вторник, 25 май 2010 г.

Сьомга с хрупкава картофена коричка





Продукти за 4 порции

4 котлета сьомга
2 средни картофа
мащерка, риган, салвия за поръсване
сол и черен пипер на вкус
2 с.л.зехтин

Сос

400 г заквасена сметана
1 с.л. масло
200 г пресни гъби
мащерка
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Поръсете парчетата риба със сол и пипер. Подправете ги с микса от мащерка,риган и салвия само от едната страна.






* Настържете картофите на ренде или ги нарежете на тънички пръчици. Сложете ги в купа с подсолена вода и ги оставете да 15 мин. в нея за да отстраните максимално количеството нишесте в тях. Изплакнете ги, отцедете ги в цедка и добре ги подсушете с кухненска кърпа.

* Разпределете по равно картофите върху рибата от страната, която сте поръсили с подправките. Притиснете добре с ръце за да могат картофите добре да се слепнат помежду си, както и върху самата риба.




* В тефлонов съд загрейте зехтина и с помощта на лопатка сложете парчетата сьомга с картофите надолу. Пържете до златисто на среден огън. Обърнете парчетата риба и от другата страна като си помогнете с две лопатки или чинийка. Гответе не повече от 2-3 мин.




* Запържете гъбите в маслото и сипете сметаната. Овкусете с мащерка, сол и пипер. Варете соса няколко минути докато се сгъсти.

* Сервирайте сьомгата топла, залята със сметановия сос. Да ви е сладко!











.

събота, 22 май 2010 г.

Сос Грибиш







Продукти

2 рохко сварени яйца
2 с.л.люта горчица
2 с.л.хрянова паста
1 ч.ч. зехтин
1 ч.л.естрагон (пресен или сух)
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.настъргана лимонова кора
3 ситно нарязани кисели краставички
2 с.л.каперси
2 с.л.маринован зелен пипер
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* Сварете яйцата 3-4 минути и ги охладете под студена вода. Обелете ги и ги намачкайте добре с вилица, като се стараете да ги разкъсате на малки парченца.





* Прибавете към яйцата горчицата и хряна и започнете да разбивате всичко с бъркалка, като добавяте зехтина на тънка струйка.





* След като получите хомогенен крем сипете естрагона, краставичките, каперсите и зеления пипер. Разбъркайте и овкусете с лимон, сол и черен пипер. Съхранявайте соса в хладилник в затворен съд.





Това е един много популярен френски сос за риба, пиле и език. Измених го малко, като му прибавих хрян и зелен пипер, но така се омекоти и стана по-пикантен от пипера. Не знам първоизточника на соса, затова не мога да посоча източник. Да ви е сладко!






понеделник, 17 май 2010 г.

Пай от парено тесто




Пареното тесто е нещо много лесно,а от него могат да се приготвят най-различни сладки и солени вкусотийки. Искам да ви предложа няколко варианта. Първият е този вкусен пай с тиквички и различни сирена. Предястието е много ефирно,леко и вкусно.






Продукти за тестото

500 мл вода
125 г масло
300 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л.захар

3 - 4 яйца

разбито яйце за намазване

За пълнежа на 4 пая

1 с.л. зехтин
1 тиквичка
2 скилидки чесън
по 4 резенчета пушено сирене,кашкавал и синьо сирене
пресни подправки (розмарин,мащерка и риган)
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* В тенджера сложете маслото,водата,захарта и солта да заврат. Изсипете наведнъж брашното във врящата вода и енергично бъркайте докато не получите еластична и еднородна топка тесто. Оставете тестото да се охлади и прибавете едно по едно яйцата като разбивате с миксер с бъркалките за тежки теста. Не слагайте повече яйца като за еклери. Тестото трябва да е по-твърдо от това,което приготвяте за еклери.

* Върху обилно набрашнен плот сипете една препълнена лъжица от тестото.






* Поръсете брашно върху тестото и с ръце леко оформете тънък кръг.






* Поставете разточеното тесто на дъното на намаслена форма за тарталети. Върху него наредете пълнежа от леко сотираните тиквички в зехтина и чесъна и сирената. Поръсете с подправките.






* Покрийте пълнежа с друг кръг тесто,намажете с малко разбито яйце и изпечете в предварително загрята фурна на 180* докато тестото се надуе и придобие приятен златист цвят.






.

петък, 14 май 2010 г.

Салата с калмари с доматен винегрет

                                                                        

Продукти за 4 порции

500 г калмари
2 скилидки пресован
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
4 с.л.зехтин
4 с.л.бяло сухо вино
сол и черен пипер на вкус

1 голяма зелена салата

винегрет

2 домата
няколко стръка прясна мащерка
2 с.л.зехтин
2 с.л.лимонов сок
1 с.л.бял винен оцет
сол и черен пипер на вкус



Приготвяне

* Направете марината от чесъна, виното, магданоза и зехтина. Подправете на вкус със сол и пипер.

* Нарежете калмарите на кръгчета и ги мариновайте в маринатата за 2 часа. Извадете ги от маринатата, отцедете ги и ги изпечете на силно загрята скара за кратко време - около минута на всяка страна.

* За винегрета разбъркайте в купа зехтина, лимоновия сок, оцета и мащерката. Овкусете със сол и пипер. Нарежете доматите на ситни кубчета и ги прибавете към соса.

* Накъсайте салатата и я разпределете в чинии. Сложете калмарените кръгчета и залейте с винегрета. Да ви е сладко!





                                                      
Рецептата е от книга за салати.



.

неделя, 9 май 2010 г.

Три бързи и вкусни разядки






   Искам да ви предложа няколко варианта за бързи и вкусни предястия. Приготвят се много лесно, изискват малко време, удобни са да се направят предварително и да се запекат в момента преди сервиране. Сами разбирате, че всеки от вас може да експериментира
с продуктите в зависимост от вкуса и най-вече от това, какво е останало в хладилника.....Вариантите са безкрайни. Просто дайте воля на въображението си и винаги ще имате отличен резултат.




ПРЕДЯСТИЕ С ГЪБИ И СИНЬО СИРЕНЕ






Продукти за 4 порции

1 малка главичка стар лук
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
4 пресни печурки
4 с.л.бяло вино
4 с.л.квасена сметана
4 с.л.натрошено синьо сирене
сол и бял пипер на вкус


Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и чесъна и го запържете в зехтина.Прибавете гъбите,нарязани на филийки и ги сотирайте за 2-3 мин.
Налейте виното и гответе на силен огън докато течността се изпари напълно.Подправете на вкус със сол и пипер.След като гъбите
изстинат прибавете сиренето и сметаната.Разбъркайте леко и внимателно и разпределете сместа в огнеупорни купички за крем карамел
или брюле,предварително намазани с масло и поръсени с галета.Запечете предястието в силна фурна за 8-10 мин.и сервирайте със сух или препечен хляб.





 КРЕМ-ПОЛЕНТА С ПИЛЕ И СУШЕНИ ДОМАТИ






Продукти за 4 порции

1 каф.ч. царевичен грис за качамак
2 ч.ч. прясно мляко
70 г масло
сол и черен пипер на вкус

4 с.л. накъсано бяло месо от варено или печено пиле
4 резенчета сушени домати
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. розмарин
2 с.л. зехтин

настърган пармезан



Приготвяне

* Кипнете млякото с маслото и солта. На тънка струйка прибавете постепенно качамака като бъркате непрекъснато. След като се сгъсти намалете огъня и варете няколко минути. Ако е необходимо разредете с още мляко докато получите каша с консистенцията на рядко кексово тесто. Всъщност гъстотата на полентата зависи изцяло от вашия вкус. Направете я така, както я обичате най-много.

* Накиснете доматите за 15 мин. във вряла вода, изцедете ги и ги нарежете. Запържете пилешкото в зехтина, добавете чесъна и розмарина, а накрая доматите. Подправете със сол и пипер.

* Намажете същите купички като в предната рецепта с масло, посипете с галета и сипете 2 с.л.от полентата. Върху нея сложетепо 1 с.л. от пилешкото и запечатайте до горе с полента. Посипете с пармезан и запечете купичките в гореща фурна за няколко минути до порозовяване.





ОБЛАЧЕТА







Продукти за 4 порции

4 яйца
4 ч.л. заквасена сметана
4 ч.л. настърган кашкавал







Приготвяне

* Отделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг с малко сол. Намажете купичките с масло и ги поръсете с галета.

* Разпределете половината от белтъците в купичките и с малка лъжичка направете в средата им вдлъбнатина.





* Във всяка вдлъбнатина сипете по 1ч.л. сметана, върху нея сложете по един жълтък и покрийте с кашкавала.









* От останалите белтъци направете калпачета като внимавате да запечатате добре кашкавала и жълтъците.







* Сложете купичките в загрята фурна на най-ниското ниво. Печете 3-4 минути или докато белтъка придобие приятен загар.Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!



.

събота, 8 май 2010 г.

Сладкиш Вахау




Продукти

блат

4 яйца
140 г захар
50 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
50 г ситно натрошен натурален шоколад или шоколадов чипс
3 с.л. галета
140 г смлени бадеми
1 ванилия

крем

500 мл пълномаслена сметана
120 г захар
3 ч.л. нес кафе
1 ванилия

Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата и захарта. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го смесете с галетата и шоколада. Прибавете го към яйчната смес и накрая добавете и бадемите.

* Покрийте дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете вътре тестото,загладете и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

* Разбийте сметаната и захарта на твърд сняг. Прибавете кафето и ванилията и разбийте още малко докато кафето се разтвори напълно.

* Разрежете хоризонтално блата на две части и сипете половината крем между тях. Останалият крем шприцовайте отгоре и гарнирайте сладкиша с кафе или какао.






Благодаря на Драго за превода на рецептата. Сладкиша е много лек и вкусен, подходящ за следобедното ви кафе.Аз направих два отделни сладкиша от това количество. На снимките виждате,че от едната част блат и половината крем се получава чудесен сладкиш. Рецептата е от книга на др.Йоткер.

вторник, 4 май 2010 г.

Хрупкави патладжанени рулца на фурна






Продукти

1 патладжан
тънки резени шунка
бяло саламурено сирене
босилек

брашно
1 яйце
галета от пресен хляб

50г настърган кашкавал






Приготвяне

* Нарежете патладжана по дължина на тънки филийки без да го белите. За ваше удобство ползвайте ренде за рязане на чипс,ако разполагате с такова. Намажете филийките от двете страни с малко олио и леко ги запечете в тиган - грил или на скара. Не е нужно да изкисвате патладжана в солен разтвор,ако е от холандските сортове. Те са с много ниско съдържание на соланин и не горчат. А в момента на пазара се продава само такъв патладжан.

* Върху всяка филийка патладжан сложете малко шунка,лист пресен босилек (или намажете малко готово песто) и натрошено сирене. Завийте всичко на стегнато рулце и посолете.

* Панирайте рулцата в брашно,разбито яйце и накрая в галетата,смесена с кашкавала. Подредете ги в тава,покрита с хартия за печене и леко ги напръскайте с олио. Изпечете рулцата в предварително загрята на 200*фурна до порозовяване.

* Галетата от пресни хлебни трохи е по-лека и хрупкава,затова я предпочитам при печене. Ще стане още по-вкусно,ако я овкусите с пармезан,вместо с кашкавал,както и ако и добавите различни подправки по ваш вкус.

* Сервирайте патладжанените рулца с доматен сос и студена бира. Наздраве!







.

събота, 1 май 2010 г.

Пълнени калмарчета в песто





   Искам да ви предложа една закачка от малки калмарчета Лолиго, пълнени с ароматна плънка от рулца от раци, печени на скара и оваляни в ароматно песто от различни пресни подправки. Докато четете това просто пъхнете бутилката с бяло вино във фризера за да се изстуди по-бързо ....

Продукти

500 г бейби калмарчета Лолиго

1 стрък пресен лук
1 стрък пресен чесън
250 г рулца от раци
50 г настърган кашкавал
1 яйце
сол и черен пипер на вкус

Песто

по няколко стръка магданоз, копър и босилек
1 скилидка чесън
1 каф.ч.зехтин
сол на вкус



Приготвяне

* Нарежете ситно лука, чесъна и рулцата. Смесете ги с кашкавала и яйцето. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте всичко добре.






* Напълнете калмарчетата със сместа и забодете отворите им с по 1/2 клечка за зъби. Изпечете ги на силно загрята скара, барбекю или тиган-грил за 2-3 мин. като ги обръщате периодично.

* В тесен дълбок съд сложете зелените подправки, чесъна и зехтина. Пасирайте всичко и подправете със сол.

* Оваляйте горещите калмарчета в пестото и сервирайте веднага с леденото бяло вино. Мммм ... вашето охлади ли се достатъчно? Да ви е сладко!


.

вторник, 27 април 2010 г.

Ягодов пай по друг начин








Ако ви се прииска да разнообразите традиционния ягодов маслен пай .... ето ви една идейка от мен. Вкусът е същия, но визията е различна. Забавно и приятно е ....

За целта са ви необходими ..... да,знам,че ще ми се смеете,ха,ха ... и на мен ми е смешно само като си помисля какво използвах. Идеята ми хрумна поради факта, че не разполагам с тръбички за каноли или пък фунийки, върху които бих могла да увия тестото. Докато се чудех с какво да ги заместя се сетих,че преди време бях запазила вътрешните картонени цилиндри на ролките от кухненска хартия. По принцип те ми трябват за други неща .... свързани чисто и просто с приложното изкуство. Обичам,много го обичам това изкуство и с удоволствие се занимавам с него, особено по празници.


И така .... нужни са само тези картонени тръбички и алуминиево фолио, с което да ги увиете.








Масленото тесто, което обикновено правя за такъв тип сладкиши е със следните пропорции:


Продукти


250 г брашно
125 г меко масло
80 - 100 г пудра захар
1 яйце
1/2 ч.л.настъргана лимонова кора
1/2 ч.л.настъргана портокалова кора







Приготвяне

* Разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и подправките. С брашното бързо омесете меко тесто. Ако е нужно добавете още малко, тестото не трябва да лепне. Оставете го в хладилник за 30 мин.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене,леко поръсена с малко брашно.

* Нарежете си ленти с широчина каквато вие прецените,че ви харесва. Моите бяха около 4-5 см. Увийте лентите около тръбичките като оставите разстояние между тях. Ако лентите са по-дълги изрежете излишъка с нож. От остатъка от тестото направете малки бисквитки.









* Загрейте фурната на 170*. Подредете цилиндрите в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до порозовяване.










* Извадете изпечените тунелчета (на мен на това ми заприличаха) внимателно от тръбичките и ги оставете да се охладят.








 * Накрая ги напълнете с крем и пресни ягоди. Кремът може да го направите какъвто вие обичате. Аз ги напълних със заквасена сметана, разбъркана с пюре от пресни ягоди, пудра захар на вкус, една ванилия и желатин, предварително разтворен в малко вода на водна баня. Като работите с желатин винаги спазвайте описанието на опаковката му. В средата на всяко тунелче сложих по една ягода и по една бисквтка,поставена перпендикулярно. Отгоре украсете с резенче ягодка. Може да ги напълните и с бита сметана, както и с комбиниран млечно сметанов крем.








Е, това е днешната ми идея. Дано ви допадне. Да ви е сладко!







.

















понеделник, 26 април 2010 г.

Хачапури/Кхачапури с микс от сирена








На вашето внимание предлагам една много вкусна и лесна рецепта. Но като се замисля даже няма и рецепта да пиша .... ще я караме без пропорции. Приемете го по-скоро като една вкусна идея за закуска или разядка.






Необходимо ви е най-обикновено хлебно тесто. Като знам заетостта на съвременните домакини просто можете да си го купите готово от магазина. А ако ви се заиграва в кухнята може да си изберете някое от тестата за хляб, които вече съм ви предложила в темата "Тестени". Всички са подходящи.

Нужни са ви и сирена ... каквито имате в хладилника : бяло сирене, кашкавал, синьо, пушено ...и т.н. Зависи от вкуса ви. Настържете сирената и ги направете с мокри ръце на топчета колкото топка за пинг-понг. Колкото топчета направите, толкова питки ще излязат. Количествата са по ваш избор.








Накъсайте тестото също на топчета като тези, които вече направихте от сирената. Разточете едно топче тесто на тънка питка и в средата сложете топче сирена.







Намокрете с малко вода краищата на питката и я похлупете с друга разточена питка. Притиснете добре с пръсти за да се залепят добре двата разточени кръга.







Внимателно разточете с точилка докато получите отново тънка кръгла питка.







Остава ви само да намажете от двете страни кхачапурите с малко зехтин и да ги изпечете от двете страни до почервеняване в сух тефлонов тиган на средна температура.

Е,да ви е сладко. Много е вкусно .... хрупкава коричка и ароматни стопени сирена. Неустоима комбинация.








А идеята я видях тук. ,  но ... нямам представа каква е точно рецептата, която се предлага . Аз ги направих с хлебно тесто и с микс от сирена, които обичам. Импровизирайте, това е най-сладкото нещо в готвенето. Да ви е вкусно!







.


.