Едно компилация от вкусове и разбира се от изпитани рецепти. Нищо ново под слънцето, може би само оформлението си е само мое. Вкусна торта се получи! Ще се радвам, ако я пробвате и вие!
Продукти за блатовете
5 яйца
180 г захар
20 г какао
100 г брашно
2 ванилии
5 с.л. бренди
1 каф.ч. вода
Нуга крем
200 мл течна млечна сладкарска сметана
200 г лешникова нуга
Карамелен крем
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
200 г меко масло
Приготвяне
* За да направите тестото за корите на тортата, първо разбийте с половината захар петте жълтъка докато станат на хубав плътен крем.
* С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете ги към жълтъците, като ги редувате с брашното, пресято с ванилията и какаото
* Изпечете тестото на 6 или 7 кори с диаметър 22/24 см върху хартия за печене. Нужно е фурната да е загрята предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 10 минути всяка. Оставете ги да се охладят и отстранете хартията.
* За нуга крема кипнете сметаната и добавете към нея лешниковата нуга. Разбъркайте докато се стопи и стане на гладък течен сос.Оставете да изтине и приберете в хладилника поне за 2 часа. Разбийте с миксер за кратко за да получите гъст крем. На снимката може да видите опаковката с лешникова нуга. Ще я намерите в големите магазини за хранителни стоки.
* За карамеленият крем разбийте маслото на крем и към него добавете карамелизираното мляко. Ризбъркайте добре. Не подслаждайте допълнително. На снимката виждате гъстотата на млякото, тъй като много често има въпроси и неточности какво точно карамелизирано мляко трябва да се ползва за кремове. Трябва да е гъсто и с наситен карамелен цвят. Може да го намерите в магазините за руски стоки.
* Сглобете тортата като редувате на пластове блат - нуга крем - карамелен крем - блат .... и така, докато свършат продуктите. На мен не ми стигнаха кремовете за последната кора и я намазах с класически маслен крем. Не забравяйте при сглобяването да сиропирате леко корите с бренди, разредено с вода.
* Украсете тортата по ваше желание. Аз я покрих с бадемов марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Глазирах я с перлени боички, а борда нарисувах с най-обикновени четки за рисуване, осатанали от сина ми от часовете му по изобразително изкуство. Разбира се, цветовете са от безвредни хранителни бои. А мотивите ... чисто зимни, празнични, новогодишни. С други думи, правих се на художник, нищо, че не ми е работа. Важно е настроението и радостта на децата. Да ви е сладко!
.