Искам да ви предложа няколко варианта за бързи и вкусни предястия. Приготвят се много лесно, изискват малко време, удобни са да се направят предварително и да се запекат в момента преди сервиране. Сами разбирате, че всеки от вас може да експериментира
с продуктите в зависимост от вкуса и най-вече от това, какво е останало в хладилника.....Вариантите са безкрайни. Просто дайте воля на въображението си и винаги ще имате отличен резултат.
ПРЕДЯСТИЕ С ГЪБИ И СИНЬО СИРЕНЕ
Продукти за 4 порции
1 малка главичка стар лук
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
4 пресни печурки
4 с.л.бяло вино
4 с.л.квасена сметана
4 с.л.натрошено синьо сирене
сол и бял пипер на вкус
Приготвяне
* Нарежете на ситно лука и чесъна и го запържете в зехтина.Прибавете гъбите,нарязани на филийки и ги сотирайте за 2-3 мин.
Налейте виното и гответе на силен огън докато течността се изпари напълно.Подправете на вкус със сол и пипер.След като гъбите
изстинат прибавете сиренето и сметаната.Разбъркайте леко и внимателно и разпределете сместа в огнеупорни купички за крем карамел
или брюле,предварително намазани с масло и поръсени с галета.Запечете предястието в силна фурна за 8-10 мин.и сервирайте със сух или препечен хляб.
КРЕМ-ПОЛЕНТА С ПИЛЕ И СУШЕНИ ДОМАТИ
Продукти за 4 порции
1 каф.ч. царевичен грис за качамак
2 ч.ч. прясно мляко
70 г масло
сол и черен пипер на вкус
4 с.л. накъсано бяло месо от варено или печено пиле
4 резенчета сушени домати
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. розмарин
2 с.л. зехтин
настърган пармезан
Приготвяне
* Кипнете млякото с маслото и солта. На тънка струйка прибавете постепенно качамака като бъркате непрекъснато. След като се сгъсти намалете огъня и варете няколко минути. Ако е необходимо разредете с още мляко докато получите каша с консистенцията на рядко кексово тесто. Всъщност гъстотата на полентата зависи изцяло от вашия вкус. Направете я така, както я обичате най-много.
* Накиснете доматите за 15 мин. във вряла вода, изцедете ги и ги нарежете. Запържете пилешкото в зехтина, добавете чесъна и розмарина, а накрая доматите. Подправете със сол и пипер.
* Намажете същите купички като в предната рецепта с масло, посипете с галета и сипете 2 с.л.от полентата. Върху нея сложетепо 1 с.л. от пилешкото и запечатайте до горе с полента. Посипете с пармезан и запечете купичките в гореща фурна за няколко минути до порозовяване.
ОБЛАЧЕТА
Продукти за 4 порции
4 яйца
4 ч.л. заквасена сметана
4 ч.л. настърган кашкавал
Приготвяне
* Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с малко сол. Намажете купичките с масло и ги поръсете с галета.
* Разпределете половината от белтъците в купичките и с малка лъжичка направете в средата им вдлъбнатина.
* Във всяка вдлъбнатина сипете по 1ч.л. сметана, върху нея сложете по един жълтък и покрийте с кашкавала.
* От останалите белтъци направете калпачета като внимавате да запечатате добре кашкавала и жълтъците.
* Сложете купичките в загрята фурна на най-ниското ниво. Печете 3-4 минути или докато белтъка придобие приятен загар.Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!
.