петък, 12 февруари 2010 г.

Рисувано руло





Продукти за цветните орнаменти

10 г меко масло
10 г захар
10 г белтък
10 г брашно
хранителни бои за оцветяване






Продукти за тестото

2 яйца
60 г захар
50 г брашно
1 ванилия

Крем

400 г заквасена сметана
1 ванилия
3 с.л. сладко от череши или вишни
1 пакетче желатин (10 г)
3 с.л. пудра захар

кристална захар за овалване на рулото






Приготвяне


* Разбъркайте на хомогенна смес всички съставки за цветните орнаменти. Приблизително това е по 1 с.л. от всеки продукт. Аз сложих двойни количества от тях, и остатъка от сместа изпекох на бисквити.

* Разделете сместа в малки купички и я оцветете в цветове, които харесвате.

* Сипете я в пош с много тънък накрайник за рисуване. Ако не разполагате с такъв може да ползвате найлонови пликчета. Просто отрежете едното ъгълче на пликчето с ножица колкото да направите малък отвор. Същото може да направите и с фунийки от хартия за печене. Приберете сместа в хладилника за да се стегне малко.Така с нея ще се рисува по-лесно.

* Отрежете парче хартия за печене с размерите на тавата, в която ще изпечете блата. С молив си нарисувайте различни орнаменти.

* Обърнете обратно хартията и нанесете цветното тесто по контурите. Приберете нарисуваният лист във фризера за да замръзне докато приготвите крема и тестото за рулото.










* Разбъркайте леко сметаната със захарта. Не е нужно да ползвате миксер. Прибавете  желатина, предварително накиснат в малко вода и разтворен на водна баня. Сипете и ванилията и разбъркайте всичко много добре. Оставете крема на студено за да започне да се желира.

* Разбийте яйцата със захарта на пухкав крем докато утроят обема си. Сипете пресятото брашно и ванилията и разбъркайте внимателно с лопатка. Извадете от фризера листа със замръзналите цветни рисунки и го поставете в тавата. Сипете отгоре тестото и внимателно загладете . Изпечете блата за около 7 минути в предварително загрята на 160* фурна.

* Извадете изпеченият блат и го оставете леко да поизстине. Обърнете го върху леко навлажнена кърпа и внимателно отлепете хартията. Махнете кърпата, поставете върху блата чисто парче хартия и завийте на руло. Шарките трябва да останат от горната страна. След 20 минути  изпеченото тесто е приело формата на руло и е готово за пълнене.

* Развийте рулото и го напълнете с крема и сладкото.  Не ги редете равномерно. Нека тук там се виждат ту плодове, ту бял крем. Завийте рулото в лист алуминиево фолио и го оставете в хладилника за един ден да се стегне добре. Преди сервиране оваляйте рулото в кристална захар за да му придадете заскрежен ефект. Да ви е сладко!








 Идеята е от тук



.

сряда, 10 февруари 2010 г.

Шоколадови пасти





Продукти за блата

2 яйца
3 с.л.захар
2 с.л.какао
1 ванилия

2-3 с.л.коняк

Карамел

1 ч.ч.захар
1 с.л.мед
75 г масло
200 г квасена сметана
200 г ядки по избор
портокалови и лимонови кори

Крем

200 мл течна пълномаслена неподсладена сметана
150 г млечен шоколад

суров шамфъстък за поръсване

Шоколадови плочки

100 г натурален шоколад






Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем яйцата със захарта и ванилията докато утроят обема си. Пресейте какаото и го прибавете на малки части като бъркате внимателно с лопатка. Постелете с хартия за печене правоъгълна тава (най-удобно е да ползвате тавата на самата фурна) и сипете тестото
вътре. Загладете го и изпечете в предварително загрята фурна на 170*.

* След като блатът се охлади добре го нарежете на правоъгълни парчета и леко го сиропирайте с коняка.

* Карамелизирайте заедно захарта и меда. Дръпнете от котлона и прибавете маслото. Разбъркайте и сипете сметаната. Отново разбъркайте за да стане хомогенна сместа. Ако карамела се втвърди от студената сметана го сложете за кратко отново на котлона. Накрая добавете и ядките.

* Разпределете карамелената смес по изрязаните подложки от блата докато още е леко топла.






* Загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато шоколадът се стопи напълно и ставете крема да изстине. Сложете го за няколко часа в хладилника, а след това го разбийте с миксер докато стане на пухкав крем. Приберете го отново в хладилника докато стане време да го използвате.

* Стопете на водна баня натуралния шоколад.Изрежете от хартия за печене шаблони с размерите на парченцата блат.Намажете ги тънко с шоколад и ги оставете на студено да се втвърдят.Отлепете ги внимателно. За всяка паста са ви нужни по две шоколадови плочки.

* Сипете ганаша в пош и шприцовайте малки топчици върху карамелените основи.Посипете с натрошен шамфастък.








* Върху крема поставете шоколадова плочка,отново шприцовайте с крем,поръсете с шамфъстък и завършете пастата с втора шоколадова плочка.Украсете по желание.














сряда, 3 февруари 2010 г.

Карамелизиран ябълков сладкиш





Продукти

1 ч.ч. захар за карамела
75 г масло за карамела
5-6 зелени ябълки
2 яйца
125 г много меко масло
4 с.л.захар с връх
1 ч.ч.брашно
1/2 ч.л.бакпулвер
1 ванилия
400 г пълномаслено кисело мляко
200 г заквасена сметана
80 г пудра захар
1 ванилия
1 ч.ч.кокосови стърготини

Приготвяне

* Сипете киселите млека в тензух и ги оставете в хладилника да се изцедят добре. Смесете гъстото мляко със сметаната и ванилията и разбийте с миксер на гладък крем. Подсладете на вкус с пудра захар. Оставете крема в хладилника докато приготвите сладкиша.

* Карамелизирайте захарта и я изсипете в кръгла тавичка с диаметър около 24-26 см. Наклонете тавата на всички страни за да може карамела да полепне равномерно навсякъде. Сложете върху него маслото. От топлия карамел то само ще се стопи.







* Почистете ябълките,обелете ги и ги нарежете на резенчета. Подредете ги върху карамела като розетка. Аз обичам сладкиша с повече ябълки и затова резенчетата са ми по-дебели.





* Разбийте с миксер маслото и захарта на пухкав крем и добавете едно по едно яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и ги сипете в крема. Разбъркайте. Нанесете внимателно тестото на малки части върху ябълките. Ако го изсипене цялото в средата като започнете да го разпределяте по ябълките ще ги разместите. Тестото е доса гъсто, затова аз го сипвам на малки части навсякъде с лъжичка, а после го разпределям с двата показалеца на ръцете си. Така няма опасност да се разместят ябълките.







* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна. След като се охлади почти напълно го обърнете върху равна кръгла чиния. Помогнете си с ножче и минете с него по края на тавата за да отделите краищата. Така ще го обърнете по-лесно.







* Накрая намажете сладкиша с крема и посипете с кокос. Аз го запичам предварително леко във фурната колкото да порозовее. Така става по-ароматен. Да ви е сладко!


.

понеделник, 1 февруари 2010 г.

Крем със сушени плодове в сос от черен чай




Продукти за крема

500г Рикота
200г захар
настъргана кора от 1 лимон
1 ванилия
2 с.л.квасена сметана
10 белтъка

Продукти за соса

200г микс от сушени плодове
1/2 пръчка канела
500мл отвара от черен чай
100мл гроздов сок

Приготвяне

* Разбийте Рикотата с половината захар и сметаната. Прибавете ванилията и лимоновата кора.

* Отделно разбийте белтъците на сняг. Добавете постепенно останалата захар като продължавате да разбивате докато се стопи захарта и се получат твърди връхчета.

* Смесете с внимателно бъркане Рикотата и белтъците. Изсипете крема в тензух и го поставете в цедка. Оставете в хладилник 24 часа за да се изцеди добре.

* Залейте плодовете с отварата от черен чай и гроздовия сок. Поставете пръчката канела и ги оставете да престоят една нощ. Отцедете ги и редуцирайте соса до сгъстяване. Ако го искате по-плътен го сгъстете с 1/2 ч.л.нишесте,разтворено в малко вода.

* Сипете крема в купички като загребвате с лъжица без да го бъркате. Той е много лек и и ефирен. Наситен е с много въздух и ако го разбъркате балончетата в него ще спаднат. Посипете го с плодовете,залейте със сос и поднесете.


Изключително лек,ароматен и вкусен десерт. Благодаря на Драго за рецептата.

събота, 23 януари 2010 г.

Фокача с печен чесън,сушени домати и лук





Продукти за тестото

500 г брашно
150 г квасена сметана
100 мл хладка вода
1 яйце
20 г прясна мая
2 с.л.зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

Продукти за гарниране

чеснова салца
1 глава кромид лук
розмарин, мащерка
зехтин




Приготвяне

* Натрошете маята я размийте с водата. Прибавете захарта и толкова брашно,че да получите гладка каша. Покрийте съда с кърпа и останете да кваса шупне.

* Сипете във втасалият квас яйцето,сметаната,зехтина и солта и разбъркайте. Започнете постепенно да прибавяте брашното и омесете гладко и еластично тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Оставете тестото покрито с кърпа да удвои обема си.

* Намажете със зехтин дъното на тава и грубо разстелете тестото в нея на правоъгълна кора,дебела около 2-3 см. С нож тук там направете разрези в тестото. Намажете го със зехтина от чесновата салца. Нарежете лука на полумесеци и го сложете върху тестото. По същият начин наредете и сушените домати от салцата, както и скилидки от чесъна. Поръсете с подправките и изпечете фокачата в предварително загрята на 180*фурна.




Това е любим хляб в къщи. Става изключително ароматен и пикантен. Да ви е сладко!

.

петък, 22 януари 2010 г.

Торта Шварцвалд








Блат

125 г брашно                                                                     
10 г какао
50 г захар
1 ванилия
щипка сол
100 г меко масло

Блат от бисквитено тесто

4 яйца
2 с.л.гореща вода
100 г захар
1 ванилия
75 г брашно
30 г пшеничено нишесте
10 г какао
1/4 ч.л.канела
1/2 ч.л.бакпулвер

Пълнеж

750 гр почистени вишни(пресни,замразени или от компот)
75 гр захар
100 мл вода
1 ванилия
1 ч.л.с връх пшеничено нишесте
20 мл кирш(черешово бренди) или друг подходящ алкохол
750 мл течна подсладена на вкус пълномаслена сметана
2 ванилии
50 мл кирш или друг алкохол
100 гр черен шоколад




Приготвяне

* Сипете в купа всички сухи съставки за блата и разбъркайте. Добавете маслото и разбийте за кратко всичко с миксер като използвате бъркалките за тежки теста.С ръце съберете получилите се маслени трохи на топка тесто и го оставете да се охлади и втвърди в хладилника за 30 мин.
Изрежете кръг от хартия за печене с размерите на тортената форма,в която ще печете блата и върху него разточете масленото тесто на тънка кора. Прехвърлете го заедно с хартията във формата,надупчете с вилица и изпечете в предварително загрята на 170*фурна.

* За бисквитения блат разбийте много добре яйцата с горещата вода. Сипете захарта и продължете да биете докато получите пухкав гъст яйчен крем. Пресейте заедно всички останали съставки и ги добавете към яйчната смес.Сипете тестото в същата тортена форма,в която сте пекли маслената подложка
отново покрита с хартия. Изпечете в предварително загрята на 170*фурна. След като блатът изстине го разрежете хоризонтално на две части.

* Кипнете вишните с водата и захарта за 2-3 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица и към сока сипете алкохола,ванилията и нишестето,разтворено в малко вода.Ако сокът е по-малко от 1 ч.ч.добавете още малко вода.След като течността се сгъсти сложете в нея вишните и кипнете отново всичко.Дръпнете
от огъня и оставете плодовете да се охладят добре.

* В равна тортена чиния поставете маслената кора.Пренесете я внимателно заедно с хартията,тъй като е много крехка и чуплива. Измъкнете внимателно хартията.Върху масленият блат наредете 1/2 от вишните заедно със сгъстения сок.Върху тях равномерно размажете 1/3 от разбитата със захар(на вкус) и
ванилия на сняг сметана. Върху нея сложете едната половина от бисквитения блат и го сиропирайте с половината от останалия алкохол,разреден с малко вода.Наредете вишните и върху тях отново разпределете половината от останалата сметана.Сложете другият блат,сиропирайте с алкохола и намажете готовата торта
със сметана отгоре и отстрани.

* Гарнирайте тортата с едро настърган шоколад.

Източник Dr. Oetker.






понеделник, 18 януари 2010 г.

Медено портокалов кекс



Продукти

2 яйца
1 непълна ч.ч.кафява захар  (140г )
1/2 ч.ч. бяла захар  (60г )
1/2 ч.ч.течен мед  (180г)
1/2 ч.ч.олио  (100мл)
1/2 ч.ч.портокалов сок  (100мл)
настъргана кора от 1 портокал


1 1/2 ч.ч.пресято брашно  (300г)
1 с.л. нес кафе
1/4 ч.л. сода за хляб
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л.канела
1/4 ч.л. смлян кардамом
1 ванилия




Приготвяне

* Разбийте леко яйцата със захарта. В друг съд смесете меда,портокаловия сок и кора и олиото. Прибавете ги към яйцата и разбъркайте добре.

* Смесете всички сухи съставки и ги добавете към яйчната смес.

* Намаслете и поръсете с брашно кексова форма. Сипете в нея тестото и изпечете кекса в предварително загрята на 170*фурна. Проверявайте с дървена клечица дали кекса е изпечен. Ако започне бързо да покафенява отгоре,  може да го покриете с алуминиево фолио.



.

сряда, 13 януари 2010 г.

Руладини в ароматен сирене сос



Продукти за 4 порции


600 г свинско контра филе
150-200 г свинска пушена шунка, нарязана на тънки листчета
1 опаковка сирене "Ементал"за тост сандвичи

200 г пресни гъби

50 г масло
50 г настърган пармезан
50 г настърган грюер или друго твърдо ароматно сирене
200 мл пълномаслена сметана (заквасена или течна)
100 мл бяло сухо вино
1 чл нишесте
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

* Нарежете месото на тънки филийки и ги изтънете като ги начукате с чукче за пържоли. Посолете и подправете с черен пипер. Върху всяко парче месо сложете по едно парче шунка и по едно листче от сиренето за тост. Завийте ги на рулца и ги подредете едно до друго в намазана с масло тавичка.

* Между руладите наредете гъбите нарязани на едри парчета.






* С тел за разбиване разбъркайте на хомогенна смес сметаната, виното, двата вида сирене и нишестето. Овкусете със сол и пипер.

* Излейте соса върху месото. Сосът трябва да покрие месото. Ако обичате по-сочни ястия увеличете съставките за заливката. Дали е достатъчно сочно според вашия вкус можете да прецените по време на печенето и да добавите още малко сметана или вино.






* Загрейте фурната на 200*. Нарежете маслото на малки парченца върху заливката. Изпечете ястието в горещата фурна за около 40 - 45 минути. Да ви е сладко!


неделя, 10 януари 2010 г.

Сладкиш с карамелизирани ядки и грозде



Продукти

за блата

120 г. меко масло
120 г. пудра захар
2 бр. яйца
200 г. брашно
1 пак.ванилия

за заливката

90 г.меко масло
130 г.захар
75 г.мед
60 мл.течна сметана
180 г.миск от ядки по избор

1 ч.ч.зърна черно грозде

Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Прибавете яйцата,а след това и брашното и ванилията. Сипете тестото в тавичка,намазана с масло и поръсена с брашно. Върху тестото наредете зърната грозде. Ако желаете предварително махнете семките. Изпечете подложката до бледо розово в предварително загрята на 170*фурна.

* За заливката сложете всички продукти без ядките в тефлонов съд. След като сместа кипне добавете и тях. Оставете 1-2 мин.всичко да поври като бъркате непрекъснато.

* Сипете карамелената смес върху изпечената подложка и печете още 5 мин.на същата температура. След като сладкиша изстине го нарежете на квадрати.


Това е един комбиниран сладкиш от две мои стари рецепти (заливката е от флорентините,а тестото е от сладкиша с кокос). Получи се изумително вкусен сладкиш.

вторник, 5 януари 2010 г.

Чеснова салца със сушени домати





Продукти

5-6 големи глави стар чесън
зехтин
1 с.л.средиземноморски подправки (розмарин, салвия, мащерка, риган, дафинов лист)
1 ч.л.микс пипер на зърна (черен, розов, зелен и бял)
100 г сушени домати

Приготвяне

* Отрежете леко горната част на чесновите глави така, че леко да се покажат скилидките. Сложете ги в тавичка, постлана с алуминиево фолио и ги поръсете с малко зехтин и подправки. Изпечете ги за около 40 минути във фурна, загрята на 170*.  Ще разберете кога чесъна е готов когато захарите в скилидките започнат да се карамелизират. След като чесъна е готов го завийте във фолиото, в което се е пекъл и го оставате да изстине. Извадете печените скилидки като стиснете цялата глава с ръце.




* Накиснете доматите в гореща вода за 10 минути или докато набъбнат и омекнат. Изцедете ги добре.

* Смесете карамелизираните скилидки чесън с доматите, подправките и пипера. Сипете ги в буркан и залейте със зехтин. Ако разполагате с пресни подправки не се колебайте да ги ползвате вместо сухите. Съхранявайте салцата на хладно място или в хладилника.

Тази невероятно вкусна италианска смес е много подходяща за овкусяване на салати, паста и меса. Пицата и фокачата стават далеч по-вкусни, ако преди печенето се намажат с тази ароматна салца. Опитайте! 


.

петък, 1 януари 2010 г.

Новогодишна маслена погача






Продукти

500 г брашно
20 г прясна мая или пакетче суха
1 ч.л.захар
2 яйца
2 с.л.зехтин
150 мл прясно мляко
1 ч.л.сол

100 г меко масло

разбито яйце за намазване

Приготвяне

* Разтворете маята в малко хладка вода и я направете на каша с няколко лъжици брашно. Разбъркайте добре и оставете кваса да шупне на топло място.

* Към шупналата мая прибавете яйцата, зехтина, солта, захарта и млякото. С пресятото брашно омесете меко еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно или съответно - мляко. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 50/25см. Намажете го с мекото масло.




* Завийте правоъгълната кора на руло.

* Нарежете го на триъгълници или на шайби.




* Намажете с масло кръгла тавичка и подредете парчетата по края. В средата сложете три или повече парчета за да се оформи нещо като цвете. Може да редувате триъгълниците - един обърнат с пластовете нагоре с друг, сложен с пластовете в страни.





* Намажете погачата с разбито яйце и я оставете за още 30 минути да втасва. Изпечете в предварително загрята на 180*фурна.





* Количеството тесто е достатъчно за средно голяма погача. Ако искате по-голяма и висока,  увеличете количеството на продуктите. Да ви е сладко!


четвъртък, 31 декември 2009 г.

Сарми с кълцано месо






Продукти

1 глава кисело зеле
зелева чорба

1 кг.обезкостени свински гърди

1-2 с.л.олио
1 голям стрък праз
1 ч.л.червен пипер
1 ч.л.чубрица
черен пипер на вкус
1 малка шепа ориз

2-3 зърна бахар
2 дафинови листа

Приготвяне

* Нарежете праза на ситно и го задушете с олиото и малко вода докато поомекне. Прибавете двата вида пипер и чубрицата. Оставете настрана да изстине.

* Накълцайте месото на ситни парченца. Към него прибавете задушения праз и ориза. Омесете много добре сместа като прибавяте по малко зелева чорба. Плънката трябва да е много сочна. Не слагайте много ориз. Оставете да се почувства вкуса на месото , а ако обичате повече ориз просто си направете постни сарми.







* Накъсайте зелката на отделни листа. Почистете ги от твърдите жилки и си направете листа за завиване на сармичките с желаната от вас големина. Аз ги правя много малки.

* На дъното на глинен гювеч поставете бахара и дафината и покрийте цялото дъно със зелеви листа. Завийте стегнати сармички като във всяко листо слагате по малко от пълнежа. Наредете ги плътно една до друга и ги залейте със зелева чорба и малко вода. Съотношението е 3:1 в полза на зелевата чорба. Покрийте последния ред сарми със зелеви листа и изпечете ястието за 2 часа. Първо гответе на 200*докато заврат сармите,а после намалете фурната на 150*.








* Периодично опитвайте вкуса на сока и му сипвайте по малко вода или чорба в зависимост от вашия вкус. Трябва да знаете,че какъвто е той,такъв ще е и вкуса на сармите.

* Ако обичате пикантно не се колебайте да прибавите и няколко сушени люти чушки.



.

петък, 25 декември 2009 г.

Торта " Естерхази "




Продукти за блата

8 белтъка
200 г смлени и запечени бадеми
180 гзахар
2 ванилии


Продукти за крема

8 жълтъка
150 г захар
50 г брашно
250 г топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии

250 г меко масло






Приготвяне


* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта като продължавате да разбивате докато кремът започне да образува твърди връхчета. Прибавете ванилията. Накрая внимателно смесете бадемите с крема като бъркате с лопатка.

* Отрежете кръгове от хартия за печене с какъвто диаметър вие искате. Разпределете тестото по хартиените кръгове и го размажете равномерно.От това количество тесто аз реших да направя две малки торти. Излязоха 12 блата с диаметър 20 см. Ако правите стандартна торта трябва да разпределите тестото на 7 или 8 части.

* Изпечете корите в предварително загрята на 160*фурна. За да сте сигурни, че след изпичането корите лесно ще се отделят от хартията може предварително да я намажете с малко течно масло.

* Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем и добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и добре разбъркайте. Сварете крема до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. Отново разбъркайте с миксер двата крема за да се смесят максимално добре.

* Сглобете тортата като редувате бадемова кора - крем, докато свършат корите. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне за 2 часа в хладилника. Гарнирайте по желание. Оригиналната глазура е от разбит белтък със захар, а отгоре ивици шоколад. Тъй като днес е Рождество христово аз реших моите тортички да са с тематична насоченост и затова съм избрала украса от фондан и захарни цветя и фигурки.

Весел празник на всички!


източник : Палачинка













вторник, 15 декември 2009 г.

Спаначено хлебче




Продукти

500 г брашно
3 жълтъка и 1 цяло яйце
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
100 г спанак
2 стръка пресен лук
малко настъргано индийско орехче
сол на вкус

Приготвяне

* Размийте маята в млякото,сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.

* Измийте спанака и го задушете в тенджерка за кратко без да добавяте вода. Така ще запазите свежия зелен цвят на спанака. Извадете го и добре го изцедете от водата. Сложете го във висок и тесен съд, добавете нарязания лук и го пасирайте на гладко пюре. Подправете го със сол и индийско орехче на вкус.

* Разбъркайте кваса с яйцето, жълтъците, зехтина и солта. С половината от пресятото брашно замесете лепкаво тесто. Отделете 1/3 от него, добавете спаначеното пюре и доомесете с част от останалото брашно. Покрийте зеленото тесто с найлоново фолио и го оставете да втаса. Бялото тесто доизмесете с останалото брашно и също го оставете да втасва покрито с найлоново фолио. Ако е необходимо увеличете количеството на брашното.

* Разточете двете теста на правоъгълни кори. Сложете зелената кора върху бялата. Тя трябва да е с около един пръст по-малко от бялата.




 * Завийте двете теста на руло, сложете го в тавичка и оставете за 20 минути да втаса отново. Ако искате можете да направите малки хлебчета вместо един хляб.






* Загрейте фурната на 180*. Цепнете с нож повърхността на хлебчето по диагонал . Ако желаете намажете с малко разбито яйце или прясно мляко. Изпечете хляба и го сервирайте топъл. Да ви е сладко!





.