото с мак и сусам. Може да ползвате и други семена по ваш избор. Накрая гарнирайте и с малко червен лук, нарязан на тънки полумесеци.

* Пренесете тестото заедно с хартията в правоъгълна тава. Нарежете го на квадрати, а след това на триъгълници. Добре е да режете с остър нож, а най-добре става с ножче за пица. По същият начин пригответе и останалата част от тестото.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете крекерите до златисто за 7 - 10 минути. Сервирайте с различни дипове, пастет или просто така, натурални. Да ви е сладко!







.

петък, 25 януари 2013 г.

Свинско филе с орехи и пармезан




Продукти за 4 порции

8 свински шницела от контра филе
8 с.л. нарязани орехи
4 с.л. настърган парчезан
4 с.л. нарязан на ситно магданоз
сол на вкус

брашно за овалване
2 с.л. зехтин + 1 с.л. масло за пържене

За соса

400 г пресни гъби
1 каф.ч. бяло вино
2 стръка прясна мащерка или 2 щипки суха
сол и черен пипер на вкус







Приготвяне

* Изтънете шницелите с домакинско чукче и посолете.

* В купа смесете орехите, сиренето и магданоза.

* В средата на всеки шницел сипете част от плънката.








* Прегънете месото на две и забодете с клечка за зъби. Плънката е суха, не е нужно да завивате на руло, достатъчно е само да прегънете месото.

* Оваляйте напълнените шницели в брашно. Загрейте двата вида мазнина и изпържете месото до зачервяване и от двете страни. Извадете готовите шницели в чиния, отстранете клечките и сложете на топло докато приготвите соса.

* В останалата мазнина от пърженето сипете гъбите. Гответе няколко минути и угасете с виното. След като част от алкохола в него се изпари подправете с мащерката, сол и пипер. Опитайте на вкус. Ако е нужно може да сгъстите още малко соса с 1/2 ч.л. нишесте, разтворено с малко студена вода.

* Сервирайте пълнените шницели топли, гарнирани с гъбения сос. Да ви е сладко!

* Може да смените свинското месо с бяло пилешко или пуешко филе, както и с телешко контра или бон филе. Начина на приготвяне е същия.







.