вторник, 3 януари 2012 г.

Новогодишна торта





Едно компилация от вкусове и разбира се от изпитани   рецепти. Нищо ново под слънцето, може би само оформлението си е само мое. Вкусна торта се получи! Ще се радвам, ако я пробвате и вие!







Продукти за блатовете

5 яйца
180 г захар
20  г какао
100 г брашно
2 ванилии
5 с.л. бренди
1 каф.ч. вода

Нуга крем

200 мл течна млечна сладкарска сметана
200 г лешникова нуга

Карамелен крем

1 консерва карамелизирано кондензирано мляко
200 г меко масло






Приготвяне

* За да направите тестото за корите на тортата, първо разбийте с половината захар петте жълтъка докато станат на хубав плътен крем.

* С останалата захар разбийте белтъците на твърд сняг. Прибавете ги към жълтъците, като ги редувате с брашното, пресято с ванилията и какаото

* Изпечете тестото на 6 или 7 кори с диаметър 22/24 см върху хартия за печене. Нужно е фурната да е загрята предварително на 180*. Корите се пекат по отделно за около 10 минути всяка. Оставете ги да се охладят  и отстранете хартията.

* За нуга крема кипнете сметаната и добавете към нея лешниковата нуга. Разбъркайте докато се стопи и стане на гладък течен сос.Оставете да изтине и приберете в хладилника поне за 2 часа. Разбийте с миксер за кратко за да получите гъст крем. На снимката може да видите опаковката с лешникова нуга. Ще я намерите в големите магазини за хранителни стоки.






* За карамеленият крем разбийте маслото на крем и към него добавете карамелизираното мляко. Ризбъркайте добре. Не подслаждайте допълнително. На снимката  виждате гъстотата на млякото, тъй като много често има въпроси и неточности какво точно карамелизирано мляко трябва да се ползва за кремове. Трябва да е гъсто и с наситен карамелен цвят. Може да го намерите в магазините за руски стоки.






* Сглобете тортата като редувате на пластове блат - нуга крем - карамелен крем - блат .... и така, докато свършат продуктите. На мен не ми стигнаха кремовете за последната кора и я намазах с класически маслен крем. Не забравяйте  при сглобяването да сиропирате леко корите с бренди, разредено с вода. 

* Украсете тортата по ваше желание. Аз  я покрих с бадемов марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Глазирах я с перлени боички, а борда  нарисувах с най-обикновени четки за рисуване, осатанали от сина ми от часовете му по изобразително изкуство. Разбира се, цветовете са от  безвредни хранителни бои. А мотивите ... чисто зимни, празнични, новогодишни. С други думи, правих се на художник, нищо, че не ми е работа. Важно е настроението и радостта на децата. Да ви е сладко!










.

понеделник, 26 декември 2011 г.

Кексчета с вишни



Продукти


100 г масло                                                   
150 г пудра захар                                      
2 яйца                                                     
1 каф. ч. течна сметана                              
150 г брашно                                             
1/2 ч.л. бакпулвер                                                                                                     
1/2 ч.ч. накълцани орехи
1 ч.ч. пресни или замразени вишни без костилки вишни







* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и добавете яйцата. На тънка струйка сипете сметаната и подправете с ванилия и лимонова кора. Накрая сипете и орехите и вишните, леко оваляни в брашно.

* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и с внимателно бъркане го сипете на части към маслената смес. 

* Разпределете тестото в малки форми за кексчета. Изпечете ги за 10-15 мин. в предварително загрята на 170* фурна. След като се охладят може да ги украсите и гарнирате по желание. Аз ги правих като малки подаръчета за приятели и затова са такива смешни, весели и много цветни.

* Например на това кексче  му сложих малко "пръст" от натрошени бисквити, смесени с малко какао и чеко масло. В средата сложих една солета, а по нея захарен памук. Получи се нещо като бяла елхичка, украсена с цвтни бонбонки.






* А тези са покрити с бадемов марципан. Самите фигурки направих от оцветен фондан. Празниците продължават, забавлявайте се! Да ви е сладко!













.

неделя, 25 декември 2011 г.

Бисквитени бисквитки






ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО, МИЛИ ЧИТАТЕЛИ! ИСКАМ ДА ВИ ПОЖЕЛАЯ МНОГО ТОПЛИ И ЩАСТЛИВИ МИГОВЕ ПРЕЗ КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ, А НОВАТА 2012 ГОДИНА ДА Е БОГАТА НА КРАСИВИ ЕМОЦИИ И МНОГО ЩАСТИЕ. НЕ СПИРАЙТЕ НИКОГА ДА МЕЧТАЕТЕ И ДА СЕ УСМИХВАТЕ. БЛАГОДАРЯ  ОТ СЪРЦЕ, ЧЕ ВИ ИМА! ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И НАЗДРАВЕ!!!








Продукти

125 г меко масло
100 г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал
100 г фино смлени чаени бисквити
100 г фино смлени запечени белени бадеми 
брашно за  меко тесто








Приготвяне

* Разбъркайте маслото с пудрата захар и добавете жълтъците. Подправете с ванилия и портокалова кора.

* Смесете бисквитите и бадемите. Сипете ги при маслото и разбъркайте.  Може да ползвате ванилови бисквити, с аромат на мед  и масло или пък какаови. А бадемите може да замените с други ядки.

*  Постепенно започнете да прибавяте брашно. Не ви е нужна точна мярка, ръцете ви сами ще усетят кога тестото е готово. Трябва да остане меко, но да не лепне. Работете бързо, не месете дълго време с ръце. В противен случай водата в маслото ще започне да се отделя от него и тестото ще стане трошливо и твърдо. Приберете го в хладилника за 30 мин.

* Разточете тестото на малки части върху плота, леко поръсен с брашно или върху хартия за печене. Изрежете бисквитки с формички за сладки.

* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 170*фурна до леко порозовяване.След като се охладят ги украсете по желание. Аз съм ги украсила с белтъчна глазура. Да ви е сладко и весели празници!







ж

четвъртък, 22 декември 2011 г.

Коледни украшения от белтък




Весели, топли и пълни с щастливо грейнали лица Коледни празници! Това желая на всички ви, мили мои читатели! Благодаря ви, че бяхте с мен  и през тази година. Че ми вярвахте, подкрепяхте и вдъхновявахте. Обичам ви и да ви е сладко! Весела Коледа и щастлива Нова Година!


Днес съм решила да ви предложа нещо за украса, а не за хапване. Всъщност тя е вкусна и съм сигурна, че децата ви ще бързат да я излапат  от елхата. Оставете ги те сами да я направят. Няма да повярвате какви невероятни идеи се крият в детските главички. И така, време е да порисуваме!






За тези украшения рецепта няма. Нужни са ви само добре разбити белтъци с пудра захар, лист хартия за печене, тънък шприц или фунийка от хартия, малко боички за блясък и цветни конци или лентички.






Белтъците трябва да са разбити със захарта наистина много добре. Баба ми като правеше целувки слагаше на един белтък - 70 г захар и аз до ден днешен спазвам нейните пропорции. Разбийте ги добре за да може лесно да се шприцоват най-различни форми.






Няма да ви отегчавам излишно с това, как да направите тази украса. След като получите хубав гъст целувчен крем го сипете в пош с тънък накрайник или в хартиена фунийка, на която сте отрязали връхчето. Върху лист хартия за печене с молив нарисувайте украса, каквато на вас ви харесва най-много. А след това шприцовайте крем по нея като следвате очертанията. Оставете листа някъде за се суши спокойно и това е всичко. Разбира се, за по-бързо може да направите това в много слаба фурна. Сушете на 50-60* докато всчко се втвърди и стане здраво. След като белтъка добре изсъхне може леко да го оцветите с бои, но и само в бяло е много хубаво. Внимавайте, украшенията са крехки и лесно се чупят. Бъдете нежни с тях. Тук  може да видите как се прави всичко. Вече съм показвала това в тази рецепта. Принципът  е същия. Развихрете въображението си, създайте свои форми и украсете дома си вкусно и по-нестандартно. Да ви е сладко и весели празници!






ь

събота, 17 декември 2011 г.

Коледни трюфели





Тази година определено са ме завладяли Коледните венци. Предлагам ви една идея за подреждане на любимите на всички бонбони  - Трюфел. Стиропоровата основа може да намерите в цветарските магазини или кинкалериите. Освен форма на венец  има камбанки, елхи и други коледни форми. Надявам се да ви допадне идеята ми!



Основни продукти

За трюфели с бял шоколад - 24 бр.

50 г масло
80 мл течна неподсладена сметана
300 г бял шоколад


За трюфели с натурален шоколад -  24 бр.

150 мл течна неподсладена сметана
225 г натурален шоколад

За пълнежите

1 ч.л. зелен чай Мача
100 г суров шам фъстък

1/2 ч.ч. счукани карамелизирани орехи
настъргана кора от 1/2 портокал
2-3 капки портокалова есенция

1 с.л. бренди
прияни вишни

1 ч.л. нес кафе
цели печени лешници

стопен бял и натурален шоколад за покриване на трюфелите
цветно захарно тесто за украса








Приготвяне

* В отделни съдове загрейте двете части сметана до кипване. В едната сипете маслото и белия шоколад, а в другата натуралния. Разбъркайте на гладък крем.

* Разделете по равно двата крема в четири отделни купички. 

* Към едната купичка с бял ганаш прибавете зеленият чай и счукания шам фъстък. Разбъркайте и оставете да се охлади добре. Оформете бонбони  и ги потопете в стопен тъмен шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.






* Втората купичка с бял ганаш първо трябва да се охлади преди да прибавите към нея карамелизираните орехи, портокаловата кора и есенцията. Ако сместа е топла ще стопи карамела и той няма да се усеща като хапвате бонбоните. Отново оставете на студено за да се стегне крема напълно. Оформете бонбони  и ги потопете в стопен тъмен шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.






* Към едната купичка с тъмен ганаш прибавете алкохола, а към другата кафето без да го разтваряте предварително. Разбъркайте и оставете на студено да се втвърдят. След като това стане направете бонбони като в едните сложите цял печен лешник, а в другите по една пияна вишна без костилка. Топнете бонбоните в стопен бял шоколад. Поставете ги върху хартия за печене за да се втвърдят добре.





 
*  Върху бонбоните, покрити с тъмен шоколад капнете малко стопен бял за да заприлича на снежно покритие. След като и той се втвърди направете коледна украса и я залепете с малко течен шоколад.

* Набодете клечки за зъби по стиропоровия венец, а по тях забодете трюфелите.







 * Подредете венеца както на вас ви харесва. Весели празници и да ви е сладко! 









.

понеделник, 12 декември 2011 г.

Шоколадови меденки





Като дете много обичах да се заровим с мама в разни дреболийки, да правим различни неща за Коледа .... украси, венчета, играчки за елхата и какво ли още не. Спомням си как забърквахме тесто от равни части сол, вода и брашно и правехме най-различни фигурки. Оставяхме ги да съхнат, а после ги оцветявахме и лакирахме. Цялата къща миришеше на лак, а аз ги изсушавах на един пластмасов жълт гевгир. От лака му бях запушила всички дупки и баща ми много ми мрънкаше. Той пък си го ползваше да си пресява слънчогледа ... какъв смях. Мислейки си скоро за това се сетих за снежните човечета, които правехме с мама. Тя още пази един и всяка година гордо си го слага на елхата. 


Днес моята мила майчица има рожден ден. Тя е нещо много специално в моя живот. Не само защото ми е майка. Защото е истински човек, най-добрият ми приятел и отдушник. Сега искам да я прегърна и да и кажа колко значима е за мен. Продължава да ме залива с добротата и любовта си, а всъщност на човек не му е нужно нищо повече. Можех да направя някаква торта, с която да я поздравя. Но съм сигурна, че тези мили спомени ще я стоплят и зарадват много повече.


Мила мамо, Честит Рожден Ден! Бъди здрава, все така всеотдайна и любяща. Бог да те закриля! Обичам те!







Продукти

250 г течен мед
130 г захар
1 яйце
100 г меко масло
100 г стопен черен шоколад
500 г бяло брашно
2 с.л. какао
1 с.л. нес кафе
щипка сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л.сода за хляб
индийско орехче
джинджифил на прах
кардамон
канела
карамфил
брашно за доизмесване











Приготвяне

* Смесете меда със захарта и маслото и леко ги загрейте. Разбъркайте ги добре. Добвете микс  от подправките. Общото му количество не трябва да е повече от  1 ч.л. Към сместа сипете шоколада, кафето и яйцето. Разбъркайте.

* Пресейте брашното с какаото, солта  и двата вида набухвател.Омесете тесто. Дори и да е лепкаво не добавяйте допълнително много брашно. Оставете го в хладилника поне за 2 часа за да се стегне и да се споят добре ароматите.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Ако лепне поръсете с малко брашно. Изрежете сладки с  формички. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете в предварително загрята на 180* до зачервяване. Бъдете внимателни, бисквитите бързо се изпичат. 8-10 минути са напълно достатъчни.

* Украсете сладките с разбит белтък с пудра захар. Може да го оцветите в различни цветове. Аз избрах да направя  снежни човечета и  различни звездички. Човечетата са покрити с белтък, главичките и шалчетата  са от фондан, а шапките от бадемов марципан потопен в разтопен шоколад. Да ви е сладко!


















.