Продукти за блата
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени печени бадеми
1 ванилия
Пълнеж
сладолед по избор
Глазура
по 1 белтък на порция, разбит с 60 г захар и ванилия
* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.
* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.
* След като блатът изстине го нарежете на кръгове с формичка или малка чашка. Големината преценете сами.
* Разбийте белтъците със захарта и ванилията на сняг.
* Поставете кръгчетата блат в отделни чинии. Върху тях сложете сладолед по ваш избор. Аз предпочетох малинов и сметанов сладолед. Шприцовайте белтъците около десерта като внимателно покриете всички части.
* Загрейте фурната на 200*. Сложете чиниите с десерта в горещата фурна и запечете до порозовяване на белтъка.
* Не се безпокойте. Дори и да са порцеланови, чиниите няма да се спукат от горещата фурна. Действйте съвсем смело и сигурно. Сервирайте десерта веднага. Уникалната комбинация между топло и студено ще удиви всички. Може да направите десерта като торта, както и да ползвате различни блатове. Да ви е сладко!