неделя, 9 май 2010 г.

Три бързи и вкусни разядки






   Искам да ви предложа няколко варианта за бързи и вкусни предястия. Приготвят се много лесно, изискват малко време, удобни са да се направят предварително и да се запекат в момента преди сервиране. Сами разбирате, че всеки от вас може да експериментира
с продуктите в зависимост от вкуса и най-вече от това, какво е останало в хладилника.....Вариантите са безкрайни. Просто дайте воля на въображението си и винаги ще имате отличен резултат.




ПРЕДЯСТИЕ С ГЪБИ И СИНЬО СИРЕНЕ






Продукти за 4 порции

1 малка главичка стар лук
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
4 пресни печурки
4 с.л.бяло вино
4 с.л.квасена сметана
4 с.л.натрошено синьо сирене
сол и бял пипер на вкус


Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и чесъна и го запържете в зехтина.Прибавете гъбите,нарязани на филийки и ги сотирайте за 2-3 мин.
Налейте виното и гответе на силен огън докато течността се изпари напълно.Подправете на вкус със сол и пипер.След като гъбите
изстинат прибавете сиренето и сметаната.Разбъркайте леко и внимателно и разпределете сместа в огнеупорни купички за крем карамел
или брюле,предварително намазани с масло и поръсени с галета.Запечете предястието в силна фурна за 8-10 мин.и сервирайте със сух или препечен хляб.





 КРЕМ-ПОЛЕНТА С ПИЛЕ И СУШЕНИ ДОМАТИ






Продукти за 4 порции

1 каф.ч. царевичен грис за качамак
2 ч.ч. прясно мляко
70 г масло
сол и черен пипер на вкус

4 с.л. накъсано бяло месо от варено или печено пиле
4 резенчета сушени домати
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. розмарин
2 с.л. зехтин

настърган пармезан



Приготвяне

* Кипнете млякото с маслото и солта. На тънка струйка прибавете постепенно качамака като бъркате непрекъснато. След като се сгъсти намалете огъня и варете няколко минути. Ако е необходимо разредете с още мляко докато получите каша с консистенцията на рядко кексово тесто. Всъщност гъстотата на полентата зависи изцяло от вашия вкус. Направете я така, както я обичате най-много.

* Накиснете доматите за 15 мин. във вряла вода, изцедете ги и ги нарежете. Запържете пилешкото в зехтина, добавете чесъна и розмарина, а накрая доматите. Подправете със сол и пипер.

* Намажете същите купички като в предната рецепта с масло, посипете с галета и сипете 2 с.л.от полентата. Върху нея сложетепо 1 с.л. от пилешкото и запечатайте до горе с полента. Посипете с пармезан и запечете купичките в гореща фурна за няколко минути до порозовяване.





ОБЛАЧЕТА







Продукти за 4 порции

4 яйца
4 ч.л. заквасена сметана
4 ч.л. настърган кашкавал







Приготвяне

* Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с малко сол. Намажете купичките с масло и ги поръсете с галета.

* Разпределете половината от белтъците в купичките и с малка лъжичка направете в средата им вдлъбнатина.





* Във всяка вдлъбнатина сипете по 1ч.л. сметана, върху нея сложете по един жълтък и покрийте с кашкавала.









* От останалите белтъци направете калпачета като внимавате да запечатате добре кашкавала и жълтъците.







* Сложете купичките в загрята фурна на най-ниското ниво. Печете 3-4 минути или докато белтъка придобие приятен загар.Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!



.

събота, 8 май 2010 г.

Сладкиш Вахау




Продукти

блат

4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени бадеми
1 ванилия

крем

500 мл пълномаслена сметана
120 г захар
3 ч.л. нес кафе
1 ванилия

Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.

* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Разбийте сметаната и захарта на твърд сняг. Прибавете кафето и ванилията и разбийте още малко докато кафето се разтвори напълно.

* Разрежете хоризонтално блата на две части и сипете половината крем между тях. Останалият крем шприцовайте отгоре и гарнирайте сладкиша с кафе или какао.






Благодаря на Драго за превода на рецептата. Сладкиша е много лек и вкусен, подходящ за следобедното ви кафе.Аз направих два отделни сладкиша от това количество. На снимките виждате,че от едната част блат и половината крем се получава чудесен сладкиш. Рецептата е от книга на др.Йоткер.

вторник, 4 май 2010 г.

Хрупкави патладжанени рулца на фурна






Продукти

1 патладжан
тънки резени шунка
бяло саламурено сирене
босилек

брашно
1 яйце
галета от пресен хляб

50г настърган кашкавал






Приготвяне

* Нарежете патладжана по дължина на тънки филийки без да го белите. За ваше удобство ползвайте ренде за рязане на чипс,ако разполагате с такова. Намажете филийките от двете страни с малко олио и леко ги запечете в тиган - грил или на скара. Не е нужно да изкисвате патладжана в солен разтвор,ако е от холандските сортове. Те са с много ниско съдържание на соланин и не горчат. А в момента на пазара се продава само такъв патладжан.

* Върху всяка филийка патладжан сложете малко шунка,лист пресен босилек (или намажете малко готово песто) и натрошено сирене. Завийте всичко на стегнато рулце и посолете.

* Панирайте рулцата в брашно,разбито яйце и накрая в галетата,смесена с кашкавала. Подредете ги в тава,покрита с хартия за печене и леко ги напръскайте с олио. Изпечете рулцата в предварително загрята на 200*фурна до порозовяване.

* Галетата от пресни хлебни трохи е по-лека и хрупкава,затова я предпочитам при печене. Ще стане още по-вкусно,ако я овкусите с пармезан,вместо с кашкавал,както и ако и добавите различни подправки по ваш вкус.

* Сервирайте патладжанените рулца с доматен сос и студена бира. Наздраве!







.

събота, 1 май 2010 г.

Пълнени калмарчета в песто





   Искам да ви предложа една закачка от малки калмарчета Лолиго, пълнени с ароматна плънка от рулца от раци, печени на скара и оваляни в ароматно песто от различни пресни подправки. Докато четете това просто пъхнете бутилката с бяло вино във фризера за да се изстуди по-бързо ....

Продукти

500 г бейби калмарчета Лолиго

1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
250 г рулца от раци
50 г настърган кашкавал
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

Песто

по няколко стръка магданоз, копър и босилек
1 скилидка чесън
1 каф.ч.зехтин
сол на вкус



Приготвяне

* Нарежете ситно лука, чесъна и рулцата. Смесете ги с кашкавала и яйцето. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте всичко добре.






* Напълнете калмарчетата със сместа и забодете отворите им с по 1/2 клечка за зъби. Изпечете ги на силно загрята скара, барбекю или тиган-грил за 2-3 мин. като ги обръщате периодично.

* В тесен дълбок съд сложете зелените подправки, чесъна и зехтина. Пасирайте всичко и подправете със сол.

* Оваляйте горещите калмарчета в пестото и сервирайте веднага с леденото бяло вино. Мммм ... вашето охлади ли се достатъчно? Да ви е сладко!


.

вторник, 27 април 2010 г.

Ягодов пай по друг начин








Ако ви се прииска да разнообразите традиционния ягодов маслен пай .... ето ви една идейка от мен. Вкусът е същия, но визията е различна. Забавно и приятно е ....

За целта са ви необходими ..... да,знам,че ще ми се смеете,ха,ха ... и на мен ми е смешно само като си помисля какво използвах. Идеята ми хрумна поради факта, че не разполагам с тръбички за каноли или пък фунийки, върху които бих могла да увия тестото. Докато се чудех с какво да ги заместя се сетих,че преди време бях запазила вътрешните картонени цилиндри на ролките от кухненска хартия. По принцип те ми трябват за други неща .... свързани чисто и просто с приложното изкуство. Обичам,много го обичам това изкуство и с удоволствие се занимавам с него, особено по празници.


И така .... нужни са само тези картонени тръбички и алуминиево фолио, с което да ги увиете.








Масленото тесто, което обикновено правя за такъв тип сладкиши е със следните пропорции:


Продукти


250 г брашно
125 г меко масло
80 - 100 г пудра захар
1 яйце
1/2 ч.л.настъргана лимонова кора
1/2 ч.л.настъргана портокалова кора







Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и подправките. С брашното бързо омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко, тестото не трябва да лепне. Оставете го в хладилник за 30 мин.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене,леко поръсена с малко брашно.

* Нарежете си ленти с широчина каквато вие прецените,че ви харесва. Моите бяха около 4-5 см. Увийте лентите около тръбичките като оставите разстояние между тях. Ако лентите са по-дълги изрежете излишъка с нож. От остатъка от тестото направете малки бисквитки.









* Загрейте фурната на 170*. Подредете цилиндрите в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до порозовяване.










* Извадете изпечените тунелчета (на мен на това ми заприличаха) внимателно от тръбичките и ги оставете да се охладят.








 * Накрая ги напълнете с крем и пресни ягоди. Кремът може да го направите какъвто вие обичате. Аз ги напълних със заквасена сметана, разбъркана с пюре от пресни ягоди, пудра захар на вкус, една ванилия и желатин, предварително разтворен в малко вода на водна баня. Като работите с желатин винаги спазвайте описанието на опаковката му. В средата на всяко тунелче сложих по една ягода и по една бисквтка,поставена перпендикулярно. Отгоре украсете с резенче ягодка. Може да ги напълните и с бита сметана, както и с комбиниран млечно сметанов крем.








Е, това е днешната ми идея. Дано ви допадне. Да ви е сладко!







.

















понеделник, 26 април 2010 г.

Хачапури/Кхачапури с микс от сирена








На вашето внимание предлагам една много вкусна и лесна рецепта. Но като се замисля даже няма и рецепта да пиша .... ще я караме без пропорции. Приемете го по-скоро като една вкусна идея за закуска или разядка.






Необходимо ви е най-обикновено хлебно тесто. Като знам заетостта на съвременните домакини просто можете да си го купите готово от магазина. А ако ви се заиграва в кухнята може да си изберете някое от тестата за хляб, които вече съм ви предложила в темата "Тестени". Всички са подходящи.

Нужни са ви и сирена ... каквито имате в хладилника : бяло сирене, кашкавал, синьо, пушено ...и т.н. Зависи от вкуса ви. Настържете сирената и ги направете с мокри ръце на топчета колкото топка за пинг-понг. Колкото топчета направите, толкова питки ще излязат. Количествата са по ваш избор.








Накъсайте тестото също на топчета като тези, които вече направихте от сирената. Разточете едно топче тесто на тънка питка и в средата сложете топче сирена.







Намокрете с малко вода краищата на питката и я похлупете с друга разточена питка. Притиснете добре с пръсти за да се залепят добре двата разточени кръга.







Внимателно разточете с точилка докато получите отново тънка кръгла питка.







Остава ви само да намажете от двете страни кхачапурите с малко зехтин и да ги изпечете от двете страни до почервеняване в сух тефлонов тиган на средна температура.

Е,да ви е сладко. Много е вкусно .... хрупкава коричка и ароматни стопени сирена. Неустоима комбинация.








А идеята я видях тук. ,  но ... нямам представа каква е точно рецептата, която се предлага . Аз ги направих с хлебно тесто и с микс от сирена, които обичам. Импровизирайте, това е най-сладкото нещо в готвенето. Да ви е вкусно!







.


.

понеделник, 19 април 2010 г.

Ягодов чийзкейк





Продукти

за подложката

2 пакета чаени бисквити с мед и масло
100 г предварително запечени безсолни лешници
125 г меко масло


за пълнежа

250 г рикота
3 яйца
400 г заквасена сметана
140 г захар
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон


за глазурата

300 г пресни ягоди
250 г леко затоплен ягодов конфитюр или ягодово желе






Приготвяне

* Сложете в блендер бисквитите и ядките. Смелете ги на парченца, прибавете маслото и смелете още малко за да получите маслени трохи. Не правете сместа много фина, хубаво е да се усещат парченца лешници и хрупкави бисквитки. Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене и сипете маслените трохи. С пръсти оформете сместа на блат като притискате добре за да слепнат трохите. Направете достатъчно висок борд, който да послужи като ограничител на пълнежа.










* В купа разбийте с миксер рикотата заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете яйцата, разбъркайте, а накрая сипете и сметаната. Объркайте всичко добре и сипете крема в бисквитената подложка.









* Изпечете чийзкейка в предварително загрята на 170*фурна . Не мога да кажа с точност колко е времето за печене, но може би е някъде между 40-50 мин. Трябва да добие приятно златиста коричка. Не се тревожете, че пълнежа е още мек. Точно така и трябва - леко да се движи при разклащане. Когато изстине той ще се стегне и ще стане кремообразен. Ако го препечете има опасност да стане твърд и сух като сирене.













* След като чийзкейка се охлади добре го намажете с малко затоплен конфитюр. Най-добре е да го оставите да престои една нощ в хладилника.

* Най отгоре наредете ягодите, нарязани на парченца и намажете с останалия конфитюр. Да ви е сладко!

















.

неделя, 18 април 2010 г.

Две източни салати ....




                                                                           

Днес ще предложа на вашето внимание две източни салати. Напълно импровизирани, но много приятни. Първата е с оризови спагети и разни други нещица ... Ето и нужните продукти :


Продукти

оризови спагети
водорасли
черни китайски гъби Му ър
скариди или други морски продукти
стрък пресен лук

Заливка

направете дресинг на вкус от :

3-4 с.л.оризов оцет
2 с.л.светъл соев сос
1 ч.л. настърган пресен джинджифил
1 скилидка пресован чесън
2 с.л.олио
сол и черен пипер на вкус






Приготвяне

* Залейте спагетите с вряла вода и ги оставете да набъбнат и омекнат. Изплакнете ги със студена вода и ги отцедете.

* В отделни купички накиснете във вода гъбите и водораслите. Като отроят обема си и станат крехки също ги изплакнете с чиста вода.

* Леко сотирайте скаридите в малко олио.

* Смесете спагетите, гъбите, водораслите и лука, нарязан на ситно. Добавете скаридите и залейте с дресинга.







                                                                      
Втората салата е ... съвсем пък измислена,но се получи вкусна и интересна.


Продукти

1/2 краставица
1/4 бяла ряпа
шепа попарени спаначни коренчета
3 с.л.запечен сусам

Дресинг

2 с.л.соев сос
1 ч.л.кафява захар
3 с.л.винен оцет
1 с.л.горчица
1 с.л.сусамово олио
сол на вкус
ако е нужно вода за разреждане

Приготвяне

* Нарежете ряпата и краставицата на тънки и дълги лентички. Ако нямате специално ренде ползвайте белачка за зеленчуци. Накиснете ряпата във вода, подправена на вкус със сол и оцет за около 30 мин.

* Смесете ряпата, краставицата и спаначните коренчета. (Като почиствате пресен спанак никога не изхвърляйте коренчетата. От тях се приготвят прекрасни ястия и салати и са далеч по-вкусни от листата. Целият аромат се крие именно в тях.)

* Залейте салатата с дресинга и посипете с печен сусам.

Винаги опитвайте дресинга за салата, който приготвяте. Не се доверявайте напълно на писаните рецепти. Подправете го по ваш вкус и така няма как да не ви допадне.



.



                                                                        

сряда, 14 април 2010 г.

Пиле с бадеми и гъбен сос




Продукти за 4 порции

600 г бяло пилешко месо
100 г бадеми
сол на вкус
4 -5 с.л.олио
8 пресни гъби печурки
1/2 ч.ч.бяло вино
1/2 ч.ч.вода
1/2 ч.л.суха мащерка
1 с.л.нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Нарежете месото на шницели и го начукайте леко с домакинско чукче. Посолете. Натрошете бадемите и оваляйте в тях месото. Изпържете го в загрятата мазнина за не повече от 30-40 сек.от всяка страна. Извадете пилето в чиния.

* Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в мазнината, в която сте пържили пилето. След това ги посипете с нишестето и добре разбъркайте. Налейте виното и водата и бъркайте докато получите хомогенен сос. Подправете с мащерката и пипера и посолете на вкус. Оставете соса да поври на тих огън няколко минутки. Ако ви се стори гъст го разредете с малко вода и обратното - ако е рядък добавете още малко нишесте, разтворено в малко вода.

* Сервирайте изпърженото пиле върху канапе от гъбен сос.

Много вкусно, бързо и лесно се получи. Отне ми не повече от 10 минути приготвянето на този аламинут. Опитайте го и вие. Да ви е сладко!


.

понеделник, 12 април 2010 г.

Лимоново руло




Продукти

за тестото

1 яйце
3 жълтъка
35 г течно масло
60 мл прясно мляко
60 г брашно
1 с.л. зелен чай Мача
1 ванилия
3 белтъка
85 г захар

за крема

250 мл прясно мляко
сок и кората на 1 лимон
1 ванилия
3 с.л.захар
3 с.л.брашно
2 жълтъка
200 мл бита сметана

Приготвяне

* Пресейте брашното и го смесете с чая и ванилията. Разбийте леко цялото яйце и жълтъците и ги сипете при брашното. Прибавете маслото и млякото и разбъркайте добре. Разбийте на сняг белтъците. Започнете да прибавяте захарта на части и продължавайте да разбивате докато тя се стопи и се образуват лъскави връхчета.Смесете внимателно двете части за тестото. Сипете го в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 15 минути в предварително загрята на 170*фурна. Извадете блата от фурната и като изстине леко го навийте на руло заедно с хартията.

* Смесете брашното, захарта и ванилията. Разредете ги с млякото. Сипете настърганата кора и сока на лимона, а след това и разбитите с вилица жълтъци. Сварете гъст крем. След като кремът се охлади напълно го разбийте добре с миксер на високи обороти и го смесете с битата сметана.

* Напълнете рулото с крема и го оставете в хладилника за няколко часа. Сервирайте със захаросани ядливи цветя. Да ви е сладко!





Тестото ползвах от bossacafes , а крема импровизирах.

.

сряда, 7 април 2010 г.

Салата с ябълков чипс и синьо сирене


                                                                  

Продукти за 4 порции

1 голяма салата
2 кисели ябълки
200 г синьо сирене
50 г кедрови ядки

Дресинг

1 с.л.дижонска горчица
4-5 с.л.балсамов оцет
1 ч.л.мед
1/2 ч.л.ситно счукан сух кориандър
4-5 с.л.зехтин
сол на вкус
4-5 с.л.вода

Приготвяне

* Измийте ябълките,разрежете ги на половина и махнете семките. Нарежете ги на много тънки резенчета без да ги белите. Подредете ги в тава,покрита с хартия за печене и ги изсушете в слаба фурна докато станат хрупкави и златисти.

* Смесете горчицата,меда,кориандъра и солта. Налейте зехтина и разбъркайте. Постепенно добавете оцета,а накрая разредете с вода.

* Накъсайте листата на салатата и я подредете в чинии. Нарежете сиренето на кубчета,а ядките леко запечете в сух тиган. Разпределете ги върху салатите. Гарнирайте с резенчета ябълков чипс и залейте с дресинг. Да ви е сладко!

* Докато ябълковият чипс  още не е съвсем изсъхнал може да оформите от листчетата рози, с които да украсите десерта си.





                                                                        

четвъртък, 1 април 2010 г.

Шоколадово зайче





Това е последната ми шоколадова закачка за този Великден. С нея искам да поздравя всички вас,мили приятели и да ви пожелая празниците да бъдат изпълнени с много настроение,смях и слънце.Бъдете здрави и щастливи,обичайте живота и му се радвайте.

Весел Великдан и Бог да ви пази.









.

сряда, 31 март 2010 г.

Великденски сладки








Продукти

250 г меко масло
120 г пудра захар
1 цяло яйце + 2 жълтъка
300  г бяло брашно
100 г оризово брашно
100 г пшеничено нишесте
1/2 ч.л. бакпулвер
ванилия и по желание лимонова кора










Това е базовата рецепта. Аз сложих и две счукани на прах. бобчета Тонка. Имат силно изразен костилков аромат и са много подходящи за всякакви сладки неща. Може да подправите тестото с канела, кардамон, джинджифил, какао и други аромати, които обичате.




 





Приготвяне

*
Разбъркайте маслото със захарта и ванилията и прибавете яйцаето и жълтъците. В друг съд смесете всички сухи съставки и ги прибавете към маслената смес. С ръце бързо съберете всичко на топка и омесете за много кратко време. Ако е нужно добавете още малко брашно. Приберете тестото в хладилника за 1 час като го завиете в найлоново фолио.










* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и ще се нуждаете от съвсем малко брашно за поръсване и то само, ако е необходимо.

* Изрежете бисквити с различни форми и ги изпечете в предварително загрята на 170*фурна. За ваше удобство винаги печете върху хартия.

* След като бисквитите се охладят ги украсете според въображението си.








* Тук може да видите рецепта за домашен айсинг.









* След това изрисувах различни Великденски мотиви с флумастери, които са с ядливи бои. Може да ги намерите в магазините за специализирано сладкарско оборудване или да ги поръчате през Интернет.










* Всичко е пъстро и весело. Да зарадваш децата е истинско удоволствие. Разбира се, направих някои от сладките само с белтък, оцветен в различни цветове.










* Е, в къщи няма нито една бисквитка, всичко е пакетирано за подаръци на близки и приятели. Какво по-хубаво от това!









* Желая на всички от сърце светли Великденски празници. Бог да ви пази!












.

.