Продукти за 24 - 26 броя
2 яйца
1 ч.ч. захар (200г )
1 каф.ч. олио (70мл)
2 с.л. мед
2 с.л. какао
1 с.л. нес кафе на гранули
2 ванилии
1/2 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
брашно за средно твърдо тесто (300г)
Пълнеж
150 г микс от едро счукани ядки по избор
2 с.л. коняк
125 г меко масло
2 с.л. квасена сметана
2 с.л. захар
черен шоколад
Приготвяне
* Разбийте яйцата със захарта на пяна. Прибавете всички останали продукти без брашното. Разбъркайте. Омесете тесто с брашното. Не слагайте повече от 300г брашно, макар и тестото леко да лепне. Може да го оставите да се стегне за 30 минути в хладилник или като оформяте бисквитите да си набрашнявате леко ръцете.
* Постелете с хартия голяма тава. От тестото направете топчета колкото голям орех.
* Изпечете бисквитите в предварително загрята на 180* фурна.
* Извадете сладките от фурната и докато са още топли ги издълбайте с помощта на малка виличка.
* Запечете накълцаните ядки и ги смесете с половината от бисквитените трохи. Прибавете захарта , маслото , коняка и сметаната. Разбъркайте.
* Напълнете бисквитите с пълнежа и отгоре полейте с разтопен шоколад.
Идеята за бисквитите е от сп."Кулинарен журнал". Там те са публикувани като "Негърчета". Тъй като почти изцяло съм променила рецептата , не посмях да ползвам това име. Много са хубави , опитайте. Бисквитите са най-вкусни след няколко часа или след един ден. Леко омекват от влагата в пълнежа и стават сочни и много ароманти.
Не изхвърляйте останалите трохи - може да ги използвате за паниране на плодове , за гарниране на кремове и сладолед или за различни видове бисквитени топчета. Да ви е сладко!