На вашето внимание предлагам един различен вариант за тирамису. Зеленият чай Matcha е фин и нежен на вкус. Изключително популярен и модерен в днешно време в кулинарията. С него се правят не само сладкиши,а и солени ястия,различни винегрети и дресинги и т.н. С други думи ... подходящ е за всичко,не само за японските чайни церемонии. Такъв чай в София вече можете да намерите в едно мъничко,но страхотно заредено магазинче за подправки на ул."Иван Асен II №9. Там ще намерите и всякакви други глезотии ... посетете го,няма да съжалявате.
Това,което ще ви предложа всъщност не е и някаква нова рецепта за тирамису,а по-скоро няколко идеи за оформяне на десерта по различен начин. И така ....
Продукти
1 пакет бишкоти (савоярди)
500 г маскарпоне
100 г захар
3 яйца
1 ванилия
1 ч.л.зелен чай Matcha
суров шамфъстък
1 пакетче желатин
ягоди
зелен чай за поръсване
Приготвяне
* Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Прибавете постепенно половината от захарта и продължете да разбивате докато се стопи напълно.
* Разбийте сиренето с останалата захар,ванилията и жълтъците. Внимателно прибавете избитите белтъци и смесете двата крема с лопатка.
* Разтворете чая в топла вода и ако желаете леко подсладете на вкус.
В общи линии това е. Оттук нататък подредете тирамисуто в чаши. Аз го направих по няколко различни начина ....
На горната снимка бишкотите са леко потопени в чаената отвара и са поставени на дъното и в средата на чашата. Между тях има крем ,който пък е поръсен по средата и отгоре със зелен чай. Това си е класическия вариант на този десерт.
На дъното на тази чаша има много ситно смлян шамфъстък,примесен с натрошени бишкоти. Поляти са с чай. Следва крем и накрая желе.
Тази е подредена в следния ред : на дъното и най отгоре има пласт желиран зелен чай (всъщност това е прецедената отвара,в която се потапят бишкотите). По средата е маскарпонето. Част от него си е бяло,а другото е оцветено в светло зелено с малко чай.
Тук виждате крем,а по средата натрошен шамфъстък,примесен с малко чай. Зеленият чай в случая е поръсен навсякъде по крема,но не е разбъркан.
На дъното на чашата са потопени в чай бишкоти, крем и накрая завършек с желе.
Вариант - зелен крем,бял крем,отново зелен и накрая всичко гарнирано с шамфъстък.
И накрая един много свеж вкус - пресни ягоди,маскарпоне и натрошени ядки,смесени с чай.
Това е моето предложение към вас за един по-различен крем. Опитайте,много е свежо и вкусно.























.jpg)