Моята леля живее от много години в САЩ и преди няколко дена ми изпрати тази американска рецепта. На свой ред аз ще я представя на вас. Това е нещо средно между ... понички, еклери и палачинки. Казвам палачинки, защото тестото всъщност си е най-обикновено палачинково тесто. Приготвено по този начин е просто неузнаваемо както на вид, така и на вкус. Поничките се правят много лесно и бързо, а продуктите се намират във всяка кухня. Реално са разновидност на Йоркширкския пудинг. И така .... нужните ви продукти ..
Продукти за 15-16 понички
2 яйца
250 мл прясно мляко
2 с.л.топено масло
125 г брашно
1/4 ч.л.сол
течно масло за намазване
Приготвяне
* Всички продукти трябва да са със стайна температура. С миксер разбийте яйцата, млякото и маслото. Наведнъж сипете брашното и солта. Доразбийте още малко докато сместа стане гладка и без бучки.
* Загрейте фурната на 200*. В тавичка с легла за кексчета поставете хартиени капсули и ги намажете леко с масло. Сложете тавата във фурната да се загрее. Внимавайте да не прегори хартията на капсулите, нужно е само тавата да стане гореща. Сипете в леглата тестото като ги напълните не повече от 2/3. Може да налейте сместа направо в добре намазнените легла на формата без да ползвате хартиени капсули.
* Често имам коментари за тази рецепта, че след изпичане хартиените форми не се отлепят добре от поничките. Изцяло си зависи от хартията, от която са направени. И на мен ми се случва да бера ядове с тях и много се ядосвам. Предлагам ви още един вариант, а вие преценете сами какво да направите. Намажете добре леглата на тавичката с масло и също добре ги поръсете с брашно. След това изсипете в тях тестото и изпечете. Тези форми са тефлонови и няма проблем след това с отлепването.
* Много често ги пека баз да загрявам предварително тавата във фурната, а като най-нормално печиво. Пиша ви и двата варианта, получават се чудесно, затова преценете сами.
* Изпечете поничките за 25-30 минути или до тяхното подуване и зачервяване. Не отваряйте вратата на фурната по време на печенето. След като поничките се изпекат ги оставете за 5 минути в загасената фурна. След това ги извадете и с клечка за зъби пробийте по една дупчица във всяка от тях за да излезе парата.
* Отстранете хартиените капсули и напълнете поничките с плънка по ваш вкус - както солена,така и сладка. Интересното е , че на дъното им се получава отвор,достатъчно голям за да ги напълните без да се налага да ги разрязвате или дупчите както при еклерите. Всъщност всеки път се получават различни странни форми.
Да ви е сладко! Лелче, хиляди благодарности за идейната рецепта. Сигурна съм,че ще се хареса и на читателите ми.