понеделник, 15 март 2010 г.

Вариации на тема "Тирамису със зелен чай"





На вашето внимание предлагам един различен вариант за тирамису. Зеленият чай Matcha е фин и нежен на вкус. Изключително популярен и модерен в днешно време в кулинарията. С него се правят не само сладкиши,а и солени ястия,различни винегрети и дресинги и т.н. С други думи ... подходящ е за всичко,не само за японските чайни церемонии. Такъв чай в София вече можете да намерите в едно мъничко,но страхотно заредено магазинче за подправки на ул."Иван Асен II №9. Там ще намерите и всякакви други глезотии ... посетете го,няма да съжалявате.


Това,което ще ви предложа всъщност не е и някаква нова рецепта за тирамису,а по-скоро няколко идеи за оформяне на десерта по различен начин. И така ....


Продукти

1 пакет бишкоти (савоярди)
500 г маскарпоне
100 г захар
3 яйца
1 ванилия
1 ч.л.зелен чай Matcha

суров шамфъстък
1 пакетче желатин
ягоди
зелен чай за поръсване

Приготвяне

* Отделете белтъците и ги разбийте на сняг. Прибавете постепенно половината от захарта и продължете да разбивате докато се стопи напълно.

* Разбийте сиренето с останалата захар,ванилията и жълтъците. Внимателно прибавете избитите белтъци и смесете двата крема с лопатка.

* Разтворете чая в топла вода и ако желаете леко подсладете на вкус.

В общи линии това е. Оттук нататък подредете тирамисуто в чаши. Аз го направих по няколко различни начина ....

На горната снимка бишкотите са леко потопени в чаената отвара и са поставени на дъното и в средата на чашата. Между тях има крем ,който пък е поръсен по средата и отгоре със зелен чай. Това си е класическия вариант на този десерт.




На дъното на тази чаша има много ситно смлян шамфъстък,примесен с натрошени бишкоти. Поляти са с чай. Следва крем и накрая желе.








Тази е подредена в следния ред : на дъното и най отгоре има пласт желиран зелен чай (всъщност това е прецедената отвара,в която се потапят бишкотите). По средата е маскарпонето. Част от него си е бяло,а другото е оцветено в светло зелено с малко чай.








Тук виждате крем,а по средата натрошен шамфъстък,примесен с малко чай. Зеленият чай в случая е поръсен навсякъде по крема,но не е разбъркан.







На дъното на чашата са потопени в чай бишкоти, крем и накрая завършек с желе.










Вариант - зелен крем,бял крем,отново зелен и накрая всичко гарнирано с шамфъстък.






И накрая един много свеж вкус - пресни ягоди,маскарпоне и натрошени ядки,смесени с чай.







Това е моето предложение към вас за един по-различен крем. Опитайте,много е свежо и вкусно.

петък, 12 март 2010 г.

Сусамени дантелки





Продукти

1 1/2 ч.ч.захар
1 ч.ч.сусам
3/4 ч.ч.брашно
1 с.л.настърган пресен джинджифил
1/2 ч.ч.прясно изцеден лимонов сок
1/2 ч.ч.стопено масло

Приготвяне

* Смесете сухите съставки, добавете течните и джинджифила и разбъркайте с лъжица.

* В тава, покрита с хартия за печене сипвайте малки купчинки от сместа с чаена лъжичка. Оставете поне 3 см разстояние между тях, тъй като при печене тестото се разлива. Изпечете бисквитките в загрята на 170*фурна. Изпичат се много бързо , внимавайте да не ги прегорите. Ако желаете да им предадете някаква форма ги извийте на точилка докато са още топли. Може да ги оставите и като кръгчета. Тези сладки се овлажняват бързо и омекват. Най-добре е да ги приготвите в деня, в който ще ги консумирате.

Преди да сложа сусама разделих сместа на 3 части. В едната сложих бял сусам, в другата бял сусам и зелен чай Matcha , а в третата черен сусам. Можете да оцветите дантелките и със сладкарски бои. Но каквото и да правите общото количество на сусама трябва да е 1 ч.ч. Бисквитките са подходящи за гарнирате на кремове и сладоледи.да ви е сладко!






сряда, 10 март 2010 г.

Кекс с мая и вафли






Продукти

4 яйца
220 г захар
200 мл прясно мляко
150 мл олио
1ч.л.сода бикарбонат
20 г прясна мая
250 г брашно
портокалови и лимонови кори
1 ванилия
4 обикновени вафли


Приготвяне

* Разбъркайте млякото, содата, маята и захарта. Прибавете яйцата, ванилията, цитрусовите кори и олиото. С непрекъснато бъркане брашното. Разбъркайте всичко за кратко с миксер. Накрая сложете и вафлите, нарязани на малки парчета. Те са леки и плуват на повърхността, затова като изсипете кексовото тесто във формата за печене (предварително намазана с масло и поръсена с брашно) отново поразбъркайте. Изпечете кекса в загрята на 170*фурна за около 40 - 45 минути.






Много приятен кекс се получи. Рецептата е от книжката "Сладкишите на Добрина". А вафлите са си моя добавка.







.

събота, 6 март 2010 г.

Полезно хлебче за 5 минути





Продукти

120 г бяло брашно80 г типово, ръжено или черно брашно
80 г пълнозърнесто брашно
20 г овесени трици
60 г микс от различни семена (сусам, тиквено, ленено и слънчогледово семе)
250 мл  ч.ч.хладка вода
20 г прясна мая или 7 г  суха
1/2 ч.л.сол
2 с.л.зехтин





Приготвяне

* Смесете в купа всички сухи съставки и ги разбъркайте добре. Добавете зехтина и водата с разтворената в нея мая. Разбъркайте всичко с лъжица. Трябва да получите гъсто и лепкаво тесто. Не месете повече. Просто объркайте добре всичко и го сипете в правоъгълна кексова форма намазана с мазнина и поръсена с брашно. Оставете хлебчето да втаса за около 1 час и след това го изпечете в предварително загрята на 180* фурна за 40 - 45 минути.

Който обича такъв вид хляб може да го опита. Гарантирам, че се приготвя за 5 минути. Хлябът става тежък и влажен, не е пухкав и лек като белия. Оставете го добре да изстине и чак след това го разрежете за да не стане клисав.  Да ви е сладко!










.

четвъртък, 4 март 2010 г.

Мус от ролца от раци и авокадо




Продукти за 4 порции

За муса от рулца от раци

250 г ролца от раци
бялата част на 2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън
настъргана кора и сок от 1/2 лимон
2-3 с.л. маскарпоне
сол и черен пипер на вкус

Продукти за муса от авокадо

3 броя  авокадо
1 зелена люта чушка
1 зелена пиперка
няколко стръка пресен кориандър или 1/4 ч.л. смлян сух кориандър
1 скилидка чесън
сок от 1/2 лимон
2-3 с.л.маскарпоне
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* И за двата муса приготвянето е едно и също. Сложете съставките без маскарпонето в купа и ги пасирайте до гладкост. Накрая прибавете сиренето и разбъркайте.

* В чаши или купички първо сложете от единия мус и загладете. После сипете и от другия. Украсете по желание. Аз избрах малко суров шамфъстък и парченце риба. Да ви е сладко!


.

.

вторник, 2 март 2010 г.

Джинджифилови миди в темпура





Продукти

200 г сварени миди
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л.ситно нарязан пресен джинджифил
1 скилидка пресован чесън
сол и черен пипер на вкус
листа бланширан пресен спанак

Темпура

равни части оризово брашно и пшеничено нишесте (количеството е по желание)
вода
сол на вкус

Приготвяне

* Подправете мидите с джиндифила, чесъна, лимоновата кора, солта и пипера. Увийте ядките в бланшираните листа спанак. Ако мидите са дребни може да слагате по две ядки в листо. Направете малки сармички колкото за една хапка.





* В купа смесете оризовото брашно и нишестето. Разредете с много студена вода докато получите каша с гъстотата на палачинково тесто. Най-добре е водата да е ледена, даже може да сложите бучки лед. Колкото е по-студена водата, толкова по-хрупката и лека става панировката. Посолете на вкус.

* Топнете мидените "сармички" в темпурата и фритирайте за кратко в маслена баня. Да ви е сладко!





.