Наближава един от най-хубавите ни празници - Баба Марта. Наред с мартеничките, с които ще закичите близки и приятели може да ги изненадате и с вкусни сладки мартеници. Предлагам ви класически маслени бисквитки, нашарени с белтъчна глазура, оцветена в различни цветове. Освен мартенички може да нарисувате всякакви пролетни мотиви. Забавлявайте се с децата си и оставете въображението да ви води. Да ви е сладко!
Продукти
125 г меко масло
70 г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
200 - 220 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. махлеб
Продукти за глазурата
4 белтъка
280 г пресята пудра захар
ванилия
хранителни бои за оцветяване
Приготвяне
* Смесете маслото и захарта. Разбъркайте ги с бъркала и прибавете жълтъците. Отново разбъркайте.
* Пресейте брашното заедно с бакпулвера, ванилията и махлеба. Прибавете го към маслото и бързо замесете меко тесто. Може да смените махлеба с друга подправка по ваш вкус - портокалова или лимонова кора, канела, кардамон, индийско орехче и др. Махлеб може да намерите навсякъде в арабските магазини.
* Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
* Разточете тестото върху хартия за печене за да предотвратите залепване по плота. Ако е нужно поръсете с малко брашно. Дебелината трябва да е около 3 мм. Изрежете бисквити с форми каквито на вас ви харесват най-много. Аз избрах правоъгълни и кръгли. Може да ползвате формички за сладки.
* Изпечете бисквитките в предварително загрята на 180* фурна за около 6 - 8 минути. Бъдете внимателни, тънички са и бързо се изпичат.
* Съхранявайте изпечените и охладени бисдквити в кутия докато решите да ги украсите. Може да ги изпечете една седмица предварително.
* За глазурата разбийте белтъците на сняг. Постепенно към тях прибавете пресятата пудра захар и ванилия. Продължете да разбивате докато захарта се усвои напълно от белтъците и получите гъст и лъскав крем.
* Разпределете глазурата в купички на толкова части, колкото искате да оцветите. За фино украсяване на сладките трябва да ползвате гъстата глазура, която сте направили. Сипете я на малки части в пош с тънък накрайтик и просто рисувайте каквото желаете.
* За основата на сладките глазурата трябва да е по-течна за да може леко да се разлива и образува гладка повърхност. За целта отделете малка част от оцветената глазура и капнете малко вода. Разбъркайте с лъжичка. Сами определете гъстотата. Трябва да е полутечна и като капнете капка от нея да може да се разлива. Ако ви харесва тази по-течна глазура може да направете основа на сладките. Или сипете с лъжичка в средата и леко разнесете, или отново ползвайте пош. Оставете ги добре да изсъхнат за един ден и чак след това продължете да рисувате отгоре с гъстия белтък. Отново оставете сладките добре да изсъхнат докато белтъка напълно се втвърди.
* Може да съхраните белтъчната глазура в хладилника за няколко дни. Непременно трябва да я покриете с найлоново фолио за да не изсъхне. Накрая остава да сложите по няколко бисквитки в пликче, да ги завържете с мартеничка и да зарадвате близките си хора, както ще направя аз. Да ви е сладко и приятно майсторене!
.