Продукти
500 г брашно
3 жълтъка и 1 цяло яйце
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
100 г спанак
2 стръка пресен лук
малко настъргано индийско орехче
сол на вкус
Приготвяне
* Размийте маята в млякото,сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.
* Измийте спанака и го задушете в тенджерка за кратко без да добавяте вода. Така ще запазите свежия зелен цвят на спанака. Извадете го и добре го изцедете от водата. Сложете го във висок и тесен съд, добавете нарязания лук и го пасирайте на гладко пюре. Подправете го със сол и индийско орехче на вкус.
* Разбъркайте кваса с яйцето, жълтъците, зехтина и солта. С половината от пресятото брашно замесете лепкаво тесто. Отделете 1/3 от него, добавете спаначеното пюре и доомесете с част от останалото брашно. Покрийте зеленото тесто с найлоново фолио и го оставете да втаса. Бялото тесто доизмесете с останалото брашно и също го оставете да втасва покрито с найлоново фолио. Ако е необходимо увеличете количеството на брашното.
* Разточете двете теста на правоъгълни кори. Сложете зелената кора върху бялата. Тя трябва да е с около един пръст по-малко от бялата.
* Завийте двете теста на руло, сложете го в тавичка и оставете за 20 минути да втаса отново. Ако искате можете да направите малки хлебчета вместо един хляб.
* Загрейте фурната на 180*. Цепнете с нож повърхността на хлебчето по диагонал . Ако желаете намажете с малко разбито яйце или прясно мляко. Изпечете хляба и го сервирайте топъл. Да ви е сладко!