Предстоят ни светли и весели празници. Украсете трапезата си с малки кексчета, пъстри и свежи като пролетта.
Продукти за 12 - 15 малки кексчета
1 яйце
1/2 ч.ч. бяла захар
2 с.л. кафява захар
2 с.л. течен мед
1/4 ч.ч. сок от моркови или портокал
1/4 ч.ч. олио
настъргана кора от 1/2 портокал
1/4 ч.ч. сок от моркови или портокал
1/4 ч.ч. олио
настъргана кора от 1/2 портокал
2 ч.ч. настъргани моркови
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1 ванилия
1/2 ч.л. микс подправки за меденки - канела, кардамон, джинджифил
шепа стафиди
шепа накълцани на едро орехи
мярка - 1 ч.ч. = 200 г
* Разбийте с бъркалка яйцето, двата вида захар и меда. Добавете сока и олиото и разбъркайте. Сипете морковите и подправете с портокаловата кора.
* В купа смесете всички сухи съставки. Добавете ги към течната част и размесете добре.
* Сипете тестото в хартиените формички и изпечете кексчетата в предварително загрята на 170* фурна за около 25 - 30 минути. Проверявайте дали са изпечени с дървена клечка. Тестото е по-рядко от обикновените кексове, става по-влажно и изисква по-дълго печене. Не добавяйте повече брашно. Така кексчетата ще останат пухкави, влажни, а не сухи и твърди.
* Украсете кексчетата с бита сметана, маслен или белтъчен крем оцветен в различни цветове. Гарнирайте ги с цветни бонбони или ядливи цветчета.
* Може да направите глазура от пудра захар, разбъркана с малко вода и да декорирате с морковчета от захарно тесто.
* Направих и вариант с бяла бита сметана, бонбони и шоколадова плочка.
* Забавлявайте се, дайте възможност и на децата си да изразят въображението си. Няма нищо по-хубаво от детската фантазия. Да ви е сладко!
.