Тази година Коледните ми меденки са с айсинг глазура. Рецептата може да видите тук.
петък, 11 декември 2009 г.
Коледни меденки
Тази година Коледните ми меденки са с айсинг глазура. Рецептата може да видите тук.
неделя, 6 декември 2009 г.
Коледни лешникови кексчета
Продукти
160 г меко масло
160 г пудра захар
6 яйца
160 г стопен черен шоколад
160 г смлени печени лешници
160 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
Приготвяне
* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и постепенно прибавете яйцата като продължавате да разбивате.
* Сипете в яйчно маслената смес шоколада и разбъркайте.
* В купа смесете брашното, ядките, ванилията и лимоновата кора. Като бъркате внимателно с лопатка, прибавете сухата смес към течната.
* Сипете тестото в малки коледни форми и изпечете в предварително загрята на 170*фурна за около 20 . Проверявайте степента на изпичане с клечка за зъби. Кексчетата са кафяви и по цвят трудно се разбира дали са изпечени. Не трябва да се препичат, тъй като стават сухи. Украсете по желание. Зарадвайте приятелите си с подаръче - кексче.
Благодаря на моята приятелка Юлка за поредната прекрасна рецепта от прословутите "бургаски тетрадки."
вторник, 1 декември 2009 г.
Суши
листа от водорасли - нори
1 ч.ч.ориз за суши или друг ориз с кръгли зърна
около 2-3 с.л.оризов оцет
сол
сурова прясна риба по избор
зеленчуци по избор
омлет от 1 яйце
Сос
5 с.л.светъл соев сос
2 с.л.вода
1/2 ч.л. мед
1 скилидка пресован чесън (по избор)
1 ч.л.оризов оцет
1/2 ч.л.уасаби (хрянова паста за суши)
Приготвяне
* Измийте добре ориза със студена вода и го отцедете. Сварете го с вода,която като количество трябва да бъде един пръст над ориза. Варете на бавен огън за 15-20 мин. Като се свари ориза махнете капака на тенджерката,дръпнете от котлона и покрийте с памучна кърпа. Оставете ориза да изстине покрит с нея. Поръсете студения ориз с оцета и малко сол. Разбъркайте го внимателно с лопатка.
* Върху бамбукова рогозка сложете една кора от норите. С мокри ръце разпределете равномерно част от ориза в единият край на кората. Аз харесвам сушито по-тънко и затова слагам по-малко ориз. Поставете лентички риба,зеленчуци и омлет. С помощта на рогозката завийте на стегнато руло. Съхранявайте сушито в хладилник,завито в свежо фолио. Преди поднасяне го нарежете с остър нож. Сервирайте със соса.
* За соса е необходимо добре да смесите всички съставки. Опитайте го и според вкуса ви можете да го доовкусите.
* Ако искате да направите бяло суши първо разстелете ориза върху парче найлоново фолио.
* Подредете върху него рибата и зеленчуците,а върху тях сложете сгъната на две кора водорасли.
* Завийте на руло с рогозката. Така сушито отвън е бяло, а зелената кора остава вътре.
* Можете да направите първо руло от самия ориз, напълнен с риба и зеленчуци и да го завиете в кората след това.
Има различни начини за завиване на суши, но принципа за приготвянето му е един и същ. На снимките виждате няколко начина на завиване, опитайте и вие. Забавно и вкусно е. Наздраве!
понеделник, 30 ноември 2009 г.
Рибена торта салата
Никулден наближава. Бих искала да ви предложа за този обичан български празник две рецепти. Разнообразете рибното меню с първото ми предложение ....
Продукти по пластове
5 средни картофа
2 стръка пресен лук
2 скилидки пресован чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л. майонеза
сол и черен пипер на вкус
3 моркова
150г консервирана царевица
1 опаковка сирена за тост
500 г топло пушена риба
2 стръка пресен лук
настъргана кора от 1/2 лимон
сок от 1/2 лимон
2 с.л.майонеза
черен пипер на вкус
100 г бланширани спаначни листа
4 твърдо сварени яйца
200 г микс от маслини
за гарниране
настърган кашкавал
магданоз
крема сирене
скариди
Приготвяне
* Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Сварете ги в подсолена вода. Отцедете ги и ги оставете да изстинат. Намачкайте ги леко с вилица или с преса за картофи но така, че да останат и цели парченца.Смесете ги с нарязания магданоз,майонезата,чесъна,лимоновата кора и сок и пипера.
* В чиния с равно дъно поставете тортен ринг. Сипете в него картофената смес, разнесете я равномерно,притиснете добре и изравнете.
* С белачка за зеленчуци настържете почистените моркови на лентички и ги бланширайте за кратко в подсолена вода. Нека морковите да останат сурови. Целта е да се хрупкави,но пластични. Смесете ги с отцедените царевични зърна и ги разпределете върху картофената подложка. Не солете.
* Върху морковите и царевицата наредете листчетата сирене за тост.
* Накъсайте рибата на парченца и я объркайте с лимоновата кора и сок,майонезата,нарязаният лук и пипера.
* Разпределете сместа равномерно върху сиренето.
* Покрийте рибният пълнеж с целите листа бланширан спанак.
* Върху спанака сложете и последния пласт от яйцата,нарязани на кубчета и парченцата маслини.
* Покрийте тортата с найлоново фолио и оставете един ден в хладилника. Преди сервиране гарнирайте тортата с настърган кашкавал. Украсете с розички от крема сирене, лимонени резенки и скариди, а борда облепете с магданоз.
Не прекалявайте с майонезата. Нека тортата остане лека и ефирна.
Не забравяйте да притискате отделните пластове за да се споят максимално добре.
Купете готов миск от маслини. Те са от различни сортове, нарязани и овкусени със средиземноморски подправки.
Можете да не украсявате тортата допълнително. Тя изглежда достатъчно елегантно завършена и само с маслините. Да ви е сладко!
четвъртък, 26 ноември 2009 г.
Пай с карамелена тиква
За този ароматен пай бих препоръчала сорт тиква с по-плътнаи по-оранжева вътрешност. Хокайдо или тиква-цигулка са много подходящи, тъй като са по-сухи и захарни.
Продукти:
Продукти за пай 24 см:
маслено тесто:
300 г брашно
100 г фино смлени бадеми
80 г пудра захар
2-3 щипки сол
150 г студено масло на кубчета
1 яйце + 1 жълтък
ванилия
пълнеж:
400 г пюре от печена или варена тиква
100 г кафява захар
50 мл гореща течна пълномаслена сметана
1 яйце
200 г натурално крем сирене
1 ч.л. микс кардамон, канела, джинджифил
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
Приготвяне:
* За масленото тесто смесете брашното, бадемите, захарта и солта. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета и с пръсти направете маслени трохи. Сложете яйцето, жълтъка, ванилията и бързо омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.
* Разточете тестото на тънка кора около 3 мм и го поставете в кръгла тортена форма 24 см, покрита с хартия за печене или форма за пай. Направете отстрани борд и надупчете кората с вилица. Изпечете маслената основа до бледо розово в загрята на 170* фурна за около 15 минути. От останалото тесто направете бисквити, с които може да украсите сладкиша.
* За крема карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел. Сипете в него сметаната и разбъркайте до хомогенност. Накрая добавете и тиквеното пюре. Сложете яйцето, крем сиренето и разбъркайте всичко на гладък крем. Овкусете с подправките, ванилия и портокалова кора.
* Сипете тиквената смес в маслената подложка и доизпечете пая още 20 минути във фурна загрята на 160*. Оставете сладкиша да престои един ден в хладилника преди да го сервирате. Украсете го с бисквити, кокос или пудра захар.
вторник, 24 ноември 2009 г.
Октопод карпачо
Продукти
1 голям октопод - тегло около 2 кг
1 ч.ч.бяло вино
подправки по избор (аз го правя със средиземноморски - риган,мащерка,майоран,розмарин,салвия и дафинов лист)
сол и бял пипер на вкус
1 празна бутилка от безалкохолна напитка от 2 литра
Приготвяне
* Сложете почистеният и измит октопод в голяма тенджера. Сипете подправките и виното и долейте вода колкото да се покрие. Затиснете го с чиния за да не плува при варенето. Сварете октопода до пълна готовност. Обикновено октопода се сварява за времето каквото му е и теглото. Например на 1.500 кг месо е необходимо 1,5 часа варене. Аз не изчислявам, просто след около час започвам редовно да проверявам с острието на ножа като пробождам пипало в най-дебелата му част. Ако острието потъва в октопода без съпротивление значи е готов.
* Отрежете гърлото на бутилката така, че да получите цилиндрична форма. Извадете октопода от врящата вода и веднага го натъпчете в бутилката като си помагате с щипка или кухненски кърпи. Внимавайте да не се изгорите. Притиснете го с нещо тежко и го оставете да се охлади. След това го поставете в хладилника и го съхранявайте там поне един ден преди да го сервирате.
* Октоподът вече е приел формата на бутилката и се е желирал.
* С ножица разрежете бутилката и извадете месото.
* Нарежете го на тънки кръгове и го сервирайте студен със сосове, към салати, маринован или запечен на скара с чеснов зехтин. Да ви е сладко!
вторник, 17 ноември 2009 г.
Как най-лесно да облечем борда на тортата в шоколад и да направим шоколадови стърготини
За да облечете борда на правоъгълна торта с шоколад са ви нужни само парче хартия за печене и стопен на водна баня шоколад.
Борда на тортата трябва да е намазан с крем (желателно е да е по-стегнат) и максимално добре изравнен.
Премерете с линийка размерите на тортата ... височина,ширина и дължина. Отрежете летни от хартията с подходящите за това размери. Намажете ги с шоколад и внимателно ги залепете по страниците на тортата.
Оставете тортата в хладилника и след около 30 мин.спокойно можете да ги отстраните. Ако желаете нанесете по шоколада някаква боя - сребърна,златна или друг цвят.
Част от шоколада размажете с четка грубо върху друго парче хартия. Със зъбците на вилица направете резки без да се стараете да са симетрични. Колкото по-артистично и непринудено,толкова по-добре. Поставете листа за 30 мин. в хладилника. След това начупете втвърдения шоколад на неравни парченца и гарнирайте тортата с тях. Ако желаете да са извити просто поставете намазания лист с шоколад в някаква форма,например продълговата кексова форма.Така шоколадът ще се втвърди в желаната от вас форма.
Искам отново да ви припомня някои основни правила при работа с шоколад :
* Първо си стопете шоколада на водна баня. Напомням основните правила,които трябва да спазвате когато разтопявате шоколад :
В никакъв случай водата не трябва да завира.
Не слагайте шоколада в метален съд.
Внимавайте да не попадне вода в него.
Винаги темперирайте шоколада,ако искате той да се отлепя лесно и да остане лъскав. Не е нужно да имате термометър за шоколад за да направите това. Сега ще ви обясня как става. Стопете 2/3 от шоколада и добре разбъркайте до хомогенност.След това прибавете останалите парченца шоколад. От топлината на вече стопения шоколад те ще се размекнат и също ще се стопят.Разбъркайте отново добре.Това е.
* Разбира се,можете да разтопите шоколад и в микровълновата фурна,но трябва много да внимавате - опасността да загори е голяма. Задължително трябва да намалите фурната на минимална мощност. Аз понякога ползвам дори функцията за размразяване за тази цел. Но за да сте сигурни,стопете го на водна баня.
Това е.Лесно и забавно.Опитайте и вие.
Торта с кафе и шоколад
Продукти за блата
5 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч.смлени орехи
1 с.л.брашно
1 с.л.ситно смляно кафе
2 с.л.какао
2 ванилии
300г натурален шоколад
Продукти за крема
1 литър прясно мляко
12 с.л.захар
8 с.л. с връх брашно
4 жълтъка
2 ванилии
250г масло
Приготвяне
блат
* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете половината захар като продължавате да разбивате докато се абсорбират кристалчетата.
* Смесете жълтъците с останалата захар и ги разбийте на крем докато побелеят.
* В отделен съд смесете орехите,кафето,какаото,брашното и ванилията.
* Пригответе сместа за блата като към жълтъчната смес прибавяте сухите съставки и белтъците като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка или с тел за разбиване.
* Изпечете тестото на три кори в кръгла или правоъгълна форма в предварително загрята на 170* фурна.
* Стопете шоколада на водна баня. С 2/3 от него намажете двете кори и ги оставете настрана докато се втвърди шоколада. Останалата част от стопения шоколад ползвайте за украса.
крем
* Смесете захарта с брашното и ванилията. Към тях прибавете жълтъците и постепенно разредете с млякото като бъркате непрекъснато. Сварете гъст крем и го оставете да се охлади.
* Разбийте маслото и го прибавете към студения крем. Разбъркайте всичко още веднъж с миксер.
* Сглобете тортата като слепвате блатовете с крем. Намажете я отстрани и отгоре и загладете добре.
* Украсете по желание.
Получи се много вкусна торта. Съчетанието на кафе и шоколад е чудесно,а като прибавим и орехите вкуса става неустоимо нежен и фин. Шоколадът хрупка и след това бавно се разтапя в устата.
Облякох борда на тортата с останалия стопен шоколад и гарнирах със стърготини. Ето тук може да видите това.
събота, 14 ноември 2009 г.
Ябълков крем с кокос
Продукти за 6 порции
3 яйца
80 г захар
200 мл прясно мляко
25 г кокосови стърготини
2 големи ябълки
подправки по ваш вкус (ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил)
1 ч.ч.захар за карамелизиране
Приготвяне
* Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките докато омекнат. Пасирайте ги на гладко пюре и ги оставете да се охладят.
* Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така,че карамела да облее и стените им.
* Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко. Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките, сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 мин. в предварително загрята на 150 - 160* фурна.
* Сервирайте крема студен, обърнат в десертни чинийки.
Много, много вкусен и ароматен крем. Рецептата е руска. Опитайте я и вие.
неделя, 25 октомври 2009 г.
Шоко кексчета с крема сирене и карамел
Продукти
125 г меко масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
200 мл прясно мляко
2 с.л. какао
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 ванилии
12 -14 меки карамелови бонбона - тип "Лакта"
100 г фино безсолно крема сирене
Приготвяне
* Разбийте на крем захарта с маслото и прибавете яйцата. Постепенно налейте прясното мляко. Накрая сипете и брашното, пресято с какаото, бакпулвера и ванилията.
* Напълнете с тестото хартиени формички за мъфини 2/3 от обема им. В средата сложете по 1 ч.л.от сиренето, а върху него по един бонбон. Върху бонбона сипете по 1 с.л. от тестото.
* Изпечете кексчетата в предварително загрята на 170* фурна. Като са леко топли карамелът е стопен и е като сос, а сиренето си остава плътно. Ако ползвате по-твърди бонбони те ще си останат цели, аз май тях ги обичам повече. Да ви е сладко!
Източник - сп."Меню"
вторник, 20 октомври 2009 г.
Есенен сладкиш с круши
Продукти
за блата
125г меко масло
175г пудра захар
2 яйца
60г кокосови стърготини
200мл прясно мляко
180г брашно
1 ч.л.бакпулвер
2 ванилии
за крушите
5-6 круши
1 литър вода
400г захар
подправки по ваш вкус (канела,кардамон,бахар,лимонова кора,карамфил)
Приготвяне
* Обелете крушите като им оставите дръжките.
* Смесете продуктите за сиропа и го кипнете. Варете в него крушите 10 мин. и ги оставете напълно да се охладят в сиропа.Извадете ги ги ги отцедете добре.
* Разбийте на пухкав крем маслото и захарта , добавете яйцата , а след това кокоса. Накрая сипете и брашното , примесено с бакпулвера и ванилията като го редувате с прясното мляко. Сипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене. Набодете в него крушите и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна.
Остатъка от сиропа може да редуцирате и да го ползвате като заливка на други сладкиши или плодове. А ако нямате време да се занимавате с крушите,просто ги обелете и ги сложете в тестото сурови. Когато много бързам правя точно това и пак се получава чудесен есенен кекс с круши.
Източник - сп. "Меню"
четвъртък, 15 октомври 2009 г.
Импровизация с цвекло
Продукти за 4 порции
За синия слой
200 г синьо сирене
200 мл прясно мляко
400 мл течна студена сметана
2 пакетчета желатин (20 г)
За розовите бисквити
50 мл сок от варенето на цвеклото
50 г брашно
25 г топено масло
1/2 ч.л.сушена лавандула
1 с.л.настърган пармезан
За канапето и пюрето от цвекло
2 средни глави червено цвекло
червено вино
1 с.л.сладко от червени боровинки или други горски плодове
1 скилидка пресован чесън
2 с.л.зехтин
Приготвяне
* Смесете всички продукти за бисквитите като ги разбъркате с дървена лъжица или телена бъркалка. С чаена лъжичка гребнете малко от сместа и с дъното на лъжичката небрежно размажете върху хартия за печене. Ако желаете поръсете бисквитките с тиквени или други семки. Изпечете ги в предварително загрята на 180* фурна за 3-4 мин.
* Загрейте прясното мляко до кипване и сипете в него натрошеното сирене. Бъркайте докато се стопи напълно сиренето. Отнемете млякото от котлона и прибавете към него желатина без да го накисвате предварително. Разбъркайте добре. Накрая налейте на тънка струйка студената сметана. Сипете сместа в правоъгълната тава от фурната,покрита с хартия за печене и оставете на студено да стегне. След като "блатът" се желира отрежете с кухненски ринг 12 кръга.
* Обелете цвеклото и го сварете за 30 мин.в подсолена вода. Отрежете 12 тънки кръга за канапета.
* Останалото цвекло заедно със сладкото пасирайте на гладък крем. Разредете го с червено вино докато получите желаната от вас консистенция и овкусете със сол.
* Предястието са оформя,като нарязаните кръгчета цвекло се намазват със зехтин и чесън и между тях се слага по едно кръгче от желираното сирене. Гарнирайте с бисквита и пюрето от цвекло.
С изменения от моя страна ... източник сп."Меню"
Скобелевска туршия
Продукти
5 кг нарязани на кръгчета зелени домати
2 връзки нарязан копър
5-6 глави чесън
1 връзка целина - листа
аспирин
Марината
700 мл винен оцет 6%
1.5 литра вода
200 мл олио
200 г захар
160 г сол
Приготвяне
* Доматените резени се нареждат в буркани като между тях се наръсва копър,целина и чесън,нарязан на филийки. На две места се сипва по малко счукан аспирин. Една таблетка е достатъчна за един буркан.
* Продуктите за маринатата се смесват и се кипват. Доматите се заливат с охладената марината и се затварят с капачки.
Тази туршия я прави майка ми .Аз обичам между зелените домати да има тук там резенчета лекичко зачервени домати. По принцип винаги опитвам маринатата предварително. Опитайте я и вие и я подправете според вкуса ви. Наздраве!
петък, 9 октомври 2009 г.
Пастет
Продукти
300 г черен свински дроб
1 дафинов лист,няколко зърна черен пипер и бахар
1 малка глава лук
150 г меко масло
100 мл течна млечна сметана
200 г пресни задушени манатарки
2 с.л.бренди
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Сварете дроба за 30 мин.заедно с лука и подправките.
* Сложете го докато е горещ в подходящ съд,добавете маслото и гъбите и започнете да го разбивате с пасатор като постепенно наливате сметаната.
* Накрая подправете с брендито,сол и пипер. Трябва да получите гладък и нежен на структура пастет.Според вкуса ви може да увеличите или намалите количеството на сметаната. Ако пастета ви се стори гъст,разредете с малко прясно мляко. Докато е горещ е по-рядък,но след като се охлади се сгъстява.
* Сервирайте пастета студен с препечени филийки и подходяща напитка.
Искам специално да благодаря на Жоро за прекрасната рецепта. Оригиналната рецепта можете да видите тук.
сряда, 7 октомври 2009 г.
Салата с пълнено авокадо
Продукти за 2 салати
1 авокадо
60 г меко козе сирене "Президент"
40 г смлени бадеми
1-2 с.л.зехтин
салата айсберг
рукола
радикио
дресинг
1 с.л.счукан сух кориандър
1-2 с.л.мед
6 с.л.зехтин
1-2 с.л.лимонов сок
1 ч.л.едро смлян лют червен пипер
1/2 ч.л.мащерка
сол на вкус
Приготвяне
* Смесете всички съставки за дресинга в бурканче и добре ги разбъркайте. Затворете буркана и го поставете в съд с гореща вода за 10 мин. Така ще изпъкне по-добре аромата на подправките.
* Обелете авокадото и го срежете на две половини. Отстранете костилката и запълнете вдлъбнатината от нея със сирене. Всяка половинка срежете на два резена. Оваляйте едната страна на всеки резен в счуканите бадеми и запържете парчетата за кратко в зехтина само от страната на бадемите.
* Накъсайте зеленчуците, смесете ги и ги разпределете в салатни чинии. Залейте ги с дресинга. Сложете върху салатата по две резенчета авокадо във всяка чиния. Сервирайте салатата поръсена с останалите бадеми и парченца козе сирене.
Изумително вкусна салата. Толкова ми хареса,че влиза като трайно блюдо в моята кухня. Авокадото можете да приготвите и като самостоятелно предястие. Специално благодаря на Драго, че ми преведе рецептата от немски. А нея самата можете да видите ето тук.