понеделник, 6 декември 2010 г.

Хлебчета с масло и кашкавал



Продукти

500г брашно
1 яйце
250мл прясно мляко
2 с.л.зехтин или олио
1 ч.л. захар
1 ч.л.сол
20г прясна  мая

брашно за доизмесване
яйце за намазване

За намазване

50г меко масло
50г ситно настърган  кашкавал
1/2ч.л.сминдух

Приготвяне

* Разтворете маята в млякото и прибавете яйцето, зехтина, солта и захарта. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко и еластично тесто като го прибавяте постепенно. Ако е нужно, доомесете тестото с малко допълнително брашно.

* Оставете тестото да почине 15 мин. и го разделете на две части. Разточете ги на тънки правоъгълници и ги намажете с кашкавала, маслото и сминдуха, като преди това добре ги размесите.





* Завийте намазаните правоъгълници на рула и ги нарежете на трапецовидни парчета.






* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с малко разбито яйце. Оставете ги да втасат 15 мин. Притиснете ги в средата с пръчица, топната в малко брашно за да се разтворят пластовете по-добре. Ако желаете посипете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

 



* Хлебчетата са много ароматни и вкусни. Лесни са, защото не искат предварително правене на квас и дълго време за  втасване. Идеално допълнение към вашата празнична вечеря. Да ви е сладко!



петък, 3 декември 2010 г.

Трюфели с греяно вино

Подарете на любимите си хора кутийка с Коледни трюфели. Изискано лакомство, приготвено от вашите ръце би било по-ценно дори и от най-луксозната бонбониера. Трюфелите, които ви предлагам са със силно наситен млечен вкус и неповторимо съчетание от аромати. Привкусът на червено вино ги прави пикантни и наистина необичайни. Опитайте!






Продукти за 20-30 бр.

250 мл силно червено вино
настъргана кора от 1 портокал
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
3 шушулки кардамон
2-3 гвоздейчета карамфил
ванилия

400 г бял шоколад
30 г меко масло
1 с.л. ром или ромова есенция

20-30 печени обелени безсолни лешници
червена захар за овалване






Приготвяне

*  Налейте виното в малка тенджерка и го смесете с всички подправки. Варете до редуциране на 80-85мл. Прецедете.

* Залейте шоколада с горещата винена редукция и прибавете маслото и рома. Разбъркайте до получаване на гладка смес. Оставете крема за няколко часа в хладилника за да се стегне добре.

*  От стегнатата шоколадова маса направете топчета като в средата на всяко сложите по един лешник.Оваляйте бонбоните в червена захар и съхранявайте в хладилник.






Да ви е сладко!






Източник : Lust auf Genuss

  След като сместа се охлади, ако не  ви се стори достатъчно гъста за бонбони, значи, че виното е дошло малко в повече. Не се притеснявайте, просто я затоплете отново и добавете още малко шоколад. Той ще я сгъсти почти веднага.

сряда, 1 декември 2010 г.

Канелени пръчки

Моето първо Коледно предложение към вас за тази година идва с дъх на канела. Рецептата е от сп.Genuss. Да ви е сладко!





Продукти за 12 -14 бр.

100г меко масло
1 ч.л.канела
1 ванилия
50г пудра захар

3 белтъка
50г кристална захар
100г брашно



Приготвяне

* Разбъркайте на крем маслото заедно с канелата, ванилията и пудрата захар.

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно добавете кристалната захар като продължите да разбивате да получаването на твърди връхчета.

* Добавете разбитите белтъци към маслото като ги редувате с брашното. Бъркайте леко и внимателно с бъркалка.

* Нарежете лист хартия за печене на правоъгълници с големина приблизително 12/6 см.  Върху всеки сипете по 1-2с.л. от тестото. С нож или шпатула разнесете на тънък равномерен слой.




* Подредете намазаните правоъгълници в тава или силиконово килимче и изпечете за 3-4 мин.до порозовяване в предварително загрята на 180* фурна.

* Бързо махнете хартията от изпеченото тесто и завийте на пуричка докато още е горещо. Ако тестото поизстине дори леко веднага се начупва. Не се притеснявайте. Просто трябва отново да го затоплите.

* Ще ви кажа как ги правя аз. Наведнъж изпичам по 4 правоъгълника. Изваждам ги от фурната и отстранявам хартията. Слагам изпечените кори отново в тавата и я връщам обратно във фурната, но на отворена врата. Взимам правоъгълниците един по един и върху дъска веднага ги завивам на пуричка докато наистина са съвсем горещи. Внимавайте! Горещо е! Може да ползвате ръкавици или някаква тънка кърпа. Работете бързо.

* Може да нарежете хартията на правоъгълници с по-малки размери. Така канелените пръчици ще станат по- малки и повече на брой.

* Съхранявайте бисквитите на открито или в картонена кутия за да не се овлажняват и да останат хрупкави.


вторник, 30 ноември 2010 г.

Хрян с ябълка и бяло вино

   Едно незаменимо допълнение към вашата студена вечеря, риба или супа. Рецептата я знам от мой колега, който е страхотен кулинар. Всъщност, Папи е арменец, а моето скромно мнение е, че арменците са отлични готвачи и ценители на вкусната и качествена храна. Папи,благодаря ти от сърце.





Продукти

2 корена хрян
1 кисела ябълка
1/2ч.ч.бяло вино
1-2с.л.ябълков оцет
1 ч.л.мед
сол на вкус


Приготвяне

* Почистете корените хрян и ги настържете на ситно.Внимавайте - знаете,че хряна е ужасно лют и просто ще си изплачете очите докато стържете.Стържете на открито пространство ... двор,балкон,пред прозорец.Но най-добре е да направите като мен - стържа хрян винаги под включен абсорбатор и няма никакви проблеми.

* Кипнете виното заедно с меда и солта.Опитайте на вкус и сами преценете дали да добавите още малко мед,оцет или сол.Оставете маринатата малко да се охлади и залейте с нея хряна.

* След като маринованият хрян изстине напълно добавете настърганата ябълка и разбъркайте.

* Съхранявайте в буркан на студено място. Приготвен по този начин,хряна става много мек и пикантен.

събота, 27 ноември 2010 г.

Козуначено ябълково руло





За това вкусно козуначено руло може да приготвите пълнеж от печени ябълки на фурна. В този случай ги нарежете на половинки, напълнете ги със захар и изпечете докато се карамелизират. Би се получило чудесно и с печени круши или дюли.

Продукти:

150-170 г брашно
40 г стопено масло
1 яйце
75 мл прясно мляко
40 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
20 г прясна мая

пълнеж:

2 ябълки
3 с.л. захар
20 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон или портокал
30 г ядки по избор
2 с.л.стафиди

Приготвяне:

* Разтворете маята в леко затопленото мляко. Прибавете захарта, яйцата и разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Сипете маслото. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно за доизмесване. Оставете тестото на топло да втаса.

* Нарежете ябълките на едро и почистете от семките. Не ги белете. Ароматът идва точно от кората, а и тя ще запази целостта на парчетата. Карамелизирайте ги със захарта и маслото. Добавете лимоновата кора, стафидите и ядките.

* Разточете тестото на правоъгълна кора. Нарежете страниците му на ленти без да стигате до средата. В средата наредете ябълковия пълнеж. Оформете  всичко на руло, като преплитате лентите диагонално една върху друга. Подгънете краищата на тестото навътре.




* Намажете рулото с малко разбито яйце и оставете да втаса отново за 15-20 минути. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 35-40 минути. След двадесетата минута може да покриете рулото с фолио за да не прегаря отгоре. Сервирайте сладкиша леко топъл. Да ви е сладко!

 





петък, 19 ноември 2010 г.

Два кестенови сладкиша

  Любимо лакомство са печените кестени. Навяват ми детските спомени в Бургас, когато в студените зимни дни циганите печаха в мангалите кестени на Тройката. Умирах баща ми да ми купи фунийка с кестени, а те да  горят  пръстите ми  от нетърпението  да ги обеля и хапна... Боже, колко беше хубаво ... Никога няма да забравя уханието ми.

  Днес искам да ви предложа два варианта на сладкиши с кестени. Рецептите са френски, а аз на свой ред ги знам от мой приятел и колега, който е вълшебен кулинар. Благодаря Ники, мисля, че и на читателите ми ще допаднат тези сладки изкушения с кестени.

   Преди да видите рецептите искам да ви кажа как аз приготвям пресните кестени на пюре. Разрязвам измитите кестени с остър нож в средата доста дълбоко. Слагам ги в силна загрята фурна за 10мин. докато се отворят. Кестените просто "разцъфват", както виждате на снимката.





  След това ги обелвам. Запомнете, че кестените се белят лесно само, ако са топли. Като изстинат става по-трудно.






  Обелените кестени сварявам във вода до пълното им омекване. Изцеждам ги и пасирам на гладко пюре с пасатор още докато са горещи. Ако са студени непременно ги затоплете отново преди да ги пасирате. За да стане гладко пюрето добавете в него малко масло, сметана или прясно мляко за да олекотите сместа и да може по-лесно да се пасира. Можете и направо да сварите кестените, след това да ги разрежете и извадите вътрешността с лъжичка, но аз предпочитам първият начин. А ако въобще не ви се занимава, просто си купете готово кестеново пюре от по-големите хранителни магазини. Лично аз не го харесвам, тъмно е на цвят и е доста блудкаво според моя вкус. Затова предпочитам свежото ароматно прясно кестеново пюре. От 1кг кестени се получава приблизително 700г пюре.  Ако ви се заиграва и на вас ... ето и моите две предложения ...





КЕСТЕНИ ПО ЛИОНСКИ








Продукти

500г кестеново пюре
150г захар
90г масло
3 яйца
2 с.л.ром или ромова есенция
2 ванилии

Глазура

100г черен шоколад
200г течна сметана
50г бял шоколад

Приготвяне

* Пасирайте до гладкост топлите кестени с маслото и 100г от захарта. Прибавете жълтъците и ароматите. Оставете крема да изстине. Разбийте белтъците на сняг,добавете постепенно останалата захар и доразбийте докато тя се стопи. Прибавете белтъците с внимателно бъркане към кестеновата смес. Намажете кръгла форма 22-24см с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете в загрята слаба фурна на 140* за около 40 мин.






* Оставете изпеченият сладкиш добре да се охлади.







* Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца.Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади. На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект.









* Може да сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед. Да ви е сладко!





КЕСТЕНОВ СЛАДКИШ С ШОКОЛАД







Продукти

500г кестеново пюре
100г натурален шоколад
100г захар
1 каф.ч.силно еспресо
60г масло
2 ванилии

Глазура

100г натурален шоколад
150 г печени безсолни лешници
 2 с.л.светли стафиди

квасена сметана

Приготвяне

* В малка тенджерка сипете кафето, захарта, маслото и шоколада. Стопете всичко като бъркате постоянно. Веднага изсипете сместа при топлото кестеново пюре и добавете ванилията. С пасатор пюрирайте на хубав гладък крем. Оставете го да изстине и го сипете в малка тавичка, намазана с масло.







* Загладете крема и го оставете за 1 час в хладилника да стегне. След това го поръсете с ядките и стафидите и залейте със стопения на водна баня шоколад. Охладете сладкиша много добре преди да го разрежете поне за 4-5 часа. Сервирайте с малко неподсладена квасена сметана. Да ви е сладко!







.

вторник, 16 ноември 2010 г.

Крем супа от карфиол




Продукти

1 глава карфиол
1 глава лук
50г масло
100мл сухо бяло вино
200мл прясно мляко
2 кубчета зеленчуков бульон
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. настъргано индийско орехче
4 с.л.квасена сметана
200г  крема сирене с билки
200г нарязана шунка
сок от  1/2 лимон
сол и черен  пипер на вкус

 Приготвяне

* Задушете лука в маслото докато добие стъклен цвят. Поръсете с брашното,натрошете бульончетата и разбъркайте. Налейте виното и малко вода. Оставете малко да поври за да се изпари остротата на алкохола.

* Накъсайте карфиола на розички. Отделете 1 ч.ч.от тях настрани. Сипете карфиола при лука,долейте малко прясно мляко и вода колкото да се покрие и сварете на среден огън до пълно омекване.

* Пасирайте карфиола до гладкост и добавете сиренето, останалото мляко, сметаната и индийското орехче. Разбъркайте. Всичко ще се разтопи от горещата супа. Разредете с вода до желаната от вас гъстота и овкусете със сол и черен пипер.

* Върнете супата на котлона и сипете в нея отделените цветчета карфиол и шунката. Варете 5 мин. за да останат парченцата хрупкави.  Сервирайте супата подправена с лимонов сок. Да ви е сладко!



сряда, 10 ноември 2010 г.

Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем



   
Прекрасни ароматни български ябълки. Сега е момента да им се насладим и да приготвим нещо сладичко. Обичам ги печени, леко карамелизирани и сочни. Така уханието  им се разгръща още повече. Бях решила да направя някакъв крем с тях, а то се получи сладкиш. Много, много вкусен. Лек, с хрупкава коричка и сочен вътре. Опитайте го !



Продукти

тесто

125 г меко масло
3 с.л.захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л.бакпулвер

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л.масло
5 с.л.захар
1/2 ч.ч.стафиди или други сушени плодове
1/2 ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л.коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

1 пакетче ванилов инстантен крем
2 яйца
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
захар на вкус


Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка, посипете ги със захарта, сложете маслото и лимоновата кора, полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* Изсипете пакетчето крем в купа, сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната, а след това и млякото. Овкусете със захар според вкуса ви.

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!




събота, 6 ноември 2010 г.

Желиран крем с карамелени плодове




Продукти


500 мл прясно мляко
500 мл  течна сметана
8 жълтъка
12 с.л.захар

2 ванилии
2 пакетчета желатин  др.Йоткер (20 г)

За соса

1 ч.ч.захар
2 с.л.масло
1 ч.ч.гореща вода
кора от 1/2 лимон
2 с.л.бренди
1 ч.л.нишесте

праскови
сини сливи
круши

Приготвяне

* Смесете млякото, сметаната и захарта. Разбийте добре жълтъците с ванилията и ги добавете към млечната смес. Сварете крем докато започне да лепне по лъжицата и да оставя следа. Поръсете върху него желатина. Не е нужно да го разтваряте предварително. Той ще се стопи от горещия крем. Махнете от огъня и разбъркайте много добре. Оставете крема да се охлади и го сипете в купички. Приберете ги в хладилника докато крема се стегне напълно.

* Карамелизирайте захарта заедно с маслото в тефлонов съд  и бъркайте докато стане хомогенна маса. Разредете с горещата вода като бъркате непрекъснато. Внимавайте да не се изгорите, при прибавянето на водата в началото има опасност сместа за изкипи. Затова може да дръпнете за кратко съда от огъня и после отново да го върнете на него. Подправете с лимоновата кора и брендито. Варете няколко минути на тих огън. Накрая сгъстете соса с нишестето, разтворено в малко студена вода. Гъстотата на соса преценете сами както ви харесва.Ако е нужно добавете още нишесте. В края на варенето добавете плодове. Гответе 2-3 мин. Нека плодовете останат твърди, не ги преварявайте. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте крема обърнат в чинийки  полят със сос и гарниран с плодове. Да ви е сладко!




четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Моят изгубен рай - устието на Ропотамо



  Мили приятели,искам да споделя с вас болката си.Изтръгнаха част от сърцето ми,душата ми е жива рана.Знаете моята любов към устието на Ропотамо,неведнъж съм ви показвала снимки от там.Сега ще ви разкажа ...

Как денят на будителите се превърна в ден за беззаконие...

„И Христос е отишъл най-напред при рибарите, а вие ни гоните....Какво сме направили...?!

Така един от рибарите недоумяваше защо трябва да види краят на рибарското селище в устието на Ропотамо.Споменаването на Божието име тук звучеше нелепо.Държавата незнайно защо бе обявила война на част от гражданите си-обикновени рибари.  Може би виновни, в това че колибите им се намират на прекрасно място – в устието на реката и пречат на нечии бизнес мераци.

И като на война Държавата наша бе организирала акцията по суша и море, въздуха може и аз да съм го пропуснала. Срещу петдесет бараби – 150 полицаи,щитове, палки, плътен кордон и един безразличен държавен служител, дошъл да обясни, че има разпореждане от министъра.
Не ви ли звучи, като онзи позабравен израз „ по решение на първия”?!

Цинизмът и бруталността бяха взели връх, тежеше чувството за безсилие и безпомощност!
Хората питаха и единственото, което искаха бяха нормални отговори:

„Дайте ни заповеди за събаряне...”
Няма такива!

Рибарите:

-„Защо смятате, че постройките са незаконни?”

-Това не са постройки, това се води боклук, а това е акция за почистване на боклука.
Къде по света на човека който се труди, плаща данъците си и живее нормално се гледа като на боклук?!
„Кой пали нива по време на жътва?”- попита един от рибарите и продължи:

Ние чакаме сезона цяла година, а сега къде ще се подслоним след цяла нощ в морето? И друго питаха те- Колко струва на данъкопладците тази никому ненужна акция ?!
Под страшния звук от падащи стени, разбрах , че губя вяра, растеше желанието ми да ме няма, да не виждам и да не чувам.Не можех да понеса тихата мъка на тези хора. Не мога и днес да понеса прозрението, че нямам Родина. Благодаря Ви господа държавници, че направихте мен и приятелите ми чужденци и употребихте власт и държавност за собствени нужди!

Красотата на реката и нейното устие го знаете.Сега само с няколко снимки искам да ви покажа жандармерията,която се беше изсипала там,заградената река с понтони и "боклука" - шепата рибари и техните колибки.

Това не е протест от моя страна,това е вик на отчаяние.Споделям плача си с вас,защото знам,че и вие плачете безмълвно за изгубената хубост на България,за безхаберието,с което е стопанисвана. Защото знам,че и вие се отвращаване от лакомите очи на управляващите,цинизма,безскруполността и пълната им некадърност.Защото знам,че страдате наравно с мен.

Може да разгледате това прелестно място,както и да видите жандармерията,която гони шепата рибари тук.

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Харчó





  Тази ароматна,гъста и богата на вкусове супа е прословутото грузинско Харчó. Самите грузинци я готвят в различни варианти,а аз знам този от моята праятелка Ели Драгомирова. От миналата година тази супа се превърна в любима в къщи и няма да останете разочаровани,ако я опитате и вие. Препоръчвам ви я горещо.Да ви е сладко.

  Задължителната подправка тук е Хмели - сунели. Ако не можете да си я набавите винаги можете да си я приготвите сами.Това представлява микс от различни сушени подправки,които са в равни количества,с изключение на лютия пипер и шафрана,които са по-малко.Ето ги и тях :

сух босилек, лют червен пипер, сух копър, кориандър, майорана, шафран.




Продукти

500 г говеждо месо
2-3 супени лъжици олио
2 глави лук
2 с.л.брашно
1 каф.ч. ориз
150 г орехи
2-3 големи домата или 2-3 супени лъжици доматено пюре
1 с.л. грузинска подправка хмели - сунели
3 скилидки смачкан чесън
1 ч.л.червен пипер
лют пипер по желание
шепа пресен кориандър
черен пипер и сол на вкус


* Нарежете лука на ситно и леко го задушете в мазнината.Прибавете месото и го запържете за няколко минути.Посипете с брашното и червения пипер,разбъркайте и налейте вода колкото да се покрие и разреди като гъст сос.Гответе докато месото напълно омекне.Сипете още вода,ориза,доматите и хмели-сунели.Подправете със сол и черен пипер и гответе още 15 мин. В края на готвенето прибавете и счукания чесън и орехите.Ако е нужно долейте още вода,но супата трябва да е гъста и плътна.Накрая сложете и нарязания кориандър.Сервирайте супата гореща.


петък, 29 октомври 2010 г.

Салата с пълнена круша





Продукти за 4 салати


2 круши

50 г синьо сирене
50 г пушено сирене
50 г кашкавал, ементал или друго твърдо сирене
1 яйце
1 с.л. квасена сметана
1 с.л. галета
орехови ядки

1 голяма зелена салата

Дресинг

2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. горчица
1 ч.л. мед
1/3 ч.л. смлян сух кориандър
4-5 с.л. вода
сол на вкус

Приготвяне

* Разполовете крушите и ги издълбайте с малка лъжичка. Настържете сирената и ги смесете със сметаната,яйцето и галетата. Напълнете крушите "с връх".




* Изпечете ги под загрят грил докато сиренето се стопи и зачерви. Не печете в нормално загрята фурна за да не омекнат много крушите. Целта е да се сготви само плънката,а плода да остане твърд и леко хрупкав. Ако все пак предпочитате и крушите да са меки,изпечете ги в предварително загрята фурна на 200* до зачервяване на пълнежа.

* Смесете всички съставки за дресинга и опитайте на вкус.Ако желаете увеличете количеството на балсамовия оцет.

* Накъсайте салатата в 4 чинии,посипете със сурови орехови ядки и с парченцата от издълбаните круши. Залейте с дресинга. Върху всяка салата сложете по половинка круша. Много вкусно става,ако преди поднасяне залеете с балсамова редукция. Да ви е сладко!


неделя, 24 октомври 2010 г.

Ирландски соден хляб





Май няма по-бърз и лесен хляб от този, опитайте го и вие. Хлябът се напуква на различни места и става с много артистичен вид. След изпичане трябва да се получи плътна, твърда и хрупкава коричка.

Продукти:


4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сол
2 ч.ч. кисело мляко

Приготвяне:

* Пресейте брашното заедно със солта и содата. Сипете в него киселото мляко и с вилица намачкайте, докато получите грубо тесто. Сипете тестото на плота и само за 30 секунди бързо го доомесете с малко брашно, колкото да го съберете на топка. Сложете топката в тава, покрита с хартия за печене и с нож направете отгоре диагонални разрези. Изпечете хляба в предварително загрята на 200* фурна за около 40 минути. Извадете го от фурната и задължително го оставете добре да се охлади върху решетка преди да го разрежете. Да ви е сладко!




Супа от броколи и сирене




    Преди време една моя читателка ми изпрати тази рецепта. Всеки,който обича броколи със сигурност много ще я хареса.Плътна и ароматна,тази прекрасна супа е истински балсам за небцето.Много благодаря на Светлето за това чудесно предложение.Светулче,не можах да се въздържа и реших да споделя твоята рецепта и с останалите си читатели.Нека и те и се насладят,както направих аз.Благодаря ти мила,супата наистина е великолепна.


Продукти

50г масло
1 малка главичка настърган лук
2 с.л.брашно
250мл течна готварска сметана
250мл прясно мляко
500мл пилешки или зеленчуков бульон
300г броколи
250г Чедър или друго ароматно твърдо сирене
сол,черен пипер и индийско орехче на вкус

Приготвяне

* Запържете лука с половината от маслото и го отделете настрана. Направете светла запръжка от останалото масло и брашното. Разредете с бульона като го сипвате постепенно и бъркате за да не се получат бучки.Налейте млякото и сметаната и варете 5 - 10 мин.

* Сипете в супата броколите,накъсани на малки розички и загасете котлона. Не ги варете за да останат леко твърди и да запазят цвета си.Добавете лука и настърганото сирене и бъркайте внимателно докато сиренето се стопи.Подправете със сол,пипер и индийско орехче.Поднесете супата с малко лимонов сок.

* Ако обичате броколите по-разварени тогава ти гответе няколко минути.Може да замените Чедъра с Пекорино,Грана,Пармиджано,Грюер или друго ароматно сирене.Гъстотата на супата преценете сами и съответно разредете или сгъстете по ваша преценка.Може да сложите и повече броколи или пък повече сирене. Аз поднесох супата с Ирландски соден хляб.Да ви е сладко.


неделя, 17 октомври 2010 г.

Праскови гратéн





Продукти за 4 порции


2 обелени праскови - пресни или от компот

4 твърди бисквити
2 яйца
40г захар
100г Рикота
1 ч.л.нишесте
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

масло за намазване


Приготвяне

*  Намажете четири малки плитки форми с масло. Натрошете в тях по една бисквита и сложете по половин праскова с разреза надолу.

*  С бъркалка разбийте жълтъците с половината захар , прибавете ванилията , портокаловата кора и рикотата. Разбийте всичко добре на хомогенна смес. Отделно разбийте белтъците на сняг.Добавете останалата захар и продължете да разбивате докато получите меки връхчета. Смесете внимателно двата крема,сипете нишестето и разбъркайте за кратко.

*  Разпределете сместа върху прасковите и изпечете в предварително загрята фурна до порозовяване.



събота, 9 октомври 2010 г.

Медена торта




    Ще ви предложа една медена торта,която реших да направя от тестото,което знам от майка ми. Това си е най-обикновено тесто за медени сладки. Разбира се,не му сложих толкова много брашно,а по-малко за да станат корите по-меки. За да обогатя медения вкус на тортата добавих и мед в крема. Този вид торти стават сухи,приличат ми на бисквитните торти.Навлажних леко корите с малко студено прясно мляко и резултата беше чудесен.Ароматна , лека и вкусна торта.





Продукти за корите


2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. течно масло
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела,индийско орехче,джинджифил,кардамон,карамфил и др.)
брашно за омесване на меко и лепкаво тесто









Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л.захар
3 с.л.мед
8 с.л.брашно с връх
настъргана лимонова кора
ванилия

1 ч.ч.течна сладкарска сметана

Приготвяне

* В купа разбъркайте яйцата,меда,захарта,маслото,содата и подправките.

* Добавете толкова брашно,че да получите много лепкаво тежко тесто. Поставете купата в хладилника най-малко за 2-3 часа за да се втвърди тестото.

* Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 части.Набрашнете ръцете си и оформете топки. Отрежете 6 листа хартия за печене и очертайте върху тях с молив кръгове. Диаметърът да е между 20-24 см.





* Посипете добре хартията с брашно и разточете тестото на тънки кори като внимавате да спазвате очертанията.




*  Изпечете корите в предварително загрята на 180* до порозовяване.Аз пека корите направо върху скарите на фурната,без да ги слагам в тава.Пека ги на вентилатор по 4 наведнъж - две на скарата в средата на фурната и две върху другата скара на по-долното ниво.Изпичат се много бързо.




* Разбъркайте захарта заедно с брашното,лимоновата кора и ванилията. Сипете малко мляко и  направете кашичка.Добавете жълтъците , разбийте ги добре и разредете с останалото мляко. Сварете гъст крем.Малко преди да е напълно готов прибавете и меда.Свалете от огъня и оставете да изстине. След като крема се охлади напълно го смесете със сметаната,добре разбита на сняг.Отново разбийте всичко добре с миксер.

* Сглобете тортата като наредите корите една върху друга,слепени с крем помежду им. Измажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по желание. Аз панирах тортата отстрани с орехи и натрошени чаени бисквити с мед.За украса направих фигурки на плодчета и листенца от захарно тесто и ги оцветих с хранителни бои.






* Ако желаете тортата да не е съвсем суха , напръскайте корите с малко студено прясно мляко.Не прекалявайте.Корите са точно като бисквити - много бързо се размекват и ще станат на каша.

* И една прекрасна идея от Мими - тя препоръчва тестото да се раздели на 8 части и съответно така корите ща станат по-тънички  няма да имат нужда от сиропиране. Опитайте по нейният начин,сигурна съм,че ще стане по-добре.Мими,много благодаря от името на всички ни.

* Можете да украсите тортата с пчелички от захарно тесто.Това е подходяща украса за деца и тематично отлично подхожда на рецептата.