неделя, 8 октомври 2023 г.

Печен карфиол с тахан

 



Чудесна есенна рецепта от източната кухня, представена от списание Genuss. Карфиолът е подходящ както за основно постно ястие, така и за салата, гарнитура или ордьовър.

Продукти за 4 порции:

Карфиол с тахан:

1 средна глава карфиол на розички
70 мл зехтин
2 с.л. тахан
1 ч.л. червен пипер (по желание лют)
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. смлян кимион
сол и черен пипер
4-5 с.л. галета или трохи от пресен бял хляб

Салата леща:

1 малка глава ситно нарязан лук
2 ситно нарязани скилидки чесън
2 с.л. олио
400 г сварена и отцедена леща
сол
лимонов сок

Дип авокадо:

шепа ситно нарязани листа босилек
1 намачкано авокадо
сок и настъргана кора от ½ лимон
200 г гъсто кисело мляко
1 скилидка счукан чесън
сол

Друго:

зелена салата
сушени домати

Приготвяне:

* За карфиола смесете и разбъркайте заедно зехтина, тахана, червения пипер, кърито, кимиона, сол и черен пипер. Към получената паста прибавете розичките карфиол и добре разбъркайте. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и поръсете с галетата. Изпечете карфиола за около 25 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Карфиолът трябва да остане приятно хрупкав.

* За салатата от леща задушете в олиото лука и чесъна. Прибавете лещата и гответе 2-3 минути. Подправете с лимонов сок и сол.

* За дипа от авокадо смесете всички продукти и разбъркайте.

* Разпределете карфиола в персонални порции или в голям общ съд, гарнирайте с леща, листа салата и резенчета сушени домати. Към него в купичка поднесете дипа от авокадо. Да ви е сладко!

Чеснов сос с бадеми

 



Чудесна добавка към салати, печени и пържени зеленчуци, месо и риба. Може да приготвите соса и с печен чесън.

Продукти:

1 голяма глава чесън
60 мл прясно мляко
2-3 с.л. фино смлени белени бадеми (бадемово брашно)
2-3 с.л. зехтин
1 скилидка счукан чесън
сол и лимонов сок на вкус
магданоз за поръсване

Приготвяне:

* Сложете главата чесън в микровълнова фурна и гответе 30-40 секунди. Извадете я и обелете скилидките. Сложете ги в тесен висок съд или буркан. Прибавете млякото и пасирайте до гладкост. Сложете бадемите и отново разбийте. Добавете зехтина и скилидката чесън. Овкусете със сол и лимонов сок. Поръсете с магданоз и поднесете. Да ви е сладко!

*** Кратката обработка на чесъна в микровълнова фурна премахва остротата му. До такава степен, че за свежест е добре накрая да се прибави малко пресен счукан чесън. Все пак преди да го направите опитайте соса. Ако на вкус ви е достатъчно чеснов не слагайте допълнително чесън.
Гъстотата на соса направете според предпочитанията си. За по-гъста консистенция прибавете още малко бадеми. Да допълнителен аромат чудесно би подхождала настъргана лимонова кора и пресни билки по избор-мащерка, риган, майорана.

събота, 30 септември 2023 г.

Маракуя мус

 



Този ароматен тропически плод е олицетворение на екзотичния вкус. Най-често може да го срещнем в състава на различни плодови сокове, но също така е незаменим в сладкарството. С маракуя се приготвят различни фини десерти с нежен аромат. Чудесно се съчетава с манго, папая, праскова и ананас.
Може да срещнем маракуята и под името пасифлора, както и пасионфрут. Увивното растение цъфти много красиво в лилаво и е националното цвете на Парагвай. Името идва от индианската дума „marau-ya“ и означава „плод, който може да се яде на едн дъх“. На латински „passio” е страдание, оттам и името на плода „мъченица“. На английски „passion fruit” е „плод на страстта“. Тук може да прочетете повече за маракуята. Както и да наречем този мъничък кръгъл плод, всичко приготвено с него ни носи истинска наслада.
Днес ви предлагам много бърз и лесен мус с маракуя, сметана и кондензирано мляко.

Продукти за 3 порции:

3 плода маракуя
30 мл вода
4 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
200 г разбита на сняг течна пълномаслена сметана
100 г кондензирано мляко
ванилия

Приготвяне:

* Разрежете плодовете на половина и с лъжичка изгребете вътрешността им. Залейте с водата и кипнете всичко за 1-2 минути. Прецедете и претрийте добре през цедка, за да отстраните семките и извлечете максимално количество от пулпата. Докато полученото пюре е още горещо добавете желатина и разбъркайте до пълното му разтваряне.

* Сипете кондензираното мляко в сметаната и разбийте отново с миксер. Прибавете пюрето маракуя и размесете добре. Разпределете крема в чаши или купички и приберете в хладилника.

* На мен ми дожаля да изхвърля семките, тъй като по тях остава още сок. Реших да ги използвам за украса и ми хрумна да напълня празните половинки маракуя с желе. Това не влиза в основната рецепта за муса, но ще споделя с вас, ако решите и вие да го направите.
Залейте семките със 100 мл вода. Добавете 20 г захар, щипка куркума за жълт цвят и малко ванилия. Кипнете за 1-2 минути. Махнете от огъня и прибавете 2 г желатин, предварително набъбнат 1 с.л. вода. Разбъркайте, докато се разтвори. Напълнете празните половинки маракуя само със сока и ги сложете в хладилника за половин час. След като желето започне да се стяга поставете върху него по няколко семчици, за да изглежда като истинска разрязана маракуя. Приберете в хладилника до пълно желиране. След това гарнирайте муса и поднесете. Да ви е сладко!



вторник, 12 септември 2023 г.

Бананови кексчета

 



За да станат ароматни кексчетата е важно бананите да са добре узрели. За още повече вкус може да запечете орехите предварително.

Продукти за около 22 кексчета:

2 добре узрели банана (около 270г без кората)
2 яйца М
100 г мека кафява захар
ванилия
70 мл олио
50 мл прясно мляко
220 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
70 г натрошен млечен или натурален шоколад
50 г счукани орехи

Друго:

бананови кръгчета за гарниране
канела за поръсване

Приготвяне:

* В блендер смелете на фино пюре бананите и яйцата. Пръхвърлете го в купа и добавете захарта, олиото, ванилията и прясното мляко. Разбъркайте до хомогенност с ръчна бъркалка.

* В отделен съд смесете заедно брашното, бакпулвера, содата, шоколада и орехите. Сипете сухата смес при банановата и добре размесете.

* Наредете хартиени капсули в тава за мъфини. Напълете ги до 2/3 с тестото. Отгоре сложете по едно кръгче банан и поръсете с малко канела.




* Изпечете кексчетата за около 20-25 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Да ви е сладко!




събота, 2 септември 2023 г.

Хляб с прясна царевица

 



Има много рецепти с варена царевица, повечето от които са сладки или под форма на солен кекс. Исках да опитам да направя хляб с мая и сурова царевица, предварително смляна на пюре. Получи се мек, пухкав и влажен хляб с чудесен вкус и цвят. Убедена съм, че ще стане много хубав и с варена царевица. Ще се радвам да го опитате!

Продукти:

За удобство всички мерки са в грамове.

180 г зърна прясна млечна царевица (около 3 царевици)
100 г прясно мляко
1 яйце М, разбито с вилица
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
320 г брашно
1 ч.л. сол
30 г зехтин

Добавка:

80 г зърна прясна млечна царевица
брашно за поръсване

Приготвяне:

* С нож отрежете зърната царевица, като внимавате да не засягате твърдия кочан (снимка 1). Сложете ги в блендер заедно с прясното мляко и ги смелете на каша (снимка 2).



* Към царевицата прибавете яйцето, маята и захарта. Постепенно сипвайте брашното, смесено със солта, като месите на ръка или в кухненски робот. Накрая налейте зехтина и измесете за няколко минути до гладка консистенция. Добавете зърната царевица и премесете още веднъж.

* Загрейте фурната на 50°C и я изключете. Покрийте купата с тестото със стреч фолио и го оставете в топлата фурна за 40-50 минути.

* Разделете втасалото тесто на три части и ги оформете на топки. Сложете ги в продълговата кексова форма, покрита с хартия за печене. Върнете формата в затоплената фурна и оставете хляба да втаса за още 20 минути. (Може да оформите тестото по друг начин и да направите класически хляб, кръгъл, на малки хлебчета и др.)

* Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Поръсете хляба с малко брашно и го изпечете за около 35 минути. Оставете го да изстине и чак тогава го отрежете. Да ви е сладко!



неделя, 27 август 2023 г.

Малинов сладкиш с бадеми

 



Сладкишът се състои от маслена основа, бадемов пълнеж (Frangipane) и крем с бял шоколад. Малините са най-отгоре и съответно може да ги замените с всякакви други плодове по ваш избор.

Продукти за сладкиш 18 см (8-10 порции):

Маслена основа:

55 г меко масло
45 г пудра захар
ванилия
1 яйце (М)
125 г бяло брашно
15 г бадемово брашно
2-3 щипки сол

Бадемов пълнеж:

50 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2 яйца (М)
50 г бадемово брашно

Крем:

85 г натрошен бял шоколад
50 г горещо прясно мляко
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
3 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Друго:

250 г малини за гарниране
по желание балсамова редукция



Приготвяне:

* За основата разбъркайте на крем маслото, пудрта захар и ванилията. Добавете яйцето и отново разбъркайте. Смесете заедно брашното, бадемовото брашно и солта. Сипете ги в маслената смес и размесете всичко до еднородност с лъжица или лопатка. Увийте тестото в стреч фолио и го охладете за 30 минути. След това го разточете на кръг 20 см и го сложете в кръгла форма 18 см, покрита с хартия за печене. Тъй като тестото е с по-голям диаметър, това ще ви позволи да оформите малък борд. Надупчете дъното с вилица.

* За бадемовия пълнеж размесете на гладък крем заедно всички продукти. Сипете го върху маслената основа и заравнете. Изпечете сладкиша в предварително загрята фурна на 175°C за около 35 минути. Оставете го добре да изстине и през това време пригответе крема.

* За крема сложете желатина в горещото мляко. След като се стопи залейте шоколада и разбъркайте до хомогенност. Добавете лимоновата кора и ванилията. След като сместа изстине до стайна температура сложете сметаната и размесете. Нанесете крема върху изпечения сладкиш и приберете в хладилник за 2-3 часа.

* Наредете малините върху охладения сладкиш. По желание ги напълнете с балсамов крем. Това придава изключителна свежест и подчертава вкуса на плодовете. Да ви е сладко!